auto, batboy, veilig autostoeltje,, autostoeltje, stoelverhoger, auto

Hier moet een veilig autostoeltje aan voldoen

Achter het stuur zitten is natuurlijk erg gaaf, maar helaas voor de jongens duurt dat nog wel even. Wanneer mag je kindje eigenlijk voorin zitten en waar moet een veilig autostoeltje aan voldoen?

Voorin of achterin

Volgens de wet mag je kindje voor- of achterin zitten, maar bij mij zitten ze altijd achterin. Brent ligt in de maxi cosi en ook hij zou voorin mogen, mits de airbag is uitgeschakeld. Wel is het veiliger om je baby dan achterwaarts te vervoeren.

Europese veiligheidseisen

Een veilig autostoeltje moet voldoen aan de Europese veiligheidseisen (ECE- R44). Dit kan je zien aan het oranje keuringslabel of sticker met daarop een cirkel met de letter E en een getal. Dit getal geeft aan in welk land het stoeltje is goedgekeurd.

autostoeltje, europese veiligheidseisen, maxi cosi, batboy, veiligheid, auto, een veilig autostoeltje

Daaronder staat het goedkeuringsnummer dat moet beginnen met 03 of 04. Begint het met 01 of 02 dan mogen deze stoeltjes niet meer verkocht en gebruikt worden, want deze voldoen niet meer aan de veiligheidseisen. Een autostoeltje of zitverhoger is verplicht tot 1.35 m.

I-Size

Vanaf juli 2013 is er een nieuwe norm bijgekomen onder de naam I-Size (ECE- R129). De grootste verschillen zijn dat:

 • De indeling van de zitjes naar lichaamslengte gaat i.p.v. gewicht.
 • Autostoeltjes een zijdelingse botsproef goed moeten kunnen doorstaan.
 • Kinderen tot een leeftijd van 15 maand verplicht tegen de rijrichting in vervoerd moeten worden.
 • Betere bescherming van hoofd en nek.
 • Verplicht gebruik van ISOFIX (een standaard bevestigingssysteem in de auto waarbij je geen gebruik maakt van gordels), hierdoor is het makkelijker om het stoeltje vast te zetten.

Een veilig autostoeltje

Een veilig autostoeltje is natuurlijk heel belangrijk. Welk autostoeltje het beste bij je kindje past hangt af van lengte, gewicht en de leeftijd. Op de site van kinderveiligheid kan je heel makkelijk de keuzewijzer invullen en precies zien welk stoeltje het beste bij je kindje past.

Zit(ten) jouw kinderen meestal voor- of achterin de auto?

Lees ook:

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 3 Comments
 1. MetMirjam schreef:

  Mijn dochter zit altijd achterin. We hebben haar ook lang achterstevoren vervoerd in de 2-way fix van MaxiCosy. Veiligheid voor alles toch?

 2. Gerdi schreef:

  Hier zitten de kinderen altijd achterin! Helaas hebben wij geen auto die beschikt over Isofix.. Dus ze zitten wel in goedgekeurde stoeltjes, maar die zitten vast doormiddel van de gordel.

 3. Nu mijn kinderen wat ouder beginnen te worden (5 en 7) zitten ze wel eens voorin. Wel altijd in een autozitje, en nooit op lange afstanden. Ik vind het veel gezelliger als ik naar de voetbal rijd bijvoorbeeld, om naast elkaar te zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.