batboy, kamerplanten, artisjok, bloem zonder water

Artisjok een bloem die bloeit zonder water

Artisjok is een soort distel. Een heerlijke groente met een bijzondere smaak. Ze komen oorspronkelijk uit Ethiopië en zijn erg gezond. Wij hebben ze echter nog nooit gegeten dus over het bereiden en de smaak kan ik je helaas niks vertellen. Wel zijn ze erg leuk als bloem en na een week zijn ze ook erg bijzonder! 

Artisjok

Ik kocht de artisjok (Cynara Scolymus) bij tuincentrum Oosterik als ‘snijbloem’ voor €2,50. Toen ik vroeg naar de verzorging ervan vertelden ze mij dat de bloem niet langer dan een week op het water kan staan, omdat ze dan gaan rotten. Daarna is het beter om hem in te laten drogen.

De artisjok heeft een mooie dikke en stevige steel.  Eenmaal thuis had ik niet echt een vaas voor deze stoere bloem en besloot hem op een schaal te leggen. De steel sneed ik eraf en liet hem drogen.

artisjok, batboy, bloem zonder water

Na een paar dagen begon de artisjok helemaal in te drogen en was er van de kleur niet veel meer over. Totdat ik na een week een paars sprietje zag (links boven, zie jij hem?).

artisjok, batboy, bloem zonder water

Enkele dagen erna kwamen er steeds meer paarse sprietjes uit.

artisjok, bloem zonder water, batboy

Bloem zonder water

Het doet mij een beetje denken aan een zeeanemoon. Heel apart dat hij bloeit terwijl hij gewoon droog staat.

batboy, artisjok, bloem zonder water

Het staat echt super gaaf en na ruim een week bloeit hij volop. Ik heb er nu al ruim 2 weken plezier van en dat voor maar €2,50!

batboy, artisjok, bloem zonder water

Heb jij weleens artisjok gegeten en wist jij dat hij zo mooi bloeit?

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 18 Comments
 1. Nathalie schreef:

  Wat grappig! Ik had niet verwacht dat daar paarse sprieten uit zouden komen. Ziet er leuk uit.

 2. Natasja schreef:

  Ik heb de artisjok nog nooit in bloei gezien!! Maar wat mooi zeg!!! Ik ben zelf qua eten er niet dol op, maar de bloem is een ander verhaal

 3. Lodi schreef:

  Nooit geweten dat het zo mooi zou bloeien. Ik eet het eigenlijk alleen op mijn pizza! Heerlijk.

 4. Daniëlle schreef:

  Oh wauw wat gaaf zeg! Ik wist dit helemaal niet.

 5. Frederique schreef:

  Artisjok was een van mijn favoriete ‘gerechten’ toen ik kind was. Gekookt met een fris citroen sausje, ik vond het heerlijk. Ik heb nu 3 kids en krijg geen 1 aan de artisjok. Ze kijken me elke keer weer aan of ik compleet gek ben dat ik dat ze überhaupt wil laten eten haha

 6. Laura schreef:

  Wat grappig zeg! Ik ken het echt alleen als voedsel en heb het nog nooit zelf gemaakt. Ik wist niet dat je het ook gewoon als bloem kan neerzetten!

 7. Mylou schreef:

  Wat gaaf! Het enige wat ik eigenlijk weet van artisjokken is dat artisjokharten gebruikt worden in afvaldrankjes (toch?), haha. Nooit verwacht dat het er zo uitziet in bloei!

 8. Girls-Things schreef:

  Wat een mooie bloem!!
  Heel grappig en apart.

 9. Joanne schreef:

  Oh wauw, wat ziet dat er mooi uit!

 10. Henja schreef:

  Al jaren heb ik artisjok in de voortuin en het is van knop tot helemaal uit laten bloeien genieten. Maar nu is tie geveld door de storm. Dank je wel voor jouw ervaring. Een paar knoppen gaan naar binnen en naar de buren want die zullen de bloei ook missen. En een paar stengels droog in een ouderwetse melkbus buiten. Zie er naar uit hoe die het gaan doen.

 11. Aie schreef:

  Hoi,

  Heb zo’n bloem op de markt gekocht en heb er € 8.50 voor betaald.
  Zitten wel 2 bloemen in.
  Er werd mij verteld dat hij één week op water moest staan en daarna kon je hem ophangen om te droegen.
  Hij zou dan wel een jaar goed blijven.
  Vind het eigenlijk mooier om in een schaal te leggen. Kan dus ook las ik.
  Hoop dat hij gaat bloeien.
  Vind hem prachtig!

  • Batboy schreef:

   Hi Aie, dat is best prijzig, maar je hebt er wel lang plezier van! En je hebt er 2 bloemen inzitten 🙂 . Op een vaas zijn ze ook mooi of op een mooie fles. Kan gewoon zonder water heb ik hier ook gedaan. Prachtig hè!

 12. lisette depauw schreef:

  lust graag artijok , maar vind hem ook prachtig als bloem en laat indrogen ! geniet er gans de winter van ! heb nog steeds die van vorig jaar en zijn nog heelmooi ! maar bruindroog !

  • Batboy schreef:

   Ik heb het nog nooit gegeten, maar de bloem is echt prachtige hè? Hij blijft ook lang mooi en zelfs gedroogd kun je er nog heel lang van genieten. Ik heb hem nog steeds, maar ben wel toe aan een nieuwe.

 13. Angeliek schreef:

  Ik heb de artisjok opgehangen aan een touw in de schuur. Hij bloeide verder in de knop maar was na 2 weken beschimmeld. Heeft u een idee wat verkeerd is gegaan?

 14. SNK Social Fame schreef:

  I like your post. It really useful with me. I am really happy to say it’s an interesting post to read. Thanks for sharing these useful information!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.