pinda, pinda's, gevaarlijk, kinderen

Pinda’s zijn gevaarlijk voor kleine kinderen

Ik was verbaasd en tegelijkertijd ook boos, want iedereen weet toch dat kleine kinderen geen pinda’s mogen? Pinda’s zijn namelijk erg gevaarlijk voor kleine kinderen.

Pinda’s zijn gezond

Pinda’s en noten zijn erg gezond. Pinda’s behoren tot de peulvruchten en zijn geen noten. Ze bevatten veel onverzadigd vetzuur dat goed is voor je hart. Het meest gezond zijn pinda’s met een vliesje. Alhoewel ze gezond zijn mag je kinderen tot 5 jaar geen pinda’s geven.

Deon kwam helemaal enthousiast thuis, want op school had hij zoiets lekkers gegeten. Hij heeft ook een zakje mee gekregen om thuis op te eten en ik schrok toen ik zag wat er in zat; doppinda’s.

Pinda’s zijn gevaarlijk voor kleine kinderen

De luchtpijp van een kind is ongeveer zo breed als je pink, dus er kan gemakkelijk iets in vast komen te zitten. Hun tanden zijn namelijk nog niet sterk genoeg. Als je kindje zich verslikt kan er een stukje pinda in de longen terecht komen en dat kan aanleiding geven tot longontsteking.

Je kindje mag pas een pinda eten wanneer hij/zij met zijn/haar arm over het hoofd heen zijn/haar oor kan aanraken. De luchtwegen zijn dan namelijk breed genoeg. Deon ( 4 jaar ) kan dit dus echt nog niet.

Al lijkt het onschuldig, ook het eten van popcorn is voor jonge kinderen levensgevaarlijk. Ze kunnen hierin stikken en de gevolgen kunnen fataal zijn .

Pinda,batboy, kinderen, pinda's zijn gevaarlijk voor kleine kinderen

Allergie

De gevoeligheid voor een allergie ontwikkelt zich al op jonge leeftijd. Vooral kinderen met astma of eczeem hebben een groter risico om hiervoor gevoelig te worden. Ook de leeftijd wanneer je kindje voor het eerst pinda’s krijgt zijn bepalend voor het ontwikkelen van een allergie.

Pinda’s en andere noten zijn gevaarlijk voor kleine kinderen, want zij kunnen hierin stikken. Pinda’s blijken de belangrijkste oorzaak van spoedgevallen bij kinderlongartsen. Wanneer je kindje blijft hoesten na het eten ervan blijf dan alert. Vertrouw je het niet raadpleeg dan je huisarts.

Hoe merk je wanneer je kindje een allergische reactie heeft

 • De stem van je kindje word hees
 • Rode vlekken rond de keel, mond of oren
 • Zwaar ademen
 • Diarree
 • Overgeven

Raadpleeg bij dit soort gevallen altijd je huisarts!

Ik heb de school hierop aangesproken en zij waren zich hier niet van bewust. Ik ben aan de ene kant wel blij dat Deon een zakje met pinda’s heeft mee gekregen, want anders had ik niet geweten dat ze dit op school geven aan de kinderen. Nu ze het weten krijgt Deon het in elk geval niet meer ( al vind Deon dat wel erg jammer ). Ik heb hem verteld dat het eten van pinda’s niet voor kinderen is. Nu hij het weet zal hij ze ook niet meer eten.

Op school hebben ze de regel nu aangepast en worden ze niet meer aan kinderen gegeven.

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 5 Comments
 1. Yvonne schreef:

  Wat raar dat ze dat op school niet wisten! Eigenlijk hoort dat er wel bij. Ik wist dat het niet goed was, vanwege verstikkingsgevaar. Ook pas ik op met andere noten, omdat deze ook vrij hard kunnen zijn.
  Goed dat je op school aan de bel hebt getrokken.

 2. Leonie van Mil schreef:

  Ja ik wist ook dat je overige noten ook niet moest geven aan kinderen onder de 5 ivm verstikkingsgevaar. Wat apart dat hij dat heeft gekregen op school

 3. Yvonne schreef:

  Mijn kinderen eten ook gewoon pinda’s. Ik weet ook niet beter dan dat kinderen onder de 3 het niet mogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.