kruiden, kweken

Deze kruiden kweek je makkelijk zelf en zijn onmisbaar in de keuken

Kruiden zitten vol met vitamines, mineralen en bio-actieve stoffen. Door de hoge concentraties aromatische stoffen geven ze ook nog eens een heerlijke smaak aan het eten! Onmisbaar in de keuken dus en hoe leuk is het om deze heerlijk kruiden zelf met je kind(eren) te gaan kweken.

Zelf kruiden kweken

Je kunt ze natuurlijk in de supermarkt kopen, maar leuker is om zelf kruiden te gaan kweken. Helemaal leuk voor kinderen om ze zo kennis te laten maken met verschillende kruiden en zo kunnen ze je ook nog een handje helpen in de keuken!

Zelf kruiden kweken is helemaal niet zo moeilijk. Hiervoor heb je een plek nodig waar voldoende licht is, bijvoorbeeld voor het raam in de keuken. Potjes om je kruiden in te zaaien, aarde en natuurlijk zaadjes. Online kun je zaden kopen, maar ook bij tuincentra is er volop keus. Heb je alle benodigdheden bij elkaar dan kun je samen met je kind(eren) aan de slag en mogen deze kruiden zeker niet ontbreken, want ze zorgen voor een echte smaakexplosie!

Basilicum

Alleen de geur vind ik al zo ontzettend lekker! Basilicum is er in veel verschillende varianten. Zo zijn er bijvoorbeeld soorten die een vleugje citroen of limoen bevatten en er is zelfs een paarse variant. Zelf gebruik ik altijd de welbekende basilicum en dit is erg lekker door een salade, op een pizza, je boterham met tomaat en ei of door een pasta.

kruiden, kweek, keuken

Tuinkers

Tuinkers kun je kweken zonder aarde en kiemt heel snel. Om het voor kinderen extra leuk te maken kun je de zaadjes kweken in eierschalen. Ziet er zo grappig uit wanneer je nog even een paar oogjes op de eierschalen plakt!

Tuinkers is lekker op een boterham met kaas (of alleen met een beetje suiker) en door een salade.

tuinkers, eierschalen

Rozemarijn

Rozemarijn is heerlijk bij vleesgerechten, stoofschotels, maar ook bij schelp- en schaaldieren. Je kan het gewoon mee bakken in de pan (of oven), vers of droog gebruiken en is dus heel veelzijdig. Het geeft je gerecht een heerlijk smaak, maar gebruik er niet te veel van, want dat gaat het overheersen.

kweken, kruiden

Munt

Munt is ook heel makkelijk om te kweken. Let op als je hem in de tuin zet, want hij woekert hij heel snel! Dus als je niet te veel munt wilt hebben laat hem dan lekker in een pot.

Heerlijk in de thee of op een zomerse dag in een glaasje fris, maar munt kan ook heel goed bij fruitsalades.

keuken

Bieslook

Bieslook groeit makkelijk in iedere keuken, want hij heeft weinig water nodig en hoeft niet in het zonlicht te staan. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel makkelijk te vermenigvuldigen en heb je in mum van tijd een hele voorraad! Zet je hem in de tuin dan komen er ook nog eens prachtige paarse bloemen uit die je ook kan eten.

keuken, kruiden

Bieslook is lekker met ei, boterham met roomkaas, door een salade, in de soep of bij een stukje zalm.

kweken

Heb je de smaak te pakken? Dan is het ook erg leuk om je eigen groenten te gaan kweken. Veel soorten kun je prima binnen kweken of creëer een plek in de tuin en maak je eigen moestuin. Kies je favoriete groenten uit en ga groentezaden kopen. Heel leerzaam voor kinderen en ontzettend leuk om te doen! Daarnaast is je eigen gekweekte groenten natuurlijk veel lekkerder dan uit de supermarkt.

Welke kruiden gebruik je graag in de keuken?

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 13 Comments
 1. Lindaschrijfthetop schreef:

  Ik denk altijd: later als ik echt een grote tuin heb, dan ga ik kweken. Maar als ik jou zo zie met de eierdoppen dan kan het makkelijk nu.

 2. Felice Veenman schreef:

  ik zette uit voorzorg de munt met pot en al in de tuin. wie schets mijn verbazing: munt kroop toch door de hele tuin. Hij bleek gewoon uit de pot gebarsten….

 3. Tessa schreef:

  Ik vind dit altijd zo leuk, maar op een of andere manier overleven kruiden bij mij nooit

 4. Melissa schreef:

  Munt en basilicum eten wij veel en verzorgen dan daar ook plantjes van. Zo zonde om nieuw te kopem

 5. Janet schreef:

  Ik heb ooit eens tuinkers gekweekt (dat was in de klas waar ik werkte) en dat ging zo gemakkelijk. Buiten dat krijg ik eigenlijk vrijwel niets in leven haha.

 6. Debby schreef:

  Wij hebben op ons balkon allemaal kruiden gekweekt. Favoriet zijn basilicum, peterselie en lenteui. De kids vinden het heel leuk om planten en kruiden te zien groeien en te zien dat ze ze daarna ook lekker kunnen eten.

 7. Ik kweek ook mijn eigen kruiden.
  De munt is het makkelijkste voor mij.
  Basilicum vind ik ontzettend mooi.
  De peterselie was niet zo goed gelukt, spijtig genoeg.
  Ik vind het zo leuk om me hiermee bezig te houden.

 8. Linda Meester schreef:

  Heel veel van de groenten zijn ook uit hun restjes weer op te kweken door ze in een lage water te zetten

 9. Mandy schreef:

  Tuinkers hadden we hier altijd in huis, toen ik en mijn zus nog jonger waren haha! We deden dat altijd op een cracker met smeerkaas

 10. Wanda schreef:

  Mijn moeder is heel erg van het zelf kweken van kruiden en groente, dus regelmatig krijg ik iets mee. Ik heb daar zelf totaal het geduld niet voor en wil het gewoon kant- en klaar kunnen kopen.

 11. Nicole Orriëns schreef:

  Het lijkt me superleuk om mijn eigen kruiden te laten groeien in de keuken. Mijn oma had dat vroeger ook heb ik begrepen. Maar ik doe bijna alles uit potjes… Schaam.

 12. sandra schreef:

  In de zomer heb ik heel veelpotjes met verse kruiden: basilicum, peterselie, bieslook, munt en oregano. In de winter eigenlijk alleen peterselie want dan gebruik ik hoofdzakelijk gedroogde kruiden.

 13. Charlotte schreef:

  Ach wat grappig deveitjes met tuinkers, die heb ik als kind ook gemaakt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.