ID-kaart, paspoort

ID kaart aanvragen voor je kindje

Elk kind heeft een ID kaart of een paspoort nodig als ze naar het buitenland reizen. Het is niet meer toegestaan om je kindje bij te schrijven op het paspoort van jou of je partner. Onze kinderen zijn in Duitsland geboren, maar hebben wel een Nederlandse nationaliteit. Wil je een ID kaart aanvragen als Nederlander in het buitenland dan heb je bepaalde documenten nodig. Ook liggen de prijzen een stuk hoger.

ID kaart of paspoort voor je kindje

Sinds juni 2012 mag je je kind(eren) niet meer bijschrijven op je ID kaart of paspoort. Vanaf die datum is het verplicht om een eigen ID kaart of paspoort te hebben ongeacht de leeftijd. We reizen nog regelmatig naar het buitenland (boodschappen doen in Nederland, familiebezoek, vakantie) dus dan hebben de kinderen er sowieso één nodig. Wij hebben voor al onze kinderen een ID kaart aangevraagd vanaf dat ze 6 maanden waren en hiervoor moeten wij naar het gemeentehuis in Enschede.

De geldigheidsduur voor kinderen is 5 jaar en nu was het tijd om de identiteitskaart van Sten te verlengen.

Lees op Overheid.nl alles over reizen met kinderen.

Welke documenten heb je nodig

Om een ID kaart aan te vragen heb je bepaalde documenten nodig:

  • Geboorteakte. Dit is alleen nodig wanneer je voor het eerst een ID kaart aanvraagd.
  • Aufenhaltsbescheinigung. Dit is een bewijs (uittreksel) dat je ingeschreven staat in de gemeente waar je woonachtig bent. Je vraagt deze op bij de gemeente in je woonplaats. De prijs is per gemeente verschillend. Wij betaalden hiervoor € 7,50 (5 jaar geleden was dit nog € 4,50).
  • Oude ID kaart of paspoort.
  • Pasfoto.
  • Bij het aanvragen zijn wij als ouders beiden aanwezig en moet je je ook legitimeren.

Kosten voor Nederlanders in het buitenland

De pasfoto’s die in Duitsland gemaakt worden zijn niet geschikt. In het gemeentehuis in Enschede is een fotograaf wat erg handig is en dus hebben we eerst pasfoto’s laten maken (€ 15,-).

De prijs voor een identiteitskaart voor Nederlanders onder de 18 jaar woonachtig in Nederland € 29,95 (ouder dan 18 jaar € 56,80). De kosten voor Nederlanders woonachtig in Duitsland ligt een stuk hoger. Wij betaalden € 69,20. Voor personen ouder dan 18 jaar is dit € 96,10 . (dit is wel per gemeente verschillend).

Als je kindje zelf zijn naam kan schrijven mag hij zijn eigen ‘handtekening’ op zijn legitimatie zetten en dat deed Sten erg netjes! Na 5 werkdagen kun je je identiteitskaart zonder afspraak ophalen. Hier moet je kindje wel bij aanwezig zijn, maar beide ouders is niet verplicht. Het afhalen moet binnen 3 maanden, daarna wordt het document vernietigd en zul je opnieuw een aanvraag moeten doen. Het is ook mogelijk om het per post op te laten sturen. De kosten hiervoor zijn zo rond de € 25,-. Wij kiezen ervoor om het persoonlijk op te halen.

Het is een aardig kostenplaatje. In totaal heeft de ID kaart ons ruim € 90,- gekost.

 

Heeft jouw kindje een ID kaart of een paspoort?

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.