schoonmaken, schoon, klusjes, huishoudklusjes, lenteschoonmaak

Lenteschoonmaak, zo pak je dat aan!

Een fris, schoon en opgeruimd huis, wie houd er niet van? Nou is schoonmaken niet mijn favoriete bezigheid, maar het voelt wel heel fijn als je alles toch hebt gedaan. Er zijn altijd van die klusjes die blijven liggen, omdat je er gewoonweg geen tijd of zin in hebt. Als je eenmaal begint valt het best mee en vaak krijg je er ook nog energie van. Deze klusjes zijn goed te doen en als je nu toch verplicht thuis moet zitten kun je best beginnen met de lenteschoonmaak.

De grote lenteschoonmaak

Naast de dagelijkse huishoudelijke klusjes heb je vaak geen puf en zin meer om ook nog andere klusjes in huis te doen, je bent al druk genoeg. Eerlijk? Ik vind er echt niks aan, maar soms moet je gewoon zin maken. De grote lenteschoonmaak klinkt ook best gezellig toch? Het zonnetje schijnt, bloemen beginnen te bloeien en je huis maak je lekker fris zodat je straks heerlijk kan genieten van het zonnetje in je tuin.

Hoe maak je zin in schoonmaken?

Ja, dat is niet makkelijk, maar mijn tip is om ’s morgens meteen te beginnen. Als je het steeds gaat uitstellen komt er niks meer van en dan heb je het ook meteen gehad en kun je de rest van de dag leuke dingen gaan doen.

Drink eerst rustig een kop koffie of thee en ga ontbijten. Voor de kinderen zet ik vaak de tv aan zodat ze een leuke film kunnen kijken of ze vermaken zich in de speelkamer. Schoonmaken is veel leuker met een lekker muziekje erbij dus zet je favoriete muziek op en zing lekker mee, daar krijg ik echt energie van! Je moet ook niet te veel op een dag doen, plan gewoon één ding in, morgen is er weer een dag.

Wat gaan we schoonmaken tijdens de lenteschoonmaak?

Ramen lappen

Jeetje, dat doe ik echt veel te weinig en in Duitsland kennen ze geen glazenwasser helaas. Alle ramen zijn draaikiep dus dat scheelt en kan ik gewoon binnen blijven staan. Eerder had ik een Kärcher ramenwisser, dat leek mij ideaal en zo zou ramenlappen een fluitje van een cent zijn. Echter werkt het in de praktijk voor mij helemaal niet, wat een onding! Je ziet strepen en komt niet helemaal tot onderaan, want dan zit de vensterbank in de weg. Ik heb hem een paar keer gebruikt, maar heb hem verkocht en raad hem je persoonlijk niet aan. Ik doe het nu gewoon met een ordinaire raamtrekker en dat werd perfect. Met warm water en glansspoelmiddel worden je ramen streeploos en helder schoon! Wij hebben echt heel veel ramen dus doe ik dit in twee gedeeltes. De eerste dag alleen alle ramen van de benedenverdieping, daarna alles boven.

Zet de ramen tegen elkaar open om te luchten om extra vervuiling in je huis af te voeren. Per dag 10 tot 30 minuten luchten in genoeg.

Koelkast schoonmaken

Dit is ook precies zo’n klusje die ik veel te weinig doe. Haal alle producten uit de koelkast en check even de data. Ik had echt best wat dingen in de koelkast staan die overdatum waren, oeps 😉 . Haal alle lades en plankjes eruit en maak het schoon met een lekker ruikend sopje. Vergeet ook de buitenkant niet van je koelkast. Wij hebben twee koelkasten in de keuken dus daar ben ik iets langer mee bezig, maar met een lekker muziekje erbij gaat het allemaal best snel.

Keukenkastjes

Heb jij ook van die overvolle keukenkastjes? Haal ze één voor één leeg en kijk wat je eventueel moet weggooien en maak dan de binnen- en buitenkant van de kastje schoon. Echter hebben wij 18 keukenkastjes dus dat is best veel om alles achter elkaar te doen. Houd tussendoor even een pauze met een lekker kopje koffie/thee met iets lekkers erbij en ga daarna weer met frisse (tegen)zin verder met de rest van de kastjes.

Keukenapparaten

Magnetron, oven, waterkoker alle apparaten die in je keuken staan ga je desinfecteren/ontvetten.

 • Waterkoker. Gooi een beetje azijn in de waterkoker en zet hem aan. Laat het een paar minuten stomen en spoel hem goed schoon met water.
 • Magnetron. Zet een schaaltje water met azijn in de magnetron en zet de tijd op 5 minuten. Laat het deurtje nog zo’n 2 minuten dicht, zo weekt de stoom het viezigheid los. Maak het daarna schoon met een spons of doek. Azijn zorgt er ook voor dat de vieze geurtjes verdwijnen.
 • Oven. Haal eerst alle kruimels er met een stofzuiger uit. De oven kun je met azijn schoonmaken, maar je kan hiervoor ook citroensap of soda gebruiken (gemengd met water). Verwarm de oven voor op 200 graden en zet het schaaltje in de oven. Na ongeveer een half uur haal je het schaaltje eruit en ga je er met een vochtige doek door (laat de oven wel goed afkoelen 😉 ).

Vloeren

Stofzuigen doe ik elke dag, maar tijdens de lenteschoonmaak doe je het extra goed. Haal alles van de muur en vergeet ook de plinten niet, daarna dweilen. Zet een raam open zodat het lekker door kan waaien.

Gordijnen, vloerkleed en kussens

Gooi kussenhoezen en gordijnen in de was (gordijnen nat ophangen en gesloten drogen) en maak je vloerkleed schoon. Hang het vloerkleed bijvoorbeeld buiten aan de waslijn en gebruik een mattenklopper om alle stof eruit te slaan (is ook nog eens een goede work-out voor je armspieren 😉 ). Daarna kun je hem reinigen met bijvoorbeeld tapijtreinger, azijn of zuiveringszout.

Succes met je lenteschoonmaak, welke klus pak je het eerst aan?

 

Welk huishoudklusje vind jij echt vreselijk ?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 8 Comments
 1. Lodi schreef:

  Ik had er laatst ook al een artikel over geschreven en lees nu veel van mensen dat -omdat ze zoveel thuis zijn- ook veel meer aan het schoonmaken zijn. Ik heb eigenlijk niet echt een hekel aan, maar ben altijd erg laks met de ramen lappen en als ik het dan weer heb gedaan denk ik echt ‘het is zo klaar waarom doe ik dit niet vaker’.

 2. Door het thuiszitten heb ik veel dingen onlangs al gedaan. Het tapijt reinigen is nog wel een goeie, ik ga daar eens naar kijken.

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ik moet nodig het aanrechtkastje doen, en ik moet mijn kledingkast uitmesten.

 4. Felice Veenman schreef:

  Hier zijn alle keukenkastjes gewoon plaaaaatjes ( kunnen zo in de Libelle ) dit weekend gaan we de gevel schoonmaken (zit veel groene aanslag op ) en dan mg het gewone leven van mij wel weer beginnen

 5. Wanda schreef:

  Ik heb toevallig vorig weekend de koelkast en de keukenkastjes gedaan, het volgende item op mijn lijst is het uitruimen van de kledingkasten, dat moet echt nodig eens gebeuren.

 6. natiza schreef:

  Ooohneeee keukenkastjes! Daar moet ik echt aan beginnen.. maar stel het elke keer uit ahah

 7. Marie de Jonge schreef:

  Ik ben ook een voorstander van het houden van een lenteschoonmaak. Meestal plannen we ook een dag in met de buren om het hele appartementencomplex schoon te maken. Met z’n allen gaat dit natuurlijk erg snel!

 8. Esther Holten schreef:

  Bedankt voor het delen van deze schoonmaaktips, ik heb mijn keuken laatst al grondig gereinigd. Nu ik een kantoor aan huis heb, wil ik deze ook gaan schoonmaken, omdat de plek erg stoffig is geworden. Ik ga niet vergeten om ook mijn vloerkleed buiten te hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.