zwemles in duitsland, zwemmen, batboy

Zo gaat zwemles in Duitsland

Wanneer je kindje 5 jaar is mag hij in Duitsland op zwemles. De wachttijd hiervoor is bij ons 2 jaar en vandaag was dan eindelijk de dag voor zijn eerste zwemles.

Zwemles in Duitsland

Ik heb (nog) geen ervaring hoe de zwemlessen in Nederland gaan dus ik kan het niet vergelijken. In Duitsland hebben ze 2 keer in de week een uur zwemles en met 7 weken zijn ze ‘Seepferdchen’.

De eerste les

De lessen zijn ’s middags van 13.30 uur tot 14.30 uur en de eerste keer mochten we natuurlijk meekijken. Ik had gedacht dat het een heel oubollig zwembad was, maar ik verbaasde me hoe het eruit zag.

batboy, zwemles in duitsland, de eerste les, batboy

In de groep zitten 15 kinderen die wordt begeleid door een badmeester en een badjuf.

Eerst werd er van alles uitgelegd en dat duurde wel een beetje lang, want Deon wilde zo graag het water in. Na de uitleg dacht ik dat ze wel het water in zouden gaan, maar dat was helaas niet zo.

Aan elk kind werd zijn/haar naam gevraagd en werd hij/zij voor een tijdje geobserveerd. Ik vroeg mij eerst af waar we in hemelsnaam op zaten te wachten, maar later had ik het door. De badmeester en -juf leerden de namen van alle kinderen uit het hoofd! Dit hele gebeuren duurde ongeveer een half uur (inclusief de uitleg). Daarna mochten ze onder de douche en eindelijk het water in.

Spelen in het water

Ze deden het erg leuk en Deon vond de badmeester een beetje ‘gek’, omdat hij steeds grapjes aan het maken was. Zo gingen ze in het water (achteruit)lopen, huppelen, trappelen, liedjes zingen, gezicht en haren wassen en mochten ze vanaf de kant in het water springen.

Nog een paar keer van de glijbaan af en het uurtje was alweer voorbij. Deon heeft het erg naar zijn zin gehad en kan niet wachten tot de volgende les.

Lees hier het vervolg van zwemles in Duitsland.

Lees ook:

Met welke leeftijd gaat jouw kindje op zwemles? Is de wachttijd in Nederland ook zo lang?

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 8 Comments
 1. Dewi schreef:

  Fijn dat Deon het leuk vond. Blijft spannend. Mijn meiden zijn met 5 jr op zwemles gegaan. Mijn oudste heeft 20 mnd over A gedaan en mijn jongste mag zaterdag afzwemmen en heeft er precies een jaar overgedaan, dat is best vlot voor A. Wachttijden zijn hier 3/4 mnd. We hebben een stuk of 3 zwemscholen hier, Succes!

 2. Nathalie schreef:

  Mijn jongste heeft ook seepfeerdchen maar is het zwemmen helaas verleerd omdat we na die tijd 2 maanden niet meer zijn wezen zwemmen… echt jammer dus hij kan weer opnieuw beginnen. De zwemlessen in Nederland zijn duurder maar kwalitatief beter.

 3. De oudste kan zwemmen, maar wil op les blijven omdat hij het zo leuk vindt!
  De middelste is in januari begonnen, ze wordt 5 in juli.

  Goed dat Deon het zo leuk vond.

 4. Charel schreef:

  Ah zo lief om dat te zien! Voel het helemaal weer boven komen haha!

 5. Oma Will schreef:

  Bij ons in het dorp mogen ze pas op zwemles als ze zes jaar zijn.
  Zou ook eerder moeten voor de veiligheid van de kinderen.

 6. Emiel schreef:

  Ik ben mij ook een beetje aan het orienteren rondom zwemles in Duitsland voor mijn zoon.

  Voor welke diploma’s laat jij Deon zwemmen? En welke kosten zitten aan het totale zwemproces verbonden?

  • Batboy schreef:

   Hi Emiel,

   In Duitsland scheelt het echt qua prijs dus ik probeer zoveel mogelijk lessen in Duitsland te volgen. Totdat hij zo vrij is in het water en goed kan zwemmen ga ik over naar de Nederlandse zwemlessen (zo denk ik daar nu over). Ik hoor namelijk (geen idee of het zo is) dat de zwemlessen in Nederland beter zijn. Maar wel veel duurder dus als hij genoeg zwemervaring heeft, heeft hij ook sneller zijn diploma’s in Nederland.
   De cursus Seepferdchen is hier 2 keer in de week één uur. Totaal 7 weken en ik heb €135 betaald. Helaas is Deon veel te bang in het water en werd de laatste paar lessen wat losser. Hij heeft het dus niet gehaald en we beginnen in het najaar weer opnieuw.

  • Batboy schreef:

   Ik heb dus nog geen idee wat na Seepferdchen komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.