box, mamablog, batboy

De box hoort gewoon bij ons meubilair

Toen ik zwanger was kon ik niet wachten om de box in de woonkamer te zetten. We hadden de hem er ook ruim op tijd staan, want dat vond ik zo leuk. Nu ruim 4 jaar later ben ik er eigenlijk wel klaar mee, maar tot welke leeftijd laat je je kindje in de box? En waar moet je opletten wanneer je er één koopt?

Een box kopen

Het ligt er natuurlijk helemaal aan hoeveel ruimte je ervoor hebt. Een ronde box zet je niet heel makkelijk strak tegen de muur aan, maar ik zag het al helemaal voor mij; een ronde, witte box.

Wanneer je een nieuwe box in Nederland koopt voldoen deze allemaal aan de veiligheidseisen. Koop je er één tweedehands, let dan op het volgende:

 • Heel handig dat hij wieltjes heeft, want zo rol je hem makkelijk overal naartoe. Let er wel op dat je de wieltjes kan blokkeren, want hij moet stevig en stabiel staan.
 • De afstand tussen de spijlen moet tussen de 4,5 en 6,5 cm zijn.
 • De bodemplaat moet stevig en glad afgewerkt zijn. Wanneer je de bodem wilt verstellen moet dit alleen kunnen met behulp van gereedschap.
 • De opening tussen de bodem en de zijwand mag niet meer dan 0,5 cm zijn.
 • Een goed passend boxkleed.

Een slaapplek

Een box is handige en veilige plek om je baby even in te leggen wanneer je je handen vrij wilt hebben. Je kan je baby er overdag in laten slapen zodat hij/zij went aan de geluiden en je baby is dichtbij je.

Wanneer Deon in de box lag te slapen ben ik gewoon gaan stofzuigen. Eerst was ik bang dat ik hem dan wakker zou maken, maar gelukkig sliep hij overal doorheen. Ik kon gewoon ‘mijn ding’ doen zonder dat hij schrok van alle geluiden. Maar dat slapen in de box heeft bij al mijn kinderen niet lang geduurd, alleen de eerste paar weken.

baby, box, batboy, baby box, slapen, optrekken

Wanneer je baby meer begint te zien en aandacht heeft voor de dingen om zich heen kan je er speeltjes zoals een knisperboekje, knuffeltje of een babygym inleggen.

Optrekken

Met 9 maand kon Deon zich optrekken. Wanneer je in de gaten hebt dat je kindje begint zich op te trekken dan is het verstandig om de bodem ruim op tijd te laten zakken.

Met deze leeftijd vind ik de box helemaal ideaal. Het is nu geen plek meer om te slapen of een dutje te doen (althans niet voor mijn kinderen), maar een veilige speelplek geworden. Vooral handig als ik in de keuken sta te koken. Wanneer ik in de keuken sta heb ik namelijk geen oog op de woonkamer en je kan je baby dan natuurlijk niet alleen in de woonkamer laten. Let er wel op dat de box op een veilige plek staat zodat je kindje zich bijvoorbeeld niet kan bezeren, omdat hij te dichtbij de verwarming staat of een snoer van een lamp waar hij aan kan trekken.

baby, box, batboy, baby in box

Mijn kinderen vinden de box allemaal vreselijk. Het lijkt voor hen wel meer een strafplek dan een plek waar ze even lekker kunnen spelen. De box heb ik nooit gebruikt als strafplek. Dit vind ik trouwens ook geen goed idee om hem daarvoor te gebruiken.

Weg met de box

Op een gegeven moment vond ik dat de box wel weg kon. Maar het heeft niet lang geduurd of we konden hem alweer neerzetten, want we hadden hem nodig voor Sten.  Toen hij niet meer nodig was voor Sten was ik weer zwanger dus hebben we niet eens de moeite genomen om de hem uit de woonkamer te halen. Nu staat hij dus al ruim 4 jaar in de woonkamer. Het hoort gewoon bij ons meubilair, maar nu ben ik hem wel een beetje beu.

Lees ook: 

Helaas moet hij nog wel even blijven staan, want Brent kan er nog wel een hele poos in.

Tot welke leeftijd zat(en) jouw kind(eren) in de box? 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 7 Comments
 1. Volgmama schreef:

  Mijn dochter vond er niks aan. Ze krijste het elke keer weer uit. Bij haar hebben we de box dus niet veel gebruikt. Mijn eerste vond alles overig prima en mijn middelste zat ook niet lang in de box. Ik denk nog geen jaar.

 2. Ik was zo blij dat de box de kamer uit kon! De eerste maanden heb ik er dankbaar gebruik van gemaakt. Maar alle drie waren ze na een jaar de box ontgroeid… (Ze klommen er gewoon uit).

 3. Leonie van Mil schreef:

  Mijn kleine is 8 maanden en mijn vriend wil de box nu al weg hebben. Ik vind het nog steeds handig, al wil die kleine er niet lang meer in spelen. Maar soms zijn er ineens momenten dat het wel gaat en dan heeft hij toch een plekje om veilig te spelen. En die lamp… dat hebben we dus inderdaad gehad. Gelukkig zag ik het op tijd en heb ik hem gelijk weggehaald. Geen ongelukkig gebeurd dus 😉

 4. Die van ons werd weg gedaan toen hij eerder als speelgoedopvangbak begon te dienen dan als box.

  Ik heb er één gekregen van een tante van mij, dus ik heb zelf nergens echt op gelet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.