nachtmerries, enge dromen

Nachtmerries bij kinderen. Hoe ga je daarmee om?

Iedereen heeft ze wel eens gehad: nachtmerries. Soms wordt je gillend en zwetend wakker, maar als volwassene weet je dat het gelukkig maar een droom was. Bij kinderen heeft dit een veel grotere impact vooral hele jonge kinderen, omdat ze fantasie en werkelijkheid nog niet kunnen onderscheiden. Wat kun je doen als je kindje enge dromen heeft en kun je ze voorkomen?

Waarom krijg je een nachtmerrie?

Kinderen hebben over het algemeen best vaak nachtmerries over bijvoorbeeld enge monsters, dat ze worden opgegeten door een haai, dat er een spook in de kast zit of dat ze achterna gezeten worden, maar niet kunnen rennen. Dit is vrij normaal, maar voor je kindje natuurlijk niet leuk. Meestal nemen de nachtmerries af wanneer je kindje een jaar of 10 is.

Dromen is een verwerkingsproces van het onderbewuste. Bij nachtmerries spelen angsten, onzekerheden, groei en ontwikkeling van je kindje een grote rol. Door stress, een traumatische gebeurtenis of ziekte zoals koorts of griep kan ook een nachtmerrie ontstaan. De nare gedachten worden voor het slapen gaan verwerkt. Het is dus erg belangrijk om elke dag met je kindje de dag door te nemen. Heeft je kindje iets vervelends meegemaakt is het belangrijk daar over te praten voor het slapen gaan. De vervelende gedachten worden dan verwerkt vóór het slapen en niet tijdens het dromen.

Omgaan met enge dromen

Sommige kinderen worden huilend wakker en natuurlijk stel je je kindje dan gerust en vertel je dat het niet echt is, maar een boze droom. Laat aan je kindje zien dat de kamer veilig is en er niks is om bang voor te zijn. Misschien wil je kindje vertellen waar zijn nachtmerrie over ging, maar dat hoeft natuurlijk niet. Vertel je kindje iets leuks en breng hem/haar weer op andere gedachten zodat de gedachten en beelden van die nare droom weer weg zijn. Blijf eventueel nog even bij je kindje zodat hij weer rustig zijn ogen kan sluiten en gaan slapen.

Nachtmerries voorkomen

Nachtmerries kun je nooit helemaal voorkomen, maar het is wel belangrijk dat je kindje positief naar bed gaat.

  • Lees samen een leuk boek.
  • Laat eventueel een klein lampje aan.
  • Zet de deur op een kier als je kindje bang is.
  • Koop of maak samen een dromenvanger en hang deze boven het bed. Leg daarbij uit dat de dromenvanger alle nare dromen weghaalt.
  • Bedenk samen een ritueel om de enge dromen weg te jagen.

Op deze manier kan je kindje met een fijn en goed gevoel gaan slapen. Het wordt afgeraden door pedagogen om na een nachtmerrie je kindje mee te nemen naar jouw bed. Dit bevestigd namelijk dat jouw bed een veiligere plek is dan zijn/haar eigen bedje.

Mij is vroeger door mijn moeder verteld dat als ik op mijn rug ging slapen, ik dan nachtmerries kon krijgen. Ik heb sindsdien nooit meer op mijn rug gelegen en ook bijna nooit geen enge droom meer gehad.

Mijn jongens hebben wel eens nachtmerries gehad en Sten vind het prettig als ik de deur van zijn slaapkamer een stukje open laat staan. Daarbij hebben Deon en Sten iets bedacht zodat ze geen enge dromen meer krijgen. Ik heb geen idee hoe ze op het idee zijn gekomen, maar voor hun werkt het: een koperen muntje onder het kussen. Toen ik ernaar vroeg zeiden ze dat het muntje de nare dromen weghaalt en telkens checken ze voor het slapen gaan of het muntje nog onder hun kussen ligt. Blijkbaar werkt het, want nachtmerries hebben ze niet.

 

 

Lees ook: Wat betekenen deze zwangerschapsdromen?

 

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
  1. Rory schreef:

    Een nachtlampje en de dreamcatcher. Ik heb het allebei gedaan. Niet per definitie omdat ze heel bang was of nachtmerries had. Maar de fase van ‘zijn er monsters in mijn kamer’ herken ik wel. Ooit sliep ze met een wel heel fel lampje en ik ben blij dat die niet meer aan hoeft (die gaf wel heel veel licht en ik vraag mij af of dat de kwaliteit van je slaap ook niet beïnvloed). Vooralsnog gebruiken we nu zo’n klein nachtlampje, zoals ik dat vroeger ook had.
    De dreamcatcher vind ik sowieso heel erg mooi. En ik geloof er ook wel in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.