stookkosten, energie, besparen

Tips om energie te besparen op je stookkosten

Niks is fijner dan een warm aangenaam huis tijdens de koude maanden, maar je wilt aan het eind natuurlijk niet schrikken van een hoge rekening. Energie besparen op stookkosten is zeker mogelijk zoals bijvoorbeeld met een verwarming ventilator of een slimme thermostaat. Met deze handige tips levert het je zeker wat op!

Hoe werkt een radiator?

Radiator betekent letterlijk: straler en geeft de warmte van de centrale verwarming af  aan de lucht in de kamer, maar hoe werkt een radiator nu precies? De Cv-ketel verwarmt het water dat wordt rondgepompt. Dit warme water komt in de radiator en de warme lucht stijgt op. Hij maakt ruimte voor nieuwe koude lucht die ook weer warm wordt gemaakt totdat de temperatuur in de kamer is bereikt.

De meeste mensen vinden een aangename temperatuur in de woonkamer zo rond de 19 en 22 graden en in de badkamer het liefst een graadje warmer. De slaapkamer is de koelste kamer en voor een goede nachtrust is het aan te bevelen om de temperatuur zeker niet hoger dan 20 graden te zetten.

besparen, stookkosten

Energie besparen op je stookkosten

Iedereen wil graag energie besparen op stookkosten, maar daarvoor wil je natuurlijk niet in de kou gaan zitten en dat is ook helemaal niet nodig! Je kunt op veel mogelijke manieren energie besparen met een paar eenvoudige handelingen.

Zuinig stoken

Zuinig stoken kan iedereen en is vooral erg belangrijk als je huis slecht of niet geïsoleerd is.

 • Houd deuren van kamers in huis dicht. Met kinderen in huis willen ze soms nogal eens vergeten de deur achter zich dicht te doen, maar dit is makkelijk op te lossen door bijvoorbeeld het plaatsen van deurdrangers. Een deurdranger monteer je aan de bovenkant van de deur en sluit automatisch nadat hij geopend is. Of  je blijft constant herhalen: ”Deur dicht!” 🙂 .
 • Maak gebruik van tochtstrippen. Dit is een aluminium of kunststof  profiel met rubber en plaats je aan de scharnierkant van een deur of raam. Bij de voordeur wordt vaak een tochtband geplaatst (met borstels). Deze is van zachter materiaal en is meestal zelfklevend dus eenvoudig aan te brengen.
 • Zet een uur voordat je gaat slapen de thermostaat op 15 graden.
 • Overdag niemand thuis? Stel de temperatuur dan ook in op 15 graden.
 • De slaapkamer verwarmen is niet nodig. Een temperatuur tussen de 15 en 16 graden is eigenlijk ideaal en je kunt je daarbij natuurlijk je nachtkleding daarop aanpassen en/of maak gebruik van een kruik om in een aangenaam warm bed te stappen. Let op: wanneer het vriest draai dan overal de radiatoren een beetje open anders kunnen de leidingen gaan bevriezen!

Verwarming ventilator

Wanneer je gebruikt maakt van een verwarming ventilator bespaar je nóg meer kosten. Deze zorgt er namelijk voor dat je sneller en zuiniger kunt verwarmen zonder dat je je cv-systeem hoeft aan te passen. Je plaatst een radioventilator eenvoudig door middel van magneten op elke radiator. Op deze manier wordt er meer warme lucht uit de radiator gehaald.

Slimme thermostaat

Afhankelijk van je levensstijl (ben je veel van huis in verband met werk of ben je veel thuis) kies je een slimme thermostaat die bij je past. Deze stemt de verwarming automatisch af  en is voorzien van handigheidjes die de bediening makkelijker maken zoals bijvoorbeeld de verwarming op afstand te bedienen. Zo hoef je er zelf niet meer naar om te kijken en regelt de slimme thermostaat  dit voor je.

besparen, stookkosten, energie

Isoleren

Om nog meer te besparen op de stookkosten is het isoleren van je woning zeker geen overbodige luxe. Je huis warmt sneller op, je energierekening gaat omlaag én het is beter voor het milieu. Denk hierbij niet alleen aan muurisolatie, maar ook voor de vloer, het dak, de ramen, zolder en zelfs voor de schoorsteen. Er bestaan veel verschillende soorten isolatie met allemaal hun eigenschappen. Bepaal wat je wilt gaan isoleren en laat je informeren welke isolatie het beste bij jou past.

Kruiken en dekens

Hoe langer je stil zit, hoe kouder je het krijgt. Trek daarom ’s avonds wanneer het een beetje afkoelt een lekker warm huispak aan en maak het comfortabel met een (elektrische) deken op de bank en eventueel een kruik. Ook kaarsen geven warmte af en staat ook nog eens heel gezellig. Kruip lekker tegen elkaar aan en geniet van de aangename warmte.

Iedereen kan besparen

Met deze tips is energie besparen op je stookkosten voor iedereen te doen en je zult het echt gaan merken in je portemonnee!

 

Wat is jouw ideale kamertemperatuur?

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 11 Comments
 1. Mandy schreef:

  Wij hebben een houtkachel en op bed heb ik een elektrische deken maar ik gebruik vaak gewoon een kruik. ‘S avonds op de bank zit ik sowieso altijd onder een dekentje haha

 2. Felice Veenman schreef:

  goede tips ! ik heb gemerkt dat ik een thermosstaat die ik handmatig moet instellen erg zuinig vind, want dan bespaar ik energie op elk moment dat ik dat wil met een druk op de knop en hoef ik niet steeds iets te programmeren

 3. Wij hebben inderdaad een slimme thermostaat die ’s avonds automatisch uit gaat en ook als we van huis zijn. Ideaal! Daarnaast gebruiken we ook veel kaarsjes, scheelt ook iets.

 4. rachel schreef:

  hele handige tips!! mijn lichaam kan zich niet aanpassen aan de temperatuur dus een kachel aanzetten kan gevaarlijk zijn hier. dus als ik het koud krijg of heb dan is het gewoon termokleding aan en gaan haha. heel af en toe gaat de kachel aan want wij hebben ook stadsverwarming dus de vloer is altijd al warm. geen slimme meters in huis dus

 5. Gabrielle schreef:

  Wat een handige tips, stookkosten vind ik vaak zo’n onzin. Dus ik probeer er ook zeker zuinig mee om te gaan.

 6. Wij zijn momenteel aan het verbouwen en hebben drie van onze kachels vervangen voor electrice die we kunnen aanzetten wanneer we het echt nodig vinden zoals degene in de hal en de badkamer. Deze hoeven voor mij namelijk echt niet de hele dag te branden.

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Ik weet het eigenlijk niet precies. Ik doe meestal maar wat totdat het goed voelt. We hebben hier geen centrale thermostaat of zo.

 8. Frederique schreef:

  Ja ik heb altijd een kruik in bed. Ik ben dan ook een enorme koukleum. Ik zou 15 graden ook niet goed trekken moet ik zeggen.

 9. Cynthia schreef:

  Bij ons is het zo’n 19 graden in huis. Dat vinden wij prima. Behalve als het ‘waterkoud’ is buiten, dan gaat de temperatuur een graadje omhoog. En onder een fleecedeken zitten we elke avond. Lekker knus

 10. Marie de Jonge schreef:

  Een slimme thermostaat lijkt ons ook erg handig. Zo kan je op afstand de warmte in je huis bepalen en voorkom je onnodige stookkosten. Daarnaast denken wij ook na over het vernieuwen en verbeteren van onze isolatie.

 11. Esther Holten schreef:

  Bedankt voor het delen van de tips om te besparen op stookkosten. Wij hebben laatst onze cv-ketel vervangen en hopelijk zorgt dit ervoor dat we efficiënter om kunnen gaan met het verwarmen. Ook hebben we de thermostaat al lager gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.