batboy, mamablog, wanneer mag je kindje kauwgom

Wanneer mag je kindje kauwgom?

Met welke leeftijd mag je kindje kauwgom? En is het gevaarlijk wanneer je kindje kauwgom doorslikt?

Een kauwgomballenboom in je buik.

”Als je kauwgom doorslikt krijg je een kauwgomballenboom in je buik”, zeiden ze vroeger tegen mij. Ik was toch nieuwsgierig wat er zou gebeuren en slikte het door. Later had ik er spijt van en was ik toch een beetje bang.

Wanneer mag je kindje kauwgom

Kleine kinderen mogen geen kauwgom. Ze snappen namelijk nog niet dat je het niet mag doorslikken. Wanneer kauwgom te vaak word doorgeslikt kan dat wel gevaarlijk zijn.

Kauwgom kan soms in de maag blijven hangen of ergens in de darmen. En wanneer er veel kauwgom wordt doorgeslikt hecht de kauwgom zich aan elkaar en zo ontstaat er een blokkering in de maag of darmen. Bij kinderen is het spijsverteringskanaal smaller waardoor er makkelijker een verstopping ontstaat.

Klachten

Wanneer er een verstopping is ontstaan kunnen er klachten voorkomen zoals; buikpijn, slechte stoelgang, weinig eetlust of moeite met slikken. De kauwgom verdwijnt uit zichzelf niet meer en zal operatief verwijderd moeten worden.

Nieuwsgierig

Deon is 4 jaar en wil graag weten wat kauwgom nou precies is. Hij heeft het al meerdere malen op televisie gezien en vroeg zich af wat het voor snoep is waar je een bel mee kan blazen.

”Ik wil dat ook mama”. ”Dat is kauwgom en dat is niet voor kleine kindjes”. ”Maar ik ben toch niet klein meer?”. Ik heb verteld dat je kauwgom niet mag doorslikken, omdat dat heel gevaarlijk is. ”Waarom is dat dan gevaarlijk mama?”. ”Dan krijg je een kauwgomballenboom in je buik en moet je naar het ziekenhuis”.

Voor de eerste keer kauwgom

Ik had nog ergens kauwgom liggen en dat mocht hij van mij proberen. Ik heb hem goed uitgelegd dat hij er alleen op mag kauwen en als er geen smaak meer aan zit dat hij het dan moet uitspugen in de vuilnisbak.

Wanneer je je kindje kauwgom geeft, geef hem/haar dan geen kauwgombal, maar een plat kauwgompje. De kauwgomballen zijn namelijk erg glad en kunnen dus makkelijk in de keel schieten.

wanneer mag je kindje kauwgom, kinderen, doorslikken, batboy, wanneer kind kauwgom, kauwgomballenboom

Ik gaf het doosje aan Deon en alleen dat al vond hij erg interessant. Hoe ziet het eruit en hoe zal het smaken?

kauwgom, kauwen, batboy, doorslikken, gevaarlijk, kauwgom doorslikken, kinderen kauwgom

Hoe zal het smaken?

”Het is geel, mijn lievelings kleur!”. En hij scheurde er een klein stukje af en stopte het in zijn mond. ”Niet doorslikken”, zei ik. En hij kauwde heel overdreven op het kleine stukje.

wanneer mag je kindje kauwgom

”Hoe smaakt het?”, vroeg ik. Hij kauwde en smakte en kauwde en smakte. ”Lekker, maar nu zit er geen smaak meer aan dus nu moet ik weer een nieuwe”. En hij liep naar de prullenbak en spuugde het uit.

kauwgom, doorslikken, gevaarlijk, kinderen, batboy

Heel erg lekker hoor!

Bellen blazen

Hij vind het heel stoer dat hij ”grote jongen” kauwgom mag hebben. Telkens wanneer er voor hem geen smaak meer aan zat spuugde hij het uit in de prullenbak en scheurde er weer een nieuw stukje af. ”Maar hoe komt er nou dan zo’n bel mama?”. ”Dan moet je heel veel kauwgom in je mond hebben anders kan het niet”. En hij stopte een iets groter stuk in zijn mond, maar er kwam geen bel……

kauwgom eten, doorslikken, kauwgom, kauwgombal, batboy, wanneer mag je kindje kauwgom

Deon was gewoon erg nieuwsgierig en nu hij weet wat het is hoeft hij er ook niet meer om te vragen. Hij snapt dat je het niet mag doorslikken, maar wanneer je kindje het per ongeluk toch een keer doorslikt is het geen ramp. Door bewegingen van je maag en darmen komt het stukje er vanzelf naar een paar dagen uit.

Het ligt een beetje aan je kind op welke leeftijd je je kindje kauwgom wilt geven. Als ouder weet jij dit zelf het beste. Het ene kind mag het al met 4 jaar en een ander geeft het liever met 6 jaar.

Misschien vind je dit ook interessant:ID-kaart aanvragen voor je kindje .

Met welke leeftijd kreeg/kregen jouw kind(eren) voor de eerste keer kauwgom?

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
  1. Nathalie schreef:

    Vanaf 5 jaar heb ik ze een keer gegeven. Bellen blazen kunnen die van mij ook nog niet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.