fietsen, mamablog, batboy

Wanneer kan je kindje alleen naar school fietsen?

De jongens gaan altijd op de fiets naar school. Nu Deon op de Grundschule zit zijn de tijden wanneer ze vrij zijn ook anders en wil hij graag alleen naar huis. Maar vanaf welke leeftijd laat je je kindje alleen fietsen?

Alleen fietsen

Deon gaat nu naar de Grundschule en hij voelt zich ook al echt ‘groot’. Met zijn grote schooltas in zijn mandje achterop zijn fiets, fietst hij ver voor mij uit als we naar school gaan.

De Grundschule staat naast de Kindergarten en is nog geen 5 minuten. De jongens fietsen altijd naar school en ik loop erachter met de buggy. Er moeten twee straten worden overgestoken en bij de eerste straat rijden de auto’s altijd erg hard. Soms knallen ze er wel met ruim 80 km langs en het zal me niks verbazen als sommigen er ook 100 km rijden.

Ze mogen pas oversteken als ik er ook ben. Ze kennen de regels en wachten altijd netjes tot ik er ben. Dan kijken we samen nog eens goed of er geen auto aankomt en fietsen ze weer een eind voor mij uit.

Gevaar

Nu wil Deon graag alleen fietsen, want dat kan hij best zelf (zegt hij). Maar wanneer laat je je kindje alleen op de fiets en is 6 jaar niet veel te jong?

Volgens VVN is het verkeer voor kinderen tot 6 jaar nog een spel. Ze kennen het begrip gevaar niet. Tussen 7 en 8 jaar krijgen kinderen gevoel voor goed en fout. Regels blijven belangrijk, omdat kinderen tot 8 à 9 jaar gevaar niet kunnen zien aankomen.

Volgens VVN kunnen kinderen van 9 jaar over het algemeen zonder begeleiding over straat als de omgeving veilig is, het kind de regels kent en de route geoefend is.

De jongens kennen de route op hun duimpje en het is één rechte weg. Gelukkig is er wel een fietspad dus fietsen ze niet op straat.

Wachten bij de straat

Ik denk dat Deon het best kan, maar toch vind ik het wel een eng idee dat hij helemaal alleen naar huis gaat fietsen. Nu mag Deon van mij best een stukje alleen, maar rond de tijd dat hij vrij is wacht ik hem wel op bij de hoek van straat.

 

Met welke leeftijd mag jouw kindje alleen fietsen?

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 2 Comments
  1. Mijn kinderen mogen dat pas vanaf 7 jaar en dan ga ik de eerste tijd (een week of twee) ook op ruime afstand erachter fietsen om te zien hoe ze het doen. Ik leer ze ook eerst wie er voorrang heeft en dat ze overal moeten stoppen bij kruispunten en naar links en rechts kijken. Met 6 jaar konden mijn jongens dit allemaal nog niet zo goed en racen ze zo de straat over zonder opzij te kijken..

    Maar elk kind is anders. Dus als moeder kan je dat het best zelf bepalen. Kent hij de verkeersregels al een beetje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.