regels, smartphone, kind

Regels over het gebruik van een smartphone

Een smartphone is niet meer weg te denken in ons dagelijks leven, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Geen van mijn kinderen heeft (nog) een smartphone, alhoewel ik het bij de oudste wel prettig zou vinden als hij er één heeft. Bij het gebruik van een smartphone is het belangrijk om regels op te stellen zodat er geen misbruik van wordt gemaakt. Welke afspraken zijn belangrijk en hoe voorkom je een torenhoge rekening?

 

Met welke leeftijd een smartphone

Als ouder zijnde bepaal jij wanneer je kindje een smartphone krijgt (of misschien wel helemaal niet). De ene ouder vind dat zijn kindje met de leeftijd van 7 jaar al wel in het bezit mag zijn van een telefoon, anderen vinden het vroeg genoeg als hun kindje naar het voortgezet onderwijs gaat. Persoonlijk vind ik mijn kinderen nu nog te jong, maar aan de andere kant vind ik het wel een fijn gevoel als Deon bereikbaar is als hij bijvoorbeeld bij een vriendje aan het spelen is.

Regels

Wanneer jij ook beslist om een smartphone voor je kindje aan te schaffen is het belangrijk om regels op te stellen, want het is niet de bedoeling dat die smartphone vastgeplakt zit aan hun hand. Daarbij vind ik het belangrijk dat school e.d. er niet onder mogen lijden.

Vertel over de media

Vertel je kind hoe het internet werkt. Dat hij voorzichtig moet zijn met het online zetten van foto’s en filmpjes, wat Facebook is en internetpesten. Ik zal nooit stiekem in hun telefoon kijken, maar wil wel graag weten waar ze mee bezig zijn. Zo af en toe samen kijken op de telefoon kan helemaal geen kwaad.

Eerst school

School komt natuurlijk eerst en het huiswerk mag hier niet onder lijden. Tijdens het huiswerk maken wordt de smartphone weggelegd en wordt zo dus ook niet afgeleid.

Niet gebruiken in het verkeer

Maak duidelijk dat een telefoon en het verkeer echt niet samen gaan! Vertel wat de gevolgen kunnen zijn en dat het absoluut niet veilig is.

Geen telefoon tijdens het eten

Dit is echt een moment voor het gezin aan tafel. Je bespreekt samen de dag en geniet van elkaars verhalen. Een telefoon onder het eten vind ik echt not-done. Dit geldt ook als je met iemand aan het praten bent. Je hoort naar de persoon te luisteren en diegene aan te kijken en je smartphone is daarbij niet belangrijk.

Schermtijd

Mag je kindje zijn telefoon de hele dag bij zich hebben of een aantal uur per dag? Het belangrijkste vind ik dat ze hun telefoon bij zich hebben als ze van huis weggaan. Tuurlijk snap ik dat ze bereikbaar willen zijn voor hun vriendjes, maar om constant op de telefoon te kijken vind ik niet nodig. Het ligt er aan hoe oud je kindje is, maar ik vind het een prima idee om een schermtijd in te stellen.

Niet meenemen naar bed

Voldoende slaap is belangrijk en als je kindje zijn telefoon meeneemt naar bed kan het maar zo zijn dat hij tot in de late uurtjes nog op zijn schermpje aan het staren is. Kan je kindje niet meteen in slaap komen? Laat hem lekker een boek lezen.

Telefoonrekening

Onbeperkt bellen en surfen op het internet kan natuurlijk niet, er zit een limiet aan. Het is daarom verstandig om een prepaid aan te schaffen. Hierbij koop je een tegoed van een bepaald bedrag waar je kind dan een bepaalde tijd mee moet doen. Zo voorkom je torenhoge rekeningen en wordt je kindje zich meer bewust van het bel- en surf gedrag, want op is op. Er zijn ontzettend veel aanbiedingen als het gaat om prepaid, maar door prepaid vergelijk bij Simyo kom jij erachter welke het beste is voor jou en je kind en houd jij het in de hand.

Met welke leeftijd mag jouw kindje een smartphone en welke regel staat op nummer 1?

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.