rugtas, grundschule

Een rugtas voor de Grundschule

Ik herinner mij de eerste dag dat Deon naar de Kindergarten (kleuterschool) ging nog zo goed. Hij was 3 jaar en met zijn Wafwaf en rugtasje ging hij naar school. Vanaf 6 jaar gaan kinderen in Duitsland naar de Grundschule (basisschool) en voor Deon is het bijna zover, heel spannend! In Duitsland heb je een rugtas  voor de Grundschule nodig, maar het is ook nog een speciale en deze zijn best prijzig! Naast de rugtas is een Schultüte ook heel belangrijk en dan het liefst een zelfgemaakte. Een heel groot verschil met de basisschool in Nederland.

Naar de Grundschule

De tijd gaat snel! Mijn kleine vent wordt zo snel groot en gaat na de zomer al naar de Grundschule. Een hele spannende tijd, al zegt het hem nu nog niet zoveel.

De Grundschule staat naast de Kindergarten dus lekker op loopafstand voor ons. Ik kan wel merken aan Deon dat hij eraan toe is, want op de Kindergarten zitten ze in een gemengde klas vanaf 3 tot 6 jaar. Tussen de kleintjes is ook niet altijd leuk dus wordt het hoog tijd.

Een rugtas voor de Grundschule

Op de Kindergarten maakt het niet uit wat voor rugtas je bij je hebt, maar als je naar de Grundschule gaat dan heb je een speciale rugtas nodig. Dit is omdat de kinderen  elke dag zware boeken moeten dragen en ook direct huiswerk mee krijgen. Een goede stevige rugtas voor de Grundschule is dan ook een pré en zeker voor de rug van je kindje.

De rugtassen zijn niet goedkoop en je bent eigenlijk wel een beetje ‘verplicht’ om zo’n dure rugtas aan te schaffen. De tassen zijn er in verschillende prijsklassen en zijn te koop vanaf ongeveer € 125,- en kan wel oplopen tot ruim over de € 200,- (dit ligt er ook aan wat er allemaal bij de tas zit).

Je kan natuurlijk ook voor een goedkopere gaan, maar deze slijt sneller. Bijna iedereen die naar de Grundschule gaat heeft zo’n tas en dan kun je natuurlijk niet met een ‘neppert’ aankomen.

Met deze tas kunnen ze zo lang als dat ze op de Grundschule zitten (4 jaar). Het is dan wel handig om een rugtas uit te zoeken die niet zo snel verveeld.

Schulranzen (schoolbenodigdheden)

Er zijn verschillende merken tassen en dat is best lastig, want welk merk moet je kiezen? Na gesproken te hebben met enkele moeders op de Kindergarten hebben we gekozen voor het merk Step by Step en koos Deon voor de stoere rugtas wild cat.

Aan een rugtas alleen heb je niet genoeg. Hier ‘moet’ ook een etui, gymtas en een etui met kleurpotloden en toebehoren bij. Wij kochten online een 4 delige set.

batboy, mamablog, naar de grundschule, een tas voor de grundschule

Schulranzen € 122,95

Rugtas Step by Step

Eerlijk is eerlijk de rugtas is super gaaf en ik had bijna zin om zelf naar school te gaan!  De tas is erg stevig en weegt bijna 2 kilo. De zwarte panter op de rugtas is van fluweel en de sluiting is voorzien van een magneet. Wanneer je de klep dicht ‘gooit’ valt hij meteen in het slot, ideaal!

rugtas voor de grundschule, mamablog, batboy

Mooie grote ruimte voor alle boeken.

een rugtas voor de grundschule, mamablog, batboy

Aan de voor- en zijkant zitten ritsen en is voorzien van reflecterende banden. De onderkant is van kunststof. De tas staat mooi stevig en er is weinig kans op slijtage.

een rugtas voor de grundschule, mamablog, batboy

Naast de riempjes waarmee je de tas op je schouders draagt zit er ook een riempje bij voor om je borst. Hij heeft een ademende stof en is speciaal gevormd voor de rug  van je kindje met extra stevige delen.

mamablog, batboy, een rugtas voor de grundschule

Een gymtas en etuis

Deon heeft er een mooie bijpassende gymtas met trekkoord bij en twee etuis. Eén voor zijn pennen en de andere etui is al gevuld met kleurpotloden, gum, liniaal, geodriehoek en een puntenslijper.

een rugtas voor de grundschule, mamablog, batboy

grundschule, mamablog, batboy

Een Schultüte

Wat ook heel belangrijk is, is een Schultüte. Dit zijn puntzakken (van karton) in verschillende formaten. Hiermee vieren ze dat ze naar de Grundschule gaan. De puntzak wordt dan gevuld met snoep en kleine cadeautjes en laten ze vol trots zien.

Je kunt ze kant en klaar kopen, maar worden ook veel zelfgemaakt. Ik zie ze altijd wel bij Lidl liggen, maar je kan ook hele dure kopen zodat hij matcht bij je rugtas. Vaak worden ze ook zelfgemaakt en dat is natuurlijk óók erg leuk, al zal ik eerst even moeten uitzoeken hoe je dat precies moet maken.

Lees ook:

 

 

 

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 13 Comments
 1. Marjo Van leeuwen schreef:

  Zo dat is wel heel anders als bij ons. Krijgen ze dan al heel veel huiswerk? Vergelijkbaar met groep 3 bij ons? Wel erg leuk om te lezen hoe het bij Jullie gaat

 2. volgmama schreef:

  Leuke Schulranzen. Ik vond het eerst heel gek staan zo’n grote tas bij een klein kindje. Zo te zien is dit ook een kwaliteits rugzak. Dat is wel belangrijk voor de rug van je kindje en zo’n tas gaat 4 jaar lang mee (de hele Grundschule). J mag in de zomer een andere tas uitzoeken want voor het Gymnasium mag het weer wat anders zijn.

 3. Marijke schreef:

  Wat moeten ze al veel meenemen naar school zeg. Hier kunnen ze het nog prima af met die kleine rugtasjes voor een pauzehap en eventueel een broodje.
  Leuk om die verschillen te lezen.

  En de tas is wel heel mooi!

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Jeetje 125,- als laagste prijs voor een goede rugtas. Dat is wel even wat anders dan die Nederlandse rugzakjes.

 5. Merel schreef:

  Wat anders dan hier! Dat ze op jonge leeftijd al met zo’n zware tas moeten lopen.. Interessant om te lezen wat de verschillen zijn 🙂 En mooie tas!

 6. MamaPlaneet schreef:

  Vanaf 6 jaar naar basisschool? Weer anders dan in Nederland. Super leuke rugtas trouwens 🙂

 7. Fleur schreef:

  Dat is zeker wel even anders dan bij ons. Wat een flinke rugzak voor nog zo’n kleintje, maar zo te lezen wel een speciale dag als de naar de Grundschule mogen gaan

 8. Judith schreef:

  Wat een groot verschil met hier zeg! Leuk om zo te lezen

 9. Charel schreef:

  Zo leuk! wow wist niet dat het zo zou verschillen. X

 10. Roelina schreef:

  Jeetje, al huiswerk? Pittig. Mooie stevige tas lijkt me idd

 11. Silkeblogs schreef:

  Ik wilde vroeger altijd een matchende rugtas en pennenzak. Deze zien er wel heel stoer uit!

 12. Mariëlle schreef:

  Mooie tas hoor! Fijn dat hij ook fluoriserend is.

 13. chucky1012 schreef:

  Jeetje wat duur!
  Maar dan heb je wel wat.
  Diverse mooie modellen rugtassen van boven genoemd merk 👌

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.