tegenzin, school

Wat als je peuter met tegenzin naar school gaat?

Het ging super goed met Brent op de Kindergarten. Hij had ontzettend veel zin en was erg enthousiast, maar helaas was dit na 2 weken niet meer zo. Nu gaat hij met tegenzin naar school en begint meteen te huilen. Wat als je peuter niet meer naar school wil?

Enthousiast naar de Kindergarten

Brent vond het erg leuk op school. Enthousiast ging hij spelen, tekenen of kleien. Het afscheid met een kus en ”mama komt je straksjes weer ophalen”, ging ook allemaal erg goed. Dit was boven mijn verwachtingen, want had niet gedacht dat het zo makkelijk zou gaan. Thuis vertelde hij honderduit wat hij zoal had gedaan en liet trots zijn lege broodtrommel zien, want hij had alles opgegeten!

Hij was blij als ik hem de volgende ochtend vertelde dat we weer naar school gaan, maar helaas was het maar voor korte duur. Nu wil hij niet meer en gaat met tegenzin naar school.

Met tegenzin naar school

Bij binnenkomst ging het nog allemaal goed. Hij zei de juffen goedemorgen en gaf ze een hand, maar het duurde niet lang of hij begon te huilen. Hij vertelde snikkend dat hij niet meer naar school wilde, maar bij mij wilde blijven. Ik probeerde hem gerust te stellen en besloot om samen met hem te gaan tekenen. Langzaam ging het weer iets beter, maar toen ik hem zei dat ik naar huis ging begon hij direct weer te huilen. Hij wilde niet meer blijven en had geen zin meer.

Ik hoefde van de juffrouw niet te blijven. Zij nam hem op schoot en ik kon gaan. Toen ik hem een paar uurtjes later weer ophaalde vertelde ze mij dat hij helemaal niet lang heeft gehuild en vrij snel weer aan het spelen was. Wel was hij blij dat ik er eindelijk was, want ”waarom blijf je zolang weg mama?”.

Nu gaat het al een paar dagen zo. Soms begint hij de avond ervoor al te zeggen dat hij niet naar school wil of  ’s morgens voordat we weggaan begint hij te huilen en zegt dat hij thuis wil blijven. Een andere keer begint hij te huilen als ik hem een kus geef op school en wegga. Het huilen in de klas duurt gelukkig niet lang, want zodra ik weg ben is hij vaak alweer aan het spelen.

Redenen waarom je peuter niet meer naar school wil

Sommige kinderen (zoals Sten) gaan met plezier naar school, maar er zijn ook kinderen die meteen beginnen te huilen, stil in een hoekje gaan zitten of een driftbui kunnen krijgen. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je kindje met tegenzin naar school gaat. Praten met je kindje is erg belangrijk. Hierdoor kom je erachter waarom je kindje niet meer naar school wil. Zo kun je een oplossing bedenken hoe je het aan gaat pakken.

 • Verlatingsangst. Je kindje wil graag bij jou blijven in zijn vertrouwde omgeving. Ik zorg ervoor dat we op tijd naar school gaan, zodat ik niet meteen weer weg hoef te gaan.
 • Te veel indrukken. Het is natuurlijk niet niks als je al die jaren bij mama thuis was en je nu naar school moet waar vreemde mensen, veel kinderen zijn en je de taal niet spreekt (zoals bij Brent het geval is). Al deze dingen maken veel indruk en kan allemaal even te veel zijn voor je peuter.
 • Geen lieve juf. Dit was bij Deon het geval in de eerste Klasse en toen ging hij ook met tegenzin naar school. Op de Kindergarten zijn ze allemaal erg aardig en er hangt een fijne sfeer dus dat is hier het probleem niet.

Brent vind dat ik te lang wegblijf en daarom haal ik hem nu elke dag een half uur eerder op. Veel ouders halen hun kind(eren) rond 12:00 uur op, maar dit mag ook om 12:30 uur. Wanneer er moeders zijn die hun kind rond 12:00 uur ophalen ben ik er niet en dat vind Brent niet leuk. Helaas voor Sten moet hij dan ook mee naar huis. Ik ga het steeds met 10 minuten verlengen. zodat hij er langzaam aan kan wennen en ik de jongens uiteindelijk om 12:30 uur ophaal.

Alles is nog nieuw en dat is natuurlijk even wennen, maar het komt allemaal wel goed.

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 2 Comments
 1. Emmy schreef:

  Ik heb er eentje die al 3 jaar zo huilt op school, tijdelijk even niet dankzij gordon maar na enkele maanden dus weer wel. Ook bij kampjes of opvang tijdens de zomer loopt het zo … mocht je de oplossing gevonden hebben, dan hoor ik die graag 🙈

 2. Kreanimo schreef:

  Ik denk dat je een mooie oplossing gevonden hebt om stap voor stap te verlengen!

  Ik had een kleuter die niet wilde en een doodongelukkige zevenjarige twee jaar geleden… Het is zo erg als ze zo verdrietig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.