wieg of ledikant

Wieg of ledikant

Ga je voor een wieg of ledikant? Voor je baby maakt het niet zoveel uit waar hij in slaapt. Heb je je eigen wiegje van vroeger nog? Dan is het leuk dat jouw kindje daar ook in slaapt. Wat zijn de voor- en nadelen van een wieg en ledikant? En waarom mag je de eerste 2 jaar geen dekbed gebruiken?

Slapen in een doos

In Finland laten ze hun baby in een doos slapen. Deze doos krijgen ze voor de babyuitzet en daarna wordt deze doos gebruikt als wieg.

baby, slapen, wieg, doos, ledikant, batboy

In een mand laten slapen?

Voor je baby maakt het niet uit waar hij in ligt. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Ik vind een wiegje zo leuk staan in de babykamer en heb daarom voor een wieg gekozen. Mijn moeder heeft de wieg waar ik ooit in heb geslapen niet bewaard, maar hoe leuk zou het zijn als jouw baby in hetzelfde wiegje kan slapen. Kies je voor een wieg let er dan op dat deze minimaal 30 cm diep, 45 cm breed en 80 cm lang moet zijn. Ik had een schommelwieg en daarbij is het belangrijk dat je deze moet kunnen blokkeren.

Samen op één kamer slapen

Omdat een wieg kleiner is kan je deze ook makkelijk op je eigen slaapkamer zetten. Een nadeel ervan is wel dat je baby er maar een paar maandjes (tussen de 3 en 6 maand) in kan slapen. Een ledikant kan je een paar jaar gebruiken.

Slaap je graag samen dan kan je ook voor een co-sleeper kiezen. Het voordeel van samen op één kamer slapen is dat je hem goed in de gaten kan houden én handig voor het verschonen en voeden in de nacht. Ik heb Brent de eerste paar maand ook op onze slaapkamer laten slapen in zijn wiegje.

Geen dekbed

De eerste 2 jaar mag je voor je kindje geen dekbed gebruiken, want dan heb je kans op verstikkingsgevaar. Je kan wel een deken in een dekbedhoes stoppen, maar dan moet het deken wel net zo groot als de hoes zijn. En groot genoeg zodat de onder- en zijkanten 10 cm onder het matras ingestopt kan worden. Ik heb het bedje opgemaakt met een dekentje en een lakentje. En tot de leeftijd van ongeveer 2,5 jaar heb ik gebruik gemaakt van een babyslaapzak.

Wieg of ledikant

Na het wiegje is het tijd voor een ledikant. Dus kies je voor een wiegje dan weet je dat je daar niet lang plezier van zult hebben en na een paar maand weer een ander bed moet aanschaffen. Dan is de ledikant in vergelijking met het wiegje opeens zo groot en zie je daar een heel klein mensje in een groot bed liggen.

Na het wiegje had ik tijdelijk een Frans ledikantje, maar ook daar konden mijn kinderen niet heel lang in liggen, want de bodem is niet verstelbaar. Zodra ze beginnen met optrekken kunnen ze hier zo uitklimmen en dat is dus gevaarlijk. De laagste stand van een ledikant moet minimaal 55 cm tot de bovenkant van het ledikant zijn. Let er wel op de dat spijlen van ‘oudere’ wiegjes en ledikantjes een afstand hebben tussen de 4,5 en 6,5 cm. En een goed ventilerende bed bodem.

ledikant, wieg, batboy, baby, slapen, bedje, wieg of ledikant

Het leuke van de ledikant waar mijn jongens in slapen is dat het mijn oude ledikant is. Sten slaapt er nu nog steeds in (wel zonder slaapzak). In maart wordt hij 3 jaar en ik vind dat het nu wel tijd wordt voor een echt jongensbed. Dan krijgt hij ook een kussen, maar echt noodzaak is een kussen niet. Lees ook Wanneer mag je kindje met een kussen slapen .

ledikant, bedje, slapen, baby, batboy, wieg, ledikant

In dit ledikant slapen nu mijn kinderen

Lees ook:

 

Zou jij je baby in een doos laten slapen? Heb jij gekozen voor een wieg of ledikant?

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 4 Comments
 1. Volgmama schreef:

  Ik heb de dozen eens gezien en vind het eigenlijk best wel hip zo’n kartonnen wieg. Misschien wel. Wij hebben ook een wieg gehad en ledikant. Vroeger waren de regels er nog niet en sliep ik vanaf de geboorte al onder een babydekbed.

 2. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik had eerst een wiegje en daarna een ledikantje. Beide dus. Zo’n doos lijkt me ook prima, maar ik zou een beetje zorgen hebben over ventilatie.

 3. Gerdi schreef:

  Wat goed dat iedere moeder zo’n fijn gevulde doos krijgt en het doosje is heel goed te gebruiken als wiegje!
  Mijn kinderen hebben beide de eerste maanden bij ons op de slaapkamer in een wiegje geslapen en zijn toen verhuisd naar hun eigen kamertje in een ledikant.

 4. Simone schreef:

  Wij gingen vanaf het begin voor een ledikant. Vond het zonde en dubbel om ook nog een wieg aan te schaffen. Maar het was inderdaad wel een heel klein frummel in een heel groot bed…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.