nederlandse les, mamablog, batboy

Nederlandse les in het buitenland

Nog even en dan zit de schoolvakantie er alweer op. Voor Deon word het heel spannend, want hij gaat naar de Grundschule. Hij word ook erg druk, want naast de stof die hij op school krijgt gaat hij 2 keer in de week naar Nederlandse les.

Nederlandse les

Een spannende periode voor Deon, want de schoolvakantie is alweer bijna afgelopen en dan gaat hij begin augustus naar de Grundschule.

De boeken hebben we binnen en het ziet er best pittig uit. Geen vrij spelen meer op de Kindergarten, maar leren, leren en leren. Naast de stof die hij op school krijgt gaat hij 2 keer in de week naar Nederlandse les.

Natuurlijk moet hij de Duitse taal goed beheren, maar Nederlands vind ik ook heel erg belangrijk. De Nederlandse les is tot stand gekomen door een aantal Nederlandse inwoners in ons dorp. Zij hebben dit 7 jaar geleden aangevraagd bij stichting NOB in Nederland. Wanneer er genoeg animo voor is kan het doorgaan. Nu wonen er in ons dorp best veel Nederlanders dus was er animo genoeg. Hiervoor betaal je wel een eigen bijdrage van €250,- per jaar, maar dat hebben we er graag voor over.

Jonge kinderen leren snel

Zelf beheers ik de Duitse taal niet zo heel goed, al red ik mij prima. Maar als de jongens later wat ouder zijn en ik wil ze bijvoorbeeld een app sturen, een verjaardagskaart schrijven of zij willen opa en oma een kaartje sturen dan kunnen ze het niet lezen noch schrijven. Daarbij is het nooit verkeerd om meerdere talen te beheersen en jonge kinderen leren snel. Deon kan bijvoorbeeld al super goed Engels en het Duits kan hij beter als ik.

Op 10 augustus start de eerste Nederlandse les. In de klas zitten kinderen in de leeftijd vanaf 5 jaar en kunnen er wel tot hun 14de jaar blijven. De lessen zijn 2 keer in de week en duren 1,5 uur.

De Nederlandse lessen worden gegeven door een oud directeur die in Nederland woont en iedereen die ik spreek is vol lof over deze leraar. Hij vind het dan ook een eer om de kinderen Nederlandse les te geven.

Delfts Blauw

Op 10 augustus is er een kennismakingsles met de nieuwe leerlingen. Tijdens deze les word er aandacht besteed aan de regels en om alvast wat Nederlandse cultuur op te snuiven het onderwerp ‘Delfts Blauw’. In deze ‘les’ gaan de leerlingen een Delfts Blauw bord maken, hoe leuk is dat!

Veder leren de kinderen lezen met de methode ‘Veilig Leren Lezen’. Een methode die heel veel gebruikt wordt op de Nederlandse basisscholen en in totaal worden er 12 werkboekjes gebruikt. Daarna komt spelling, woordenschat en begrijpend lezen aan de orde.

Ook word er aandacht besteed aan de Nederlandse cultuur zoals bijvoorbeeld: Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst, Koningshuis, Rembrandt, Vincent van Gogh en Delfts Blauw.

Trakteren

Eindelijk mag Deon als hij jarig is ook trakteren. Op de Kindergarten mocht dit niet en nu kan ik lekker mijn creativiteit kwijt met het maken van de traktaties. Leuk voor Deon, want jarig zijn en niet trakteren op school vind ik eigenlijk niet kunnen. Dit hoort er gewoon bij. Er wordt gezongen en hij krijgt een kleinigheidje, een echt feestje dus!

Omdat de lessen in aansluiting zijn van de Grundschule lessen word er op een ontspannen manier Nederlandse les gegeven. Het moet leuk zijn én blijven en daar ben ik het helemaal mee eens.

Het zal best pittig zijn voor Deon, want nu moet hij echt aan de bak. De Nederlandse lessen klinken erg leuk en heb bijna zelf zin om in de schoolbanken te gaan zitten!

Ook leuk om te lezen:

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 4 Comments
 1. Linda schreef:

  Ik verbaas mij er ook altijd over hoe snel kinderen een nieuwe taal oppakken. En zal willen dat ik dat nog zo makkelijk kon, dan had ik graag een paar cursussen gedaan, vind talen leren zo leuk!

 2. kiki hasselton schreef:

  mijn Engels is erg goed, maar dat komt ook omdat ik op een cruise schip heb gewerkt. kinderen pikken sowieso snel dingen op, hoe ouder je wordt hoe moeilijker het wordt

 3. Mieke | mieksmind schreef:

  Kinderen pakken inderdaad erg snel een nieuwe taal op. Hoe ouder je wordt hoe lastiger het wordt een taal te leren.

 4. Jouvence schreef:

  Wat leuk dat de kinderen zelf een Delfts blauw bord gaan maken. Kinderen pakken een nieuwe taal vaak snel op, daar verbaas ik me weleens over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.