insectenhotel, insecten

Maak je eigen insectenhotel

Door een insectenhotel in je tuin te plaatsen help je de natuur een handje om het ecosysteem op natuurlijke wijze in stand te houden. Je hebt er zelf trouwens ook profijt van, want de insecten helpen ongedierte uit de tuin te bestrijden. Wij hebben al een aantal insectenhotels in onze tuin en maakten ze ook zelf. Een leuke diy om samen met je kinderen te doen!

Waarvoor dient een insectenhotel?

Een insectenhotel is ervoor om de insecten te laten overwinteren zoals vlinders, bijen en kevertjes. Het is per insect verschillend waarom ze graag in een insectenhotel overwinteren. Voor elk insect zijn er dan ook verschillende kamertjes.

Zelf een insectenhotel maken

Een insectenhotel maken is helemaal niet zo moeilijk en het resultaat is super leuk! Wij maakten ze in de vorm van een lieveheersbeestje, maar je kan er natuurlijk ook een ander insect van maken zoals een bij of een mooie kleurrijke vlinder.

Benodigdheden

 • Conservenblikken
 • Dennenappels
 • Gekleurd papier
 • Touw
 • Priem
 • Paperclips
 • Kraaltjes
 • Stiften of verf
 • Wiebelogen
 • Nestbuisjes

Zo ga je te werk

Het insectenhotel maakten we van lege conservenblikken. Deze kun je schilderen of beplakken met papier. Maak van vilt ogen en plak ze aan de zijkanten. ( of gebruik wiebeloogjes).

Met een priem maak je een gaatje aan de bovenkant zodat je er een touwtje door kan rijgen en deze kan ophangen. Ook voor de poten maak je aan de onderkant zes gaatjes. Rijg hier touwtjes doorheen en aan het uiteinde zwarte kraaltjes voor de pootjes.

De voelsprieten hebben we gemaakt van zwarte paperclips en aan het uiteinde een zwart kraaltje. Ook hiervoor maak je gaatjes met een priem zodat je de paperclips erdoor kan steken.

insectenhotel

Nu het lieveheersbeestje klaar is kun je hem gaan vullen. Hiervoor hebben we onder andere dennenappels, raffia en nestbuisjes gebruikt.

insectenhotel

Het resultaat

De insectenhotels zijn geopend en de gasten kunnen inchecken! We zijn heel benieuwd welke insecten gebruik gaan maken van ons hotel.

insectenhotel

 

Opzoek naar meer leuke knutsels die je met lege conservenblikken kan maken? Wat dacht je van deze leuke kastanje knutsel of deze Sinterklaas-surprise ?

 

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 7 Comments
 1. Elisabeth schreef:

  Leuk om te maken met kinderen inderdaad. Leuke diy.

 2. nicole orriens schreef:

  Wat een superleuk insektenhotel hebben jullie gemaakt! Zo eentje zou ik graag in mijn tuin hebben.

 3. Linda schrijft 't op schreef:

  Wat zijn de lieveheersbeestjes leuk geworden, daar zullen in het voorjaar vast veel insecten op af komen.

 4. Heidi schreef:

  Wat super leuk gemaakt, en ziet er dan ook nog eens super mooi uit.

 5. Tessa schreef:

  Dit is echt een super leuk idee om te doen. En zo te zien is het ook gemakkelijk om te maken

 6. Jouvence schreef:

  Wat ontzettend leuk gemaakt! Mijn partner is allergisch voor insectenbeten, dus die wordt hier geloof ik niet zo blij van als ik zoiets zou ophangen.

 7. Jan van Upstairs schreef:

  Wat een leuke ideeen van allemaal dingen die je met hout kan doen zeg! Voor mijn werk ben ik veel met hout bezig. Dus ik dacht dat ik wel een idee had van wat je allemaal met hout kunt doen. Maar het is je gelukt om me op nieuwe ideeen te brengen. Leuk idee ook om m’n zoon de passie voor het met hout werken een beetje bij te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.