stukjes, druiven

Tot welke leeftijd druiven doormidden snijden?

Het komt het nog geregeld voor dat kinderen zich verslikken of in het ergste geval stikken in eten. Dit is één van de meest voorkomende redenen waarvoor kinderen in het ziekenhuis terecht komen. Om dit te voorkomen kun je het beste het eten in stukjes of doormidden snijden, maar tot welke leeftijd doe je dit?

Druiven doormidden snijden

Kinderen kunnen zich snel verslikken. Het is daarom belangrijk om eten zoals druiven en snacktomaatjes over de lengte doormidden te snijden, maar beter is nog om het in vieren te snijden. Zo weet je zeker dat je kindje zich niet kan verslikken.

Juist zachte, ronde etenswaren zijn gevaarlijk. Deze vervormen en kunnen de luchtpijp afsluiten en zijn de meest risicovolle etenswaren waar je kindje zich in kan verstikken. Knakworsten leidden het vaakst tot een dodelijke verslikking, omdat ze dezelfde grootte als een luchtpijp hebben. De luchtpijp van een kind is ongeveer zo breed als je pink. Een knakworst snijd je dan overdwars doormidden en daarna in stukjes van een centimeter.

Druiven, stukjes, doormidden snijden

Géén pinda’s en popcorn

Niet alleen met druiven en tomaatjes moet je oppassen. Zo is bijvoorbeeld het eten van pinda’s of zelfs popcorn erg gevaarlijk voor kinderen. Ik was toen ook erg geschrokken dat Deon op vier jarige leeftijd pinda’s op school kreeg.

In het boek Pas op, Kijk uit staan de meest voorkomende ongelukken in en rondom het huis. Hierin wordt beschreven hoe veel ongelukken eenvoudig te voorkomen zijn en wat je als ouder zijnde kunt doen als het misgaat.

Tot welke leeftijd

Bij de jongste van 3 jaar snijd ik nog altijd het eten in kleine stukjes. Kinderen moeten nog leren om te kauwen en daarbij is hun slikreflex nog niet helemaal ontwikkeld. Als je je ergens in verslikt hoest je een paar keer zodat het weer naar boven komt, maar kinderen kunnen dit nog niet. Na de leeftijd van 5 jaar kun je stoppen met het in stukjes snijden.

Het is maar een kleine moeite om het etenswaar in stukjes te snijden. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kindje weet:

  • Niet praten met volle mond.
  • Goed kauwen.
  • Niet lopen, liggen, rennen of spelen met eten in je mond.
  • Aan tafel blijven zitten.

Iedereen kan zich ergens in verslikken en dit kan zelfs gebeuren met bijvoorbeeld een stukje brood. Het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen als je kindje zich verslikt.

 

Tot welke leeftijd heb jij het eten van je kindje in stukjes gesneden?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.