mamablog, batboy, dreigmail, wat te doen met dreigmail

Dreigmail

”Ik geef je 3 dagen de tijd om te betalen. Daarna weet je wat er gebeurd”. Afgelopen week ontving ik een dreigmail en als ik niet binnen 3 dagen zou betalen zouden de gevolgen heel ernstig kunnen zijn.  Dreigmail kan een enorme impact hebben, maar wat moet je doen als je zo’n mail krijgt?

Ongewenste email

Ik heb al een paar keer een mail ontvangen van een bedrijf dat ik moest betalen voor bijvoorbeeld mijn telefoonrekening of een openstaande boete. Ik weet zelf dat het niet zo is dus trap ik er ook niet in. Het mailtje heb ik verplaatst naar de prullenbak en heb er vervolgens nooit meer iets over gehoord.

Ik snap wel dat sommige mensen erin trappen, want deze mails zien er altijd erg geloofwaardig uit. Betaal nooit zomaar en klik ook nooit op de betreffende link! Het beste wat je kunt doen is om naar het bedrijf te bellen en navraag doen of dit inderdaad klopt.

Ik heb bijvoorbeeld helemaal geen T-Mobile en ben ook geen klant van de Rabobank dus deze mailtjes verwijder ik direct.

Phising

Het gaat om een phising mail. Hierbij wordt gevraagd naar inlog- en persoonsgegevens. Wanneer je inlogt op een site die precies lijkt op de site van bijvoorbeeld je bank of provider (nep site), worden je persoonlijke gegevens meteen doorgestuurd  naar de fraudeur. Zo proberen ze je bankrekening te plunderen.

Dreigmail

Dreigmail kan ernstige gevolgen hebben en afgelopen week ontving ik een dreigmail. Het bericht was afkomstig van ene Michael:

”Goedemiddаg,

Ik wil niemаnd veroordelen en ik denk niet dаt het verkeerd is om jezelf vаn tijd tot tijd te bevredigen mааr аls je nааsten hier getuige vаn zijn is dit nаtuurlijk een grote schаnde.

Ik hou je аl een tijdje in de gаten omdаt ik je gehаckt heb door middel vаn een trojаn virus in een аdvertentie oр een рorno website. Indien je hier niet bekend mee bent zаl ik dit even toelichten. Een trojаn virus geeft je de volledige toegаng en controle over een comрuter, of elk аnder арраrааt. Dit houd in dаt ik аlles oр je scherm kаn zien en je cаmerа en microfoon kаn inschаkelen zonder dаt jij hiervаn oр de hoogte bent. Zo heb ik ook toegаng gekregen tot аl je contаctрersonen.

Ik heb een video gemааkt wааroр te zien is hoe jij jezelf bevredigt oр de linker helft vаn het scherm en oр de rechter helft zie je de video wааr jij nааr keek. Met een druk oр de knoр kаn ik deze video doorsturen nааr аlle contаctрersonen vаn je emаil en sociаl mediа.


Als je dit wil voorkomen mааk je een bedrаg vаn 500 euro over nааr mijn bitcoin аdres.

Zodrа de betаling binnen is wis ik de video en hoor je nooit meer vаn mij. Ik geef je 3 dаgen de tijd om de betаling over te mаken. Dааrnа weet je wаt er gebeurt. Ik kаn het zien аls je de emаil hebt gelezen.

Aаngifte doen heeft geen zin, deze emаil is nаmelijk oр geen enkele mаnier te trаceren en mijn bitcoin аdres ook niet. Ik mааk geen fouten. Als ik erаchter kom dаt je toch ааngifte hebt gedааn of dit bericht met iemаnd аnders hebt gedeeld zаl de video direct versрreid worden.

Нet delen vаn dit bericht zаl er nаtuurlijk ook voor zorgen dаt аnderen dit gааn koрieren en dаn kom je vаnzelf weer ааn de beurt.

De groeten!”

Niet betaald

De stappen hoe ik moest betalen werden duidelijk uitgelegd, maar dat heb ik uiteraard genegeerd.

Ik kan me wel voorstellen dat sommigen er bang van worden en dit geloven. Ik weet dat het nep is, omdat deze beelden van mij helemaal niet bestaan, maar intimiderend is het wel.

De 3 dagen zijn trouwens al lang voorbij en ik heb er niks meer van gehoord.

Wat te doen bij dreigmail?

Ga nooit op dit soort berichten in! 

 • Het is erg intimiderend wanneer je zo’n dreigmail ontvangt, maar het is nep.
 • Betaal niet. Het geld verdwijnt in zakken van internetcriminelen.
 • Klik niet op de links.
 • Zet een antivirusprogramma of firewall op je computer. Heb je deze al kijk dan of ze nog actueel zijn.
 • Meld deze mailtjes bij de fraudehelpdesk. Hier wordt duidelijk uitgelegd hoe je de mail kunt doorsturen.

Deze mail heb ik doorgestuurd en nog dezelfde dag ontving ik een mail met daarin meer informatie en tips.

Heb jij weleens een dreigmail ontvangen ? Hoe reageerde jij en wat heb je ermee gedaan?

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 11 Comments
 1. Leonie schreef:

  Pff ik zou ook even schrikken als ik zoiets zou ontvangen. Ook al weet je dat het niet waar is. Wat je zegt: die mail komt echt heel intimiderend over. Walgelijk dat sommige mensen dit doen.

 2. Merel schreef:

  Heftig zeg. Kan me voorstellen als je gevoelig bent voor dit soort teksten dat je toch betaalt. Terwijl, zelfs als het wel zou kunnen, wat heeft iemand eraan ze door te sturen? Vind het echt heel erg dat mensen zoiets doen!

 3. Thomas schreef:

  Je zou toch denken dat iedereen wel bekend is met dit soort praktijken ondertussen, maar toch stappen mensen toch nog in dat soort vallen. IK ben er zelf heel scherp op als ik van die betaalmailtjes krijg.

 4. Mamaplaneet schreef:

  Deze mensen zijn zo intelligent. Het is jammer dat ze het niet beter gebruiken. De neppe mailtjes, geen dreigmails, krijg ik ook hoor. Ik verwijd ze direct of stuur ze door naar het bedrijf voor wie zij zich voordoen. Goed dat je hierover schrijft.

 5. Kreanimo schreef:

  Brrrrrrrr.

  Ik gooi alles meteen weg van dat gedoe.

 6. Marjolein schreef:

  Jak, dat is echt heel naar. Ook de fake facturen en phising mails zijn naar Ik heb hier altijd een heel naar gevoel bij! Heel vervelend

 7. Irma schreef:

  Phoe dat is wel even schrikken inderdaad, maar sommige mailtjes zien er zo echt uit!

 8. Miriam schreef:

  Wie verzint zoiets toch! Ik ben jaren geleden een keer in een nepmail van een bank getrapt. Die net-echt-mails waren toen nog niet zo gewoon. Later kreeg ik toch m’n twijfels en heb ik m’n wachtwoord veranderd. Gelukkig nooit meer wat van gehoord.

 9. Eke schreef:

  Ik kreeg laatst een mail van een incassobureau over mijn zorgverzekeraar dat ik in een bepaald bedrag in een keer diende te voldoen. Ik schrok toen wel even en ben meteen gaan checken of het klopte. Overigens konden zij mij ook niet direct geruststellen omdat ik in het weekend belde, haha.

 10. Oma Will schreef:

  Die dreigmail van Michael heb ik ook gehad.
  Zag direct dat die fout was.
  Wat ik dan doe: WEGKLIKKEN natuurlijk.
  Dat doe ik trouwens met al dat soort mails waarin ze geld van me moeten hebben.
  Als iemand nog geld van me krijgt, dan hoor ik dat op een andere manier en dat geldt ook voor bekeuringen o.i.d.
  IK skrol altijd naar beneden bij dat soort mailtjes en als er een buitenlands adres of land onder staat, dan weet je gelijk dat het fout is.

 11. Sharon de Ridder schreef:

  Goed dat je het meldt!

  Ik heb deze overigens ook gehad op mijn zakelijke mailadres…
  * LOL *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.