ivf, mamablog, zwanger, dusseldorf

IVF | Als zwanger worden niet vanzelf gaat

In 1978 is het eerste IVF kindje geboren. In de eerste instantie werd IVF alleen toegepast op stellen die volledig onvruchtbaar zijn. Wanneer kom je in aanmerking voor IVF en hoe gaat een behandeling?

IVF

Lees hier deel 3.

IVF (In Vitro Fertilisatie) betekend letterlijk in glas bevruchting (ook wel reageerbuisbevruchting genoemd). Hierbij wordt met hormonale stimulatie geprobeerd meerdere eicellen tegelijk te laten rijpen om zo de slagingskans te laten vergroten.

Wanneer kom je in aanmerking voor IVF:

 • Niet goed werkende eierstokken
 • Endometriose
 • Na een IUI behandeling
 • Afgesloten of verwijderde eileiders
 • Slechte kwaliteit van het sperma
 • Hormonale aandoeningen

Géén time-out

Van een time-out wilde ik niks weten dus gingen we met de arts in gesprek. Op het ziekenhuis stelde de arts een IVF behandeling voor.

We konden kiezen om de IVF behandeling in Nederland voort te zetten of in Duitsland (Düsseldorf). In Nederland moest je voor de behandeling naar Enschede en bij het terugplaatsen naar Zwolle en er was een wachtlijst. In Düsseldorf was geen wachtlijst en deze stond bekend als één van de beste klinieken dus kozen wij hiervoor.

IVF in Düsseldorf

Ik maakte een afspraak bij het Kinderwünschzentrum (nu VivaNeo). We gingen voor een gesprek naar Dr. Scholtes, een hele aardige Nederlandse arts.

Er werden onderzoeken gedaan en bloed afgenomen. Daaruit bleek dat mijn lichaam te weinig antistoffen tegen rode hond aanmaakte en dat betekend dat als ik dan toch zwanger zou raken het kindje bijvoorbeeld zonder ogen, doof of met een hartafwijking geboren zou kunnen worden. Gelukkig testen ze dat allemaal in Düsseldorf, maar erg slecht dat dat tijdens de IUI pogingen in Nederland niet is gebeurd!

IUI was allemaal voor niks

Ook maakte mijn lichaam bijna geen eicellen aan en als we een jaartje langer hadden gewacht (zo vertelde de arts mij) zou ik waarschijnlijk helemaal niet meer zwanger kunnen raken, dus die 7 IUI pogingen waren allemaal voor niks geweest, want dat zou nooit lukken. Ik was teleurgesteld en tegelijkertijd ook boos.

Omdat mijn lichaam dus te weinig antistoffen tegen rode hond aanmaakte moest ik naar de huisarts voor een spuit en na 3 maand kon ik weer een afspraak maken in Düsseldorf. We waren nu bijna een jaar bezig en we waren nog helemaal niks opgeschoten. Ik vond deze maanden verschrikkelijk lang duren en het leek wel of ze nooit voorbij gingen en telde de dagen af…..

Hormonen spuiten

Eindelijk waren de maanden voorbij en konden we naar Düsseldorf. We hadden gespaard voor als we ooit kinderen mochten krijgen voor de baby uitzet, maar al ons spaargeld ging nu naar het Kinderwünschzentrum. Gelukkig kregen we van de zorgverzekering ook een deel vergoed ( +/- € 1580,-).

Ik kon beginnen met hormoonspuiten en bij de eerste echo had ik in totaal 8 follikels. Twee dagen later weer naar Düsseldorf en toen waren het er al 11! Ik had er een heel goed gevoel bij en hoopte op zoveel mogelijk follikels zodat we er ook nog een paar konden laten invriezen.

De punctie

De follikelpunctie wordt in Düsseldorf onder algehele narcose uitgevoerd (in Nederland niet). Een half uur later werd ik wakker en de arts vertelde mij dat er maar liefst 13 follikels zijn weggehaald. Ik was zo blij!

De volgende dag zou ik worden gebeld hoeveel follikels er bevrucht waren dus dat was weer een heel spannend moment. Ik kon de hele dag niks anders doen dan wachten bij de telefoon en toen kwam dan eindelijk het verlossende telefoontje met slecht nieuws. Van de 13 follikels waren er 11 goed en van die 11 waren er maar 2 bevrucht…..

De volgende dag moest ik met een volle blaas naar Düsseldorf en dat was best pittig zo’n lange reis met een volle blaas. Omdat er ‘maar’ 2 bevrucht waren besloten we om ze allebei te laten terugplaatsen.

Met een slangetje werden de bevruchte eitjes terug geplaatst. Dit is pijnloos en was zo gebeurd. Weer durfde ik niet naar de wc, omdat ik bang was het er weer uit te plassen. Nu moesten we 2 weken wachten en dan zou ik misschien een zwangerschapstest kunnen doen, mits ik niet voor de tijd ongesteld werd. Dat wachten blijft vreselijk en het lijkt wel alsof er geen eind aankomt!

Wordt vervolgd…….

Lees deel 5

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 6 Comments
 1. Vlijtig Liesje schreef:

  Dat wachten lijkt me inderdaad zenuwslopend. Vooral omdat het verlangen zo groot is.

 2. Lin schreef:

  Het wachten is vreselijk inderdaad, dikke knuffel !

 3. Nathalie H schreef:

  Jeetje! Wel fijn dat de zorg in Duitsland toch wat verder loopt en meer service biedt.

  • Batboy schreef:

   Nee, ik werkte tien nog in Nederland dus ging via de Nederlandse zorgverzekering. In Duitsland ging het moeilijker je moest nml getrouwd zijn en dat waren wij toen nog niet

 4. Iedere keer als ik dit soort blogs lees, schiet ik 8 jaar terug in de tijd. Ik ben zo ontzettend blij & dankbaar dat het bij ons goed is gekomen. Goed dat je er aandacht aan besteedt. Het is voor mensen die nu in deze fase zitten toch heel fijn om te lezen dat ze niet de enige zijn.

 5. Yvonne schreef:

  Wat erg dat al die iui behandelingen voor niks waren geweest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.