mamablog, batboy, spoetnik

Zo maak je spoetnik

Mijn moeder maakte het vroeger altijd voor ons: spoetnik. Elke zaterdagavond maakte zij voor mij en mijn broer dit heerlijke drankje en daar konden wij ons altijd zo op verheugen!

Herinnering aan vroeger

Mijn oma maakte het vroeger voor haar kinderen en mijn moeder maakte het weer voor ons. Ik kon mij zo op de zaterdagavond verheugen: een tekenfilm kijken met een heerlijk glas spoetnik. Ken jij dit lekkere, maar zoete drankje nog niet? Dan moet je het echt eens gaan maken, want iedereen zal hiervan smullen! Net zoals een geklutst ei, deze machtige lekkernij maakte mijn moeder ook af en toe. Ik deel je deze twee lekkere recepten, maar pas op, ze zitten wel boordevol suiker.

Geklutst ei

Een ‘geklutst ei’. Dit maakte mijn moeder elke woensdagmiddag en lekker dat het is! Je gaat er trouwens wel heel vol van zitten en er zit ook aardig wat suiker in, maar zo af en toe mag je best wel even genieten.

Ze klutste een rauw ei met suiker met een handmixer en dan net zo lang totdat het een dikke schuimige massa werd. Met een lepeltje aten we dit dan uit een bekertje, héérlijk! Een geklutst ei zou ik nu nog steeds wel lusten, maar helaas is rauw ei niet goed, omdat hier salmonella in kan zitten. Mijn kinderen hebben dit dus nooit gehad.

Spoetnik maken, zo doe je dat

Eigenlijk hoort het met Gazeuse en wij kregen dan altijd roze spoetnik, maar het kan ook heel goed met kindercola. Hiervoor heb je maar drie ingrediënten nodig:

 • Kindercola
 • Volle koffiemelk
 • Suiker

Doe een scheut koffiemelk in een glas en voeg er twee theelepels suiker bij.

spoetnik, mamablog, batboy

Daarna de kindercola, maar pas op het schuim komt snel omhoog dus schenk dit langzaam in het glas. Deon had binnen no-time zijn glas leeg. Heerlijk vind hij het!

mamablog, batboy, spoetnik

Lees ook: De oersterke Pura drinkfles

Heb jij weleens spoetnik gedronken?

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 4 Comments
 1. Claudia Diependaal schreef:

  Jeetje ik ben toch echt 43! Maar heb er nog niet eerder van gehoord en ook van dat ei niet. Maar zou er niet vroeger ook al salmonella in gezeten hebben? Is een echte vraag trouwens 😉

  • Roan schreef:

   Claudia. De kans dat je salmonella oploopt door middel van het eten van een rauw ei/rauw kippenvlees is ruigweg 3%. Feitelijk kon er dus toen ook salmonella in zetten, maar ze hebben gewoon geluk gehad.

 2. Tam schreef:

  Nooit van spoetnik gehoord wel maakte mijn moeder weleens ind opgeklopte eieren met suiker en rum. Lekker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.