batboy, kamerplanten, artisjok, bloem zonder water

Artisjok een bloem die bloeit zonder water

Artisjok is een soort distel. Een heerlijke groente met een bijzondere smaak. Ze komen oorspronkelijk uit Ethiopië en zijn erg gezond. Wij hebben ze echter nog nooit gegeten dus over het bereiden en de smaak kan ik je helaas niks vertellen. Wel zijn ze erg leuk als bloem en na een week zijn ze ook erg bijzonder! 

Artisjok

Ik kocht de artisjok (Cynara Scolymus) bij tuincentrum Oosterik als ‘snijbloem’ voor €2,50. Toen ik vroeg naar de verzorging ervan vertelden ze mij dat de bloem niet langer dan een week op het water kan staan, omdat ze dan gaan rotten. Daarna is het beter om hem in te laten drogen.

De artisjok heeft een mooie dikke en stevige steel.  Eenmaal thuis had ik niet echt een vaas voor deze stoere bloem en besloot hem op een schaal te leggen. De steel sneed ik eraf en liet hem drogen.

artisjok, batboy, bloem zonder water

Na een paar dagen begon de artisjok helemaal in te drogen en was er van de kleur niet veel meer over. Totdat ik na een week een paars sprietje zag (links boven, zie jij hem?).

artisjok, batboy, bloem zonder water

Enkele dagen erna kwamen er steeds meer paarse sprietjes uit.

artisjok, bloem zonder water, batboy

Bloem zonder water

Het doet mij een beetje denken aan een zeeanemoon. Heel apart dat hij bloeit terwijl hij gewoon droog staat.

batboy, artisjok, bloem zonder water

Het staat echt super gaaf en na ruim een week bloeit hij volop. Ik heb er nu al ruim 2 weken plezier van en dat voor maar €2,50!

batboy, artisjok, bloem zonder water

Heb jij weleens artisjok gegeten en wist jij dat hij zo mooi bloeit?

 

9 gedachten over “Artisjok een bloem die bloeit zonder water”

  1. Artisjok was een van mijn favoriete ‘gerechten’ toen ik kind was. Gekookt met een fris citroen sausje, ik vond het heerlijk. Ik heb nu 3 kids en krijg geen 1 aan de artisjok. Ze kijken me elke keer weer aan of ik compleet gek ben dat ik dat ze überhaupt wil laten eten haha

  2. Wat grappig zeg! Ik ken het echt alleen als voedsel en heb het nog nooit zelf gemaakt. Ik wist niet dat je het ook gewoon als bloem kan neerzetten!

  3. Wat gaaf! Het enige wat ik eigenlijk weet van artisjokken is dat artisjokharten gebruikt worden in afvaldrankjes (toch?), haha. Nooit verwacht dat het er zo uitziet in bloei!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *