test, grundschule

Mag mijn kindje straks naar de Grundschule?

Vanaf 3 jaar mag je kindje in Duitsland naar de Kindergarten en als hij/zij 6 jaar is gaat je kindje naar de Grundschule. In het laatste half jaar van de Kindergarten krijgen alle kinderen een oproep voor een psychische en lichamelijke test. Sten kreeg onlangs een oproep en onderging de test.

Test maken op de Grundschule

De test die de kinderen moeten maken duurt ongeveer een half uurtje en bestaat uit twee delen:

 1. Lichamelijke test
 2. Psychische test

Hiervoor krijg je een vragenlijst thuis gestuurd waar onder andere gevraagd word hoeveel broertjes/zusje hij heeft, of het een gecompliceerde bevalling was en of je kindje allergieën of dergelijke heeft. Deze neem je samen met het inentingsboekje van de Kinderarts (gelbe Vorsorgeheft) mee zodat men kan zien of je kindje alle inentingen e.d. heeft gehad.

Dit heet een Schuleingangsuntersuchung en je bent verplicht hieraan deel te nemen. Er word gekeken of je kindje bereid is om naar de Grundschule te gaan.

Tekenen

Het eerste onderdeel is tekenen. Sten mocht zijn naam op een vel papier schrijven en daarna een poppetje tekenen. Op het vel papier stonden ook figuren zoals een driehoek, cirkel, tipi tent en een pijl die hij moest benoemen en natekenen.

Tellen

Sten kreeg verschillende tekeningen te zien met knikkers en moest (zonder zijn vingers erbij te gebruiken) vertellen hoeveel knikkers er waren. Daarna kreeg hij verschillende tekeningen te zien met blauwe en gele knikkers waarbij hij moest vertellen van welke kleur knikkers er meer waren.

Wegen en meten

Je kindje word gewogen en gemeten.

Oogtest

Bij de oogtest krijgt je kindje een bril op waarvan er één oog is afgedekt. Sten moet van een afstand benoemen naar welke kant de opening staat. Bij dit onderdeel ging het helaas niet zoals gepland. Waarschijnlijk snapte hij het niet helemaal, ook niet toen ik het hem in het Nederlands heb uitgelegd.

De vrouw wijst met een pen een soort letter W aan, maar Sten zei het telkens verkeerd, omdat hij het niet goed kon zien. Niet omdat hij slechte ogen heeft (denk ik), maar hij zegt dat hij het niet goed kon zien, omdat de vrouw er met de pen op zat. Echter werd het figuur erboven aangewezen, maar dit snapte hij niet. Hiervoor moet ik dus een afspraak maken bij de oogarts en deze zal uitwijzen of hij daadwerkelijk ‘slechte’ ogen heeft of dat hij de opdracht niet helemaal heeft begrepen.

Gehoortest

Bij de gehoortest krijgt je kindje een koptelefoon op waarbij hij een pieptoon hoort. Je kindje geeft dan aan, aan welke kant hij het geluid hoort. Bij één oor hoorde hij niet heel goed, omdat hij onlangs een middenoorontsteking heeft gehad.

De vrouw maakt een rapport op en levert dit in bij de kinderarts.

Kinderarts

Bij het tweede onderdeel mag je kindje naar een andere ruimte waar een kinderarts zit. Zij luistert naar het hart en kijkt naar het gebit. Ze leest het rapport door en daarna worden er nog wat testjes gedaan zoals:

 • Kleuren benoemen
 • Drie bouwsteentjes op elkaar zetten en weer uit elkaar halen.
 • Benoemen waar zich op de tekening een bepaald object zich bevind (onder, achter, voor, boven, etc. ).
 • Moeilijke fantasiewoorden napraten. Dit deed Sten trouwens erg goed, maar moest wel lachen om die gekke woordjes. Ik had het in ieder geval niet beter kunnen doen.
 • Lange zinnen nazeggen.
 • Welke twee plaatjes van de zes hetzelfde zijn.

Tekenen

Het onderdeel tekenen komt ook weer aan de orde, maar deze keer moet je de ontbrekende figuren op de tekening erboven aanvullen zodat deze er precies hetzelfde uitziet.

Evenwichtsoefeningen

 • Op één been staan, hinkelen, voor- en achteruit lopen.
 • Een bal gooien en vangen.
 • Met je duim je vingers tippen.

Sten vond het allemaal erg leuk en kon goed Duits praten en alles goed verstaan. Binnenkort ontvangen wij een brief hierover. Volgens de kinderart zit het allemaal prima, maar het is niet aan hen te bepalen of hij wel of niet naar de basisschool mag, deze beslissing ligt nog altijd bij de ouders. Zij mag wel haar mening geven of jouw kindje er klaar voor is om naar de Grundschule te gaan.

 

Wat vind jij van zo’n test?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
 1. rachel schreef:

  zo’n test kan nooit kwaad natuurlijk maar je merkt zelf wel of je kindje er aan toe is ja of nee en zo te lezen zit dat wel goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.