batboy, mamablog, gezond eten op school, eten op school, gezond op school

Gezond eten op school

Brent is nu ruim 1,5 jaar en eet graag zelf. Hij lust ook (bijna) alles en helemaal wanneer hij het zelf mag doen. Maar met een bepaalde leeftijd lusten ze opeens helemaal niks meer wat rood of groen is. Op de school van Deon en Sten staat gezond eten centraal en hebben ze iets bedacht zodat de kinderen allerlei soorten groenten en fruit leren eten én water drinken.

Zelf eten

De meeste kinderen rond de leeftijd van 1 jaar willen graag zelf eten en niet meer gevoerd worden. Wanneer ik Brent voerde wilde hij het opeens niet meer hebben en hield zijn mond stijf dicht. Hij begon te grijpen naar de lepel en ik liet hem zijn gang gaan. Dit ging best goed en sindsdien eet hij zelf en dan het liefst met bestek. Het verbaasde mij dat hij zo nestjes at!

zelf eten, mamablog, batboy, gezond eten op school

Dat lust ik niet

Wanneer je kindje het zelf mag doen is het natuurlijk veel leuker en interessanter. Hij ziet dat iedereen aan tafel met bestek eet en dan wil hij dat ook. Zijn bordje is vaak helemaal leeg en eet ook netjes zijn groenten op (in tegenstelling tot zijn oudste broer).

Maar met een bepaalde leeftijd lusten ze bijna niks meer. Het ene moment vinden ze boontjes héérlijk en de week erop lusten ze het opeens niet meer. Dan zitten ze met lange tanden aan tafel en wanneer ik iets maak wat ze nog niet eerder hebben gehad zeggen ze bij voorbaat al dat ze het niet lusten zonder het geprobeerd te hebben.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik vroeger ook heel weinig lekker vond en snap het gevoel ”wat een boer niet kent dat eet hij niet”, maar wat is er nu bijvoorbeeld niet lekker aan doperwten?

Gezond eten op school

Wanneer de jongens naar school gaan nemen ze uiteraard hun broodtrommel mee. Een drinkbeker is niet nodig, want ze krijgen drinken op school; water, appelsap gemengd met water of melk.

In de broodtrommel gaat altijd een boterham en fruit en soms een stukje kaas of mini tomaatjes. Ik geef ze ook weleens een liga mee, maar die krijg ik altijd weer terug, want dat mag niet. Wat de kinderen niet opeten wordt niet weggegooid, maar netjes in de broodtrommel gestopt zodat je weet wat je kindje heeft gegeten.

Groenten en fruit eten in de klas

In de klas staat een fruitmand waar je als ouder zijnde fruit en/of groenten in mag stoppen. Elke ochtend wordt het in de klas gesneden en staan er bordjes op tafel met paprika, wortel, komkommer, druiven, kiwi’s, ananas, mandarijnen en vele andere soorten. Zo leren de kinderen verschillende soorten groenten en fruit eten.

Gezond eten op school is een samenwerking tussen de Kindergarten en het AOK (zorgverzekering). De draak Jolinchen staat hierbij centraal en maakt het extra leuk voor de kinderen. Ze zit altijd bij de fruitmand om alles in de gaten te houden en verteld (het is een handpop) over de soorten groenten en fruit.

Samen met je vriendjes in de klas is het leuker en opeens toch wel lekker. Zo lustte Deon bijvoorbeeld eerder nooit tomaten, maar doordat hij ze in de klas heeft leren eten zijn het nu zijn lievelings groenten en eet ze op alsof het snoepjes zijn!

Ik vind het een heel goed initiatief van school en ben er ook erg blij mee. De mand is dagelijks ook rijkelijk gevuld.

Lekker boontjes

Brent vind (tot nu toe) alles lekker en geniet van zijn eten op zijn mooie stoere Batman bord.

mamablog, batboy, gezond eten op school

Welke groenten vind jouw kindje lekker? Wat vind jij van het initiatief ‘gezond eten op school’?

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 2 Comments
  1. Anniek schreef:

    Wat leuk dat ze dat op jullie school zo aanpakken! Het klinkt ook gezellig, dat lijkt me met eten/nieuwe dingen proberen ook belangrijk, dat het een beetje ongedwongen blijft.

  2. Nathalie schreef:

    O wat leuk! Dat hadden ze nog niet toen mijn jongens op die school zaten. Ik vind het heel goed. Bij mijn jongste zoon op school snijden ze ook elke dag fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.