facebook

Vanaf welke leeftijd mag je kindje op Facebook?

Er zijn kinderen onder de 12 jaar die een Facebook account willen en ook daadwerkelijk hebben. Deon is één van die kinderen die graag een eigen Facebook account wil, maar daar is hij nog veel te jong voor. Vanaf welke leeftijd mag je kindje een Facebook account?

Een smartphone voor je kindje?

Deon wil graag een smartphone zoals bijvoorbeeld de Samsung Galaxy A50 en dit moet ik al weken aanhoren. Het is een prachtig toestel met alles erop en eraan en zeker niet duur in vergelijking met andere toestellen. Er zitten maar liefst 3 camera’s op, de batterij gaat lang mee en heeft de optie Fast Charging waarmee hij snel is opgeladen. Ik vind hem daar met zijn 7 jaar nog veel te jong voor, want wat moet een kind van zeven nu met zo’n luxe telefoon? Hij kent wel kinderen die ook een smartphone hebben (zegt hij) en dus vind hij dat hij er dan ook best één mag.

Aan de ene kant zou ik het zelf ook wel prettig vinden, al zou het alleen maar zijn zodat ik hem of hij mij kan bereiken. Mocht er iets zijn als hij bijvoorbeeld buiten aan het spelen is of hij al lang thuis had moeten zijn en ik ongerust word. Ik vind het dan wel een prettig idee dat hij bereikbaar is. Aan de andere kant vinden wij hem daar gewoon te jong voor en daarbij ken ik ook niemand van zijn leeftijd die een smartphone heeft. Ik heb gezegd dat hij er misschien één krijgt als hij 10 jaar is en van de Grundschule af is. ”Dan vraag ik het wel aan Sinterklaas of de Kerstman”. Op mijn vraag wat hij er dan precies mee wil doen is zijn antwoord: Facebook, Messenger en bellen. ”En ik kan er natuurlijk ook spelletjes op doen!”.

Facebook voor kinderen

Voor een smartphone vind ik hem nog te jong, maar om Facebook op zijn tablet te zetten vond ik wel een prima idee. Hij zou dan leuk met familie zoals oma, opa en natuurlijk met ons zijn foto’s kunnen delen en chatten via Messenger, maar om gebruik te maken van Facebook moet je een bepaalde leeftijd hebben. Deon zit (helaas voor hem) onder die leeftijdsgrens en kan hij dus geen account aanmaken.

Leeftijdsgrens

De makers van Facebook hebben een leeftijdsgrens ingesteld vanaf 13 jaar, omdat kinderen vanaf deze leeftijd al wat beter met het internet om kunnen gaan. Is je kindje jonger, dan kan hij/zij zich niet registreren. Dit tot grote teleurstelling van Deon. Aan de andere kant is het ook wel verstandig om voor hem geen account aan te maken, want ze kunnen beelden voorbij zien komen wat niet voor hun ogen is bestemd zoals geweld, iets engs of seksueels en dit kan natuurlijk voor problemen zorgen. Zelf zie ik ook vaak genoeg nare beelden voorbij komen en dit krijg ik maar niet uit mijn geheugen gegrift zoals bijvoorbeeld gruwelijke dierenmishandeling. Dit heeft natuurlijk een grote impact en kinderen horen zulke beelden al helemaal niet te zien.

Maak afspraken

Je kindje kan natuurlijk liegen over zijn leeftijd en een andere geboortedatum invoeren. Op deze manier kan je kindje wél een Facebook account aanmaken. Echt verstandig is het niet, want de leeftijdsgrens is natuurlijk niet voor niks.

Heb je er als ouder geen problemen mee dat je kind een account aanmaakt bespreek dan een aantal punten en maak goede afspraken:

  • Maak samen een profiel aan.
  • Help je kindje met het beschermen van zijn/haar privacy en pas de instellingen daarbij aan.
  • Bedenk samen een wachtwoord.
  • Overleg welke foto’s je kind mag plaatsen.
  • Stel voor dat je altijd mag meekijken of nalezen.
  • Leg uit dat je kindje niet zomaar op advertenties mag klikken.
  • Deel nooit persoonlijke informatie.
  • Voeg niet iedereen als vriend toe.
  • Communiceer alleen met personen die je ook echt kent.
  • Houd het internetgebruik van je kindje altijd in de gaten.

Ga voor meer informatie naar Veilig online hoe je als ouder omgaat met nieuwe media in je gezin.

Vanaf welke leeftijd mag jouw kindje een Facebook account en een mobiele telefoon?

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.