batboy, mamablog, zandkoekjes

Zandkoekjes maken

Deon wilde graag weer iets maken om lekker op te peuzelen. Op internet vond ik een recept om zandkoekjes te maken, maar klopt dit recept wel? Wij gingen aan de slag om koekjes te bakken.

Zandkoekjes

Nog niet zo lang geleden hebben Deon en ik samen de Paddenstoel cakejes gemaakt. Hij vind het zo leuk om te doen dat hij het weer wilde maken. Mij leek het een leuk idee om eens zandkoekjes te maken. Op internet vond ik een makkelijk recept en samen gingen we aan de slag.

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram basterdsuiker
  • 150 gram boter, in blokjes gesneden
  • Ei
  • Kaneel

Zandkoekjes, bakken, zelf maken, kinderen, batboy

Deon vroeg zich steeds af waar de koekjes waren, want die wilde hij graag versieren. Maar eerst moeten we het deeg nog maken 🙂 .

Zandkoekjes, bakken, zelf maken, kinderen, batboy

Het deeg maken

De bloem zeeft Deon in een bak. Daarna kan de basterdsuiker erbij, gevolgd door een beetje kaneel en de boter. Wanneer alles in de kom zit kan je het kneden tot een bal. De bal in folie verpakken en een half uur laten rusten in de koelkast.

Terwijl ik aan het kneden was brokkelde de bal steeds uit elkaar. Ik heb er uiteindelijk 3 balletjes van weten te kneden, in folie verpakt en in de koelkast gelegd.

Zandkoekjes, bakken, zelf maken, kinderen, batboy

En natuurlijk snoepen van de restjes deeg!

 

Mislukt

Na een half uur heb ik het deeg uit de koelkast gehaald. Bloem op het aanrechtblad gestrooid en de bal met de deegroller plat gerold. Althans, dat was de bedoeling. Het leek een simpel iets, maar alle 3 de ballen waren veel te droog en brokkelde zo weer uit elkaar. Hier kunnen we dus niks mee!

Dus al het deeg weer terug in de kom en weer boter erbij. Ik heb de rest van de boter er maar bij gedaan dus uiteindelijk zit er geen 150 gram boter in, maar 250 gram 🙂 . En ja dan moet het natuurlijk weer eerst opstijven in de koelkast, want nu was het veel te zacht! We waren al ruim 3 kwartier bezig en hadden dus nog niks.

Koekjes versieren

Na ongeveer een half uur kon het deeg uit de koelkast gehaald worden en nu was het een mooie bal die je gemakkelijk plat kan rollen.

De koekjes met ei insmeren en dan een paar smarties erop als versiering.

Zandkoekjes, bakken, zelf maken, kinderen, batboy, recept

Terwijl de oven aan het voor verwarmen is op 175 graden versieren we de rest van de koekjes en geven ze gezichtjes en natuurlijk moeten er ook gemene gezichtjes bij.

Zandkoekjes, bakken, zelf maken, kinderen, batboy, recept

De zandkoekjes zijn klaar om in de oven te gaan.

In de oven

Ongeveer 15 a 20 minuten in de oven. Prik er voor de zekerheid nog even met een prikkertje o.i.d. in en als ze dan droog zijn, zijn de koekjes klaar.

De hele keuken ruikt heerlijk naar gebakken koekjes!!

Er is nog deeg over en die gaan we gebruiken voor de koekjes voor oma. ”Oma krijgt alleen hartjes koekjes”, zegt Deon. En wanneer alles klaar is moeten we nog even geduld hebben totdat de koekjes zijn afgekoeld.

Ondertussen ruim ik de rommel even op……

2016-08-06_14.01.46

Ze zijn nog een beetje warm, maar er moet natuurlijk wel voorgeproefd worden.

Zandkoekjes, bakken, zelf maken, kinderen, batboy, recept

Even proeven

Ze zijn geslaagd ondanks dat er meer boter in zat dan de bedoeling was. Het zijn echt lekkere zandkoekjes met een kaneel smaakje.

2016-08-06_14.57.58

De hartjes koekjes voor oma gaan in een leuke pot.

2016-08-06_15.09.52

Hebben jullie ook weleens zandkoekjes gemaakt?

Misschien vind je dit ook interessant: Ruzie tussen broers

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
  1. Nathalie schreef:

    Mmm jammie. Ik bak de laatste tijd zeer weinig. Ik denk straks als het weer kouder word we vaker koekjes en cakejes gaan bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.