batboy, mamablog, zwemmen

Kan mij kindje ooit leren zwemmen?

Het komt regelmatig voor dat zwemlessen moeizaam verlopen bij kinderen. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Ook Deon heeft moeite met zwemmen en krijgt sinds een aantal weken privéles.

Zwemles

In mei 2017 ging Deon voor het eerst naar zwemles. Met 7 weken zou hij Seepferdchen hebben, maar het begin ging erg stroef. Het heeft lang geduurd voordat hij vrij was in het water en dus moest hij opnieuw voor Seepferdchen.

Een aantal maanden later begonnen de zwemlessen weer en het ging al stukken beter. Hij was niet meer bang, ging kopje onder, sprong in het water en had de grootste lol. Ik was er van overtuigd dat hij dit keer Seepferdchen zo in zijn pocket had, maar helaas.

Zwemmen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom het zwemmen bij je kindje moeizaam gaat:

  • Bang voor water
  • Onvoldoende spierkracht
  • Motoriek

De badmeester vertelde mij dat hij de slag van het zwemmen niet te pakken krijgt. Het heeft lang geduurd voordat hij de clou doorhad hoe hij zijn armen en benen moest bewegen. Helaas lukt het hem niet om dit tegelijkertijd te doen.

Motoriek

Kinderen vanaf 2 tot 7 jaar kunnen een voorkeur hebben voor symmetrisch bewegen. Ook kunnen ze het moeilijk vinden om twee dingen tegelijk te doen. Asymmetrische bewegingen zijn dan ook moeilijk in deze fase van de motorische ontwikkeling.

De badmeester vroeg of hij wel kon fietsen, maar dat kon Deon al erg snel en heeft daar geen problemen mee gehad. We zijn in de weekenden extra gaan oefenen. Helaas heeft dit niet geholpen en kregen het advies om privélessen te nemen.

Privéles

Eén keer in de week krijgt hij nu een half uur privéles ( €10 per les) net zo lang totdat hij de slag te pakken heeft. Hij heeft nu  8 lessen gehad en gelukkig is er wel iets vooruitgang, maar ik dacht eerlijk gezegd dat het sneller zou gaan.

Ik hoop dat hij het voor de vakantie nog haalt, want op de Grundschule krijgen ze waarschijnlijk ook schoolzwemmen. Het zou dan natuurlijk wel fijn zijn als hij mee kan zwemmen. Mocht hij opeens de clou doorhebben, zou hij de andere cursussen makkelijk kunnen halen, zei de badjuf.

Gelukkig heeft hij er geen hekel aan en gaat er met veel plezier naartoe.

Lees ook: 

Een week nadat ik dit artikel schreef heeft hij zijn diploma gehaald. Wat ben ik super trots!

zwemmen, mamablog, batboy

Hoe lang heeft jouw kindje over zijn zwemdiploma gedaan?

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
  1. Roelina schreef:

    Ik denk dat het vanzelf goed komt hoor, ineens hebben ze het. En a;s dat zover is, dan heeft hij al zo’n enorme basis opgebouwd dat het ineens keihard gaat. Ik zie dat met het fietsen bij onze zoon. Het duurde even voordat hij doorhad hoe te trappen en sturen tegelijkertijd. En nu het kwartje is gevallen, fiets hij ineens alsof hij het al jaren doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.