eten, mosselen

Hoe eet je mosselen?

Mosselen. Ik had ze nog nooit gegeten, maar nieuwsgierig was ik er wel naar. Het ziet er altijd zo gezellig uit, maar is het wel lekker en hoe eet je ze? Tijdens onze vakantie in Frankrijk moest ik het gewoon proberen en Deon wilde ze ook dus bestelden we voor ons een pannetje met mosselen.

Zelf mosselen koken

Eten met de handen vind ik zo leuk. Vroeger at ik het liefst alles met de handen en wilde zo graag eens een gehaktbal met mijn handen eten, maar dat vond mijn moeder geen goed idee. Of het nu garnalen zijn waar je de staartjes nog vanaf moet trekken, een gehaktbal of mosselen, lekker peuteren en smeren en genieten van het eten, heerlijk!

Mosselen heb ik nog nooit gegeten, maar stond altijd nog op mijn to-do lijstje. De reden dat ik het nooit heb gedaan is omdat ik het toch en beetje een raar idee vind die schelpen en misschien is het wel helemaal niet lekker? Ik besloot om ze eens zelf te maken, want moeilijk moet het niet zijn. Belangrijk is wel dat je ze goed af moet spoelen, want anders kan er nog zand in zitten. Toen ze klaar waren durfde ik ze eigenlijk niet te eten, maar toen ik de hap nam had ik meteen spijt. Het zand knarste tussen mijn tanden en dat is wel zo ontzettend vies! Nooit heb ik daarna meer een poging gedaan om mosselen te koken, laat staan eten.

Mosselen eten in Frankrijk

Nu we toch in Frankrijk waren moest ik het van mijzelf toch eens proberen. Ik zag vele mensen op terrasjes zitten te genieten van mosselen, slakken en andere zeevruchten. Die slakken durf ik echter (nog) niet, maar mosselen eten in Frankrijk dat hoort wel vind ik. De stap durfde ik echter nog niet te zetten, want misschien zijn ze wel echt heel erg vies en om nu te zeggen dat het er echt smakelijk uitziet?

Toch bestelden Deon en ik op een terrasje in Frankrijk mosselen, maar ik had dit niet gedaan als ik de dag van te voren van onze Franse buurman op de camping een schaaltje schelpen kreeg. Hij vroeg ons of hij er wat voor ons klaar moest maken en liet mij de schelpen zien die hij had meegenomen uit de zee. Een gewone ordinaire schelp en ik bekeek hem nog eens goed. Hij lachte, want blijkbaar vind hij het echt een delicatesse, maar ik was zo stoer om ja te zeggen. Nick moet er niks van hebben, maar hij wilde zich niet laten kennen en mompelde een voorzichtige ‘ja’.

Schelpen van de buurman

Een poos later kwam de buurman naar ons toe met een schaaltje schelpen en twee sateprikkers. Ik pakte het schaaltje aan en keek. Echt heel smakelijk zag het er niet uit, maar hij bleef erbij staan dus pakte ik een schelp en stopte het binnenste in mijn mond. Ook Nick deed hetzelfde, maar ik wist dat hij al spijt had toen hij ernaar keek. Wat ik al dacht, Nick wilde geen tweede, maar zelf viel het me juist heel erg mee. Integendeel zelfs, ik vond het lekker! Ook Deon wilde het proeven en samen aten we het schaaltje leeg.

mosselen, schelpen

Etenstijd in Frankrijk

De schelpen waren geslaagd dus dan moeten mosselen ook kunnen, maar hoe eet je die dingen dan?

Rond 12:00 uur gaat iedereen in Frankrijk eten en dit duurt tot ongeveer 14:00 uur. Het is dan slim om vóór twaalven een plekje te bemachtigen op het terras, want in mum van tijd zit alles stampvol en de Fransen nemen heel rustig de tijd om te eten dus dan kun je lang wachten op een plekje.

Natuurlijk waren we net te laat en alles, maar dan ook alle terrassen zaten vol. Er stond ook al een rij voor het terras dus we besloten om nog en rondje door de stad te lopen. Slim is dit niet, want uiteindelijk moesten we toch in de rij aansluiten. Ik zag bijna iedereen mosselen eten en nu had ik mooi de tijd om te observeren hoe men dit eet. Het zag er smakelijk en gezellig uit al die pannetjes met mosselen en ik kon niet wachten.

Het duurde echter niet zo heel lang voordat er een tafel vrij kwam en ik kon meteen mijn bestelling doorgeven. Nick had meer zin in een echt stuk vlees en wees iets aan op de kaart van wat hij dacht een steak te zijn. Nick is niet zo dol op vis en is een echte vleeseter.

Hoe eet je mosselen?

Voor Deon en mij kwamen de mosselpannen als eerste en daar werd en klein bakje met patat bij geserveerd. De deksel van de pan legde ik naast mij neer en dit kun je gebruiken om de lege schelpen in te doen. Nu kon ik lekker ongegeneerd met mijn handen eten, heerlijk!

schelpen, frankrijk, mosselen

Je gebruikt een lege schelp als soort van tang om hiermee de mossel uit de schelp te halen en dan eet je hem lekker op! Ze smaken zoutig en zijn echt alles behalve vies. Bij mijn mosselen zat er nog een soort van boursin sausje, ui en spekjes bij. Deon had pure mosselen en ook hij genoot enorm. Ik heb hem nog nooit zo snel zien eten en binnen no time had hij ze op. Het smaakte naar meer en dus heb ik er een paar van mij afgestaan.

mosselen

frankrijk, eten

Heerlijk lunchen

Nick zijn lunch was echter alles behalve wat hij zich van had voorgesteld, want toen zijn bord arriveerde hebben de jongens en ik keihard gelachen. Hij kreeg namelijk vis. Hij keek naar zijn bord en toen beteuterd naar mij. Die lekkere steaks die steeds voorbij kwamen waren helaas niet voor hem bedoeld. Tja, een cursus Frans zou misschien toch niet zo verkeerd zijn 😉 .

De kinderen en ik hebben heerlijk geluncht en ik wil nu ook vaker mosselen eten, al durf ik het niet aan om te zelf te maken. Heb je nog nooit mosselen gegeten, maar ben je er wel nieuwsgierig naar? Ik zou ze niet (zeker als het je eerste keer is) zelf maken, maar lekker ergens op een terras genieten van een pannetje met mosselen. Vaak is het idee om ze te eten een beetje vreemd en misschien een beetje eng, maar als ze goed zijn klaargemaakt zijn ze echt om je vingers bij af te likken!

Heb jij wel eens mosselen gegeten en wat vind je ervan?

 

Lees ook:

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 13 Comments
 1. Kim schreef:

  Heerlijk mosselen! Wij eten ze ieder jaar wel een paar keer als we naar Zeeland op vakantie gaan. Zeeuwse mosselen zijn lekker. Laatst ook thuis gemaakt, super makkelijk en ook lekker. Vergeet inderdaad ze niet goed te spoelen anders eet je wellicht zand 🙂

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Brrrr, ik heb er nog nooit eentje gehad moet ik bekennen. Ik heb gegrepen dat ze amper smaak hebben, en voelen als snot. Dat vond ik geen reclame…

 3. Beauty By Bibi schreef:

  Nog nooit gegeten en trekt me ook niet echt. Ben niet zo van de vis. Heel soms een gebakken zalm. Leuke fotos en leuk geschreven!

 4. Gerrie Valk schreef:

  Mijn dochter woon in ijmuiden,ga dan altijd even naar de visboer in de haven.
  Vis komt Daar s,morgens vers van de boot.Echt top,maakt alles voor je,Kabeljauw,Tong,Paling,Mosselen,enz,Enne nog te betalen,in Frankrijk betaal je de hoofdprijs.
  Ken je kombineren met een dag je strand,erg groot, wel top.
  zie heeeeele grote boten de haven binnen komen.
  Fijn dat de Doorntjes het zo naar hun zin hebben gehad.
  Verdiend ook ,de werkweken van Nick liegen er niet om.

 5. Tuinweetjes schreef:

  Ik ben een echte viiseter, maar mosselen verdraag ik niet, alles komt er spontaan weer uit.

 6. Marijke schreef:

  Gewoon zelf maken kan prima hoor. Is echt makkelijk. Je moet ze alleen wat vaker spoelen.
  Ik gooi ze 2 A 3 keer in de gootsteen gevuld met vers water voor ik ze ga koken

 7. Jasmijn schreef:

  Leuk om je ervaring te lezen! Als kind ben ik heel ziek geweest van mosselen, dus ik durf het ook niet meer aan, maar wie weet in de toekomst…

 8. henk schreef:

  Als veggie zijn mosselen voor mij een no-go, en eerlijk gezegd; als er 1 vleesproduct is waar wat mij betreft geen veggievariant van hoeft te komen zijn het mossselen. De structuur, het slijmerige; niet iets dat ik zou willen eten. Maar om me heen zie ik zat vrienden ervan genieten, dus dan zal er bij mij wel een steekje loszitten;-)

 9. rachel schreef:

  ik vind ze heerlijk en heb ze heel vaak zelf gemaakt alleen balen altijd want de rest eet het hier niet dus zat ik altijd in mjin eentje te bunkeren haha

 10. Felice Veenman schreef:

  hoe eet je mosselen ???? veel !!!! ik ben daol op mosselen, maak ze ook zelf klaar, al vind ik dat wel een werkje. je moet ook goed opletten dat er geen open mosselen tussen blijven zitten, de schelp moet zich weer sluiten , anders is de mossel niet goed.
  met name in Bretagne kan je over heerlijk mosselen eten!

 11. Ooohjee arme Nick al vind ik zijn visje er ook heerlijk uit zien. Wij aten vroeger vaak mosselen maar het duurde wel even voor ik ze als kind eindelijk ging proeven 🙂

 12. Manon schreef:

  Haha ik vind dit zoooo niet lekker he. Ik heb wel een keer slakken op in Parijs samen met oesters. Beide niet mijn ding, maar de slakken waren niet vies. Maar ook niet lekker haha.

 13. Jasmina schreef:

  ik krijg dit zo niet weg,haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.