verwijderen, pijn, anticonceptie, spiraaltje, pijnlijk

Is het verwijderen van een spiraaltje pijnlijk?

Als anticonceptie koos ik ervoor om een spiraaltje te laten plaatsen. Hiermee ben je zeker 5 jaar beschermt tegen een zwangerschap, maar toch heb ik hem onlangs (na 3 jaar) laten verwijderen, omdat ik er ontzettende last en pijn van had.

Spiraaltje als anticonceptie

Het spiraaltje (een kunststof ankertje) wordt in de baarmoeder geplaatst. Het grootste voordeel hiervan is dat je 5 jaar beschermt bent en je dus jaren niet hoeft te denken aan anticonceptie. Wanneer je een spiraaltje draagt kan het zijn dat je menstruatie verschuift, wordt uitgesteld of het kan zelfs helemaal overslaan.

Spiraaltje laten inbrengen

De pil is voor mij geen optie, hier word ik ontzettend beroerd, misselijk en ziek van dat ik er soms ook van moet overgeven en zo kwam ik op het idee om een spiraaltje te laten plaatsen. Eigenlijk was ik onvruchtbaar verklaard, maar na de hormoonbehandelingen lijkt het nu juist het tegenovergestelde te zijn en zodoende werd er bij mij het Mirena spiraaltje geplaatst.

Voor het inbrengen van het spiraaltje was ik best zenuwachtig, maar het viel allemaal best mee. Prettig is het niet, maar niks vergeleken bij een bevalling. Het duurt maar een paar minuten en daarna mag je meteen naar huis. Na een paar weken moet je langskomen voor controle om te kijken of het spiraaltje nog goed ligt.

Pijn

Al vrij snel kreeg ik last van krampen in mijn buik. Soms zelfs zo erg dat ik buiten op het gras lag te creperen van de pijn of uren op bed moest liggen zonder te bewegen. De pijn was heftig en erg intens en er was niks dat de pijn kon verzachten en moest gewoon afwachten totdat de pijn langzaam verdween. Uiteraard belde ik naar de vrouwenarts, maar de assistente vertelde mij dat dit erbij kon horen en dat het vanzelf over zou gaan. Aan de ene kant vond ik het raar, want waarom niet even een controle? Aan de andere kant vertrouwde ik op haar woorden en heb ik me erbij neergelegd. Misschien moest mijn lichaam eerst wennen en was het eenmalig? Dat laatste hoopte ik maar, want deze ondragelijke pijn wilde ik echt niet nog eens meemaken.

Naast de hevige krampen bleef ik ook hevig menstrueren en helaas bleven de krampen niet bij één keer. De ene maand had ik er meer last van dan een andere keer. Soms ’s morgens als ik net wakker werd of tegen de avond, maar het kon ook spontaan op een middag gebeuren. Ik kon het wel uitschreeuwen van de pijn, maar de vrouwenarts belde ik niet.

Op een gegeven moment zag ik er de voordelen helemaal niet meer van in en overwoog om het spiraaltje te laten verwijden, maar welke anticonceptie moest ik dan gaan gebruiken?

Het verwijderen van het spiraaltje

Zo zenuwachtig als ik was voor het inbrengen, zo dubbel zenuwachtig was ik voor het verwijderen ervan. Klamme handen, hartkloppingen, ik houd er gewoon niet van en natuurlijk liep het spreekuur zeker 20 minuten uit waardoor ik extra lang moest wachten. Ik vroeg aan de assistente of het verwijderen van het spiraaltje pijnlijk was, maar zij had nog nooit van vrouwen gehoord dat ze dit zo ervaren hebben.

Een beetje opgelucht liep ik het kamertje van de vrouwenarts binnen en stelde mijn vraag nogmaals. Ik moest het een beetje zien als een tampon die eruit werd getrokken en pijnlijk was het dus zeker niet. Altijd was ik nog erg zenuwachtig en gespannen, maar ik vertrouwde erop dat het geen pijn deed.

Als eerste werd er gekeken hoe het spiraaltje erbij lag en zoals de vrouwenarts het zei: ”Sehr komisch”. De reden dat ik steeds krampen en hevige bloedingen had, was omdat het spiraaltje helemaal niet goed meer lag. Ik had elk jaar even voor controle langs moeten komen, maar dat wist ik niet. Ook al heb ik gebeld met klachten, voor controle ben ik er (na de eerste controle) nooit meer geweest.

Het zal ook wel niet dat juist ik het heb, want het verwijderen was, helaas bij mij, redelijk pijnlijk. Dit kwam omdat het niet goed meer in de baarmoederhals lag en de vrouwenarts had dit nog nooit eerder zo meegemaakt. De stoel waar ik op lag ging dan ook helemaal naar beneden om zo de pijn te laten zakken. Daar lag ik dan met mijn benen wijd ondersteboven, een paar minuten lang.

Welke anticonceptie

De grote vraag was natuurlijk welke antconceptie ik nu zal gaan gebruiken? Ik heb eraan gedacht om een hormoonstaafje te laten plaatsen in mijn bovenarm, maar omdat ik zo hevig menstrueer heeft dit bij mij niet zoveel nut net zoals het spiraaltje, aldus de vrouwenarts. Zij stelde de pil voor, met dezelfde werking als het spiraaltje.

Ik heb aangegeven dat dit voor mij eigenlijk geen optie is, maar op advies van de vrouwenarts ga ik het toch een half jaar proberen.

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
  1. Ladykiller schreef:

    Heel anders werkt het zogenaamde spiraaltje. Deze moet via de baarmoedermond in de baarmoederholte worden ingebracht. Het is een heel dun plastic ankertje met koper of hormonen bekleed. Hierdoor wordt verhinderd dat een eitje zich in de baarmoederwand nestelt. Een spiraaltje kan meerdere jaren blijven zitten. De kans op zwangerschap is zeer klein. Zeer bekend is natuurlijk het Mirena Spiraaltje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.