koken, magnetron, batboy, eten, gezond eten, schadelijk

Koken in de magnetron

Bij ons wordt de magnetron heel veel gebruikt. Ik kook er zelfs het eten in, want het is snel en makkelijk. Geen last meer van al die pannen op het gasfornuis wat toch niet past. Maar is het koken in de magnetron wel gezond?

Magnetron


In de jaren 40 werd per ongeluk ontdekt dat met behulp van microgolven voedsel verwarmt kon worden. Het eerste voedsel dat met behulp van microgolven bereid werd was popcorn. Het tweede was een ei dat in het gezicht van één van de proefnemers explodeerde.

Toen mijn ouders hun eerste magnetron kochten zat er ook een receptenboekje bij wat je allemaal kan bereiden in de magnetron. Zo kan je bijvoorbeeld aardappels koken en heb je dus geen pan met water meer nodig en zijn ze met 10 minuten klaar.

Zo kook ik nu al jaren mijn aardappels en heb nog nooit aardappels gekookt in een pan op het vuur. De aardappels afspoelen onder de kraan en dan 10 minuten in de magnetron. Nog even laten nagaren en they are ready to eat! Ik proef echt geen verschil met aardappels uit een pan.

Is koken in de magnetron gezond?

De één zegt dat het koken in de magnetron ongezond is.

 • Straling. De straling die vrij komt zou slecht zijn voor de gezondheid.
 • Kankerverwekkende stoffen. Vooral wanneer je verpakt voedsel in de magnetron opwarmt kunnen er kankerverwekkende stoffen vrijkomen (o.a. BPA, een stof die wordt verwerkt in plastic).
 • Vitamines. Er zou door de opwarming van het voedsel juist vitamines verloren gaan.

 

Anderen beweren dat het helemaal niet zo slecht is. De microgolven zijn niet radioactief en dus ongevaarlijk bij ‘normaal’ gebruik.

 • Vitamines. Je hebt (bijna) geen water nodig dus de vitamines blijven in het voedsel en gaan niet verloren in het water.
 • Minder zout nodig. Nu gebruik ik (bijna) nooit zout, ook niet bij gekookte aardappels. Het zout blijft in het voedsel zitten en verdwijnt niet in het kookvocht.
 • Snel. Het koken gaat lekker snel. Je hoeft niet eerst te wachten totdat het water kookt en daarna nog te wachten totdat het voedsel gaar is.
 • Makkelijk. Heb je nog eten van de vorige dag over en geen tijd om te koken? Dan kan je het makkelijk opwarmen.

Normaal gebruik

Maar goed, wat is ‘normaal’ gebruik? Wij eten (bijna) elke dag aardappels en die kook ik dus al jaren in de magnetron. Ook groenten uit een pot zoals; doperwten, (sla)bonen, worteltjes en rode kool verwarm ik er in. Ik denk wel, omdat je weinig tot geen water gebruikt dat de vitamines dus niet verloren gaan in het kookvocht en zo behouden blijven.

De flesvoeding van mijn kinderen heb ik altijd in de magnetron verwarmt, zo ook de warme hap (groentepotjes) voor Brent.

Kook jij eten in de magnetron (en wat kook je er dan in) of maak je liever gebruik van het gasfornuis? Denk jij dat het schadelijk is voor je gezondheid?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 5 Comments
 1. Patricia schreef:

  Tijdens mijn studententijd niet anders gedaan. Kon er zelfs rijst en pasta in koken, zo handig was ik er mee. Okay en knakworstjes opwarmen, want dat was toch ook wel heel makkelijk eten met sla.

 2. Volgmama schreef:

  Er gaan ogen voor mij open haha. Wij warmen er alleen eten mee op en potjes babyvoeding.

 3. Nee, nog nooit gekookt in de magnetron. gebruik het alleen voor het ontdooien en verwarmen.

 4. Charel schreef:

  Oh wat ideaal! Ik ga mijn aardappelen daar ook in klaarmaken haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.