batboy, mamablog, nageltjes,

Nageltjes knippen van je baby

De eerste keer nageltjes knippen kan best eng zijn, want je baby beweegt veel en je wilt natuurlijk niet in zijn vingertjes knippen. Het beste is daarom om de nageltjes van je kindje te vijlen.

Nageltjes vijlen

Je mag pas de nageltjes van je baby knippen wanneer hij of zij 3 maand oud is. Voor de tijd zijn de nageltjes nog veel te zacht en daarom kan je ze het beste vijlen.

Een kartonnen vijl word aangeraden, omdat een ijzeren vijl te veel schade aan de laagjes van de nagel kan aanrichten. Vijl altijd één richting op om zo haakjes en scheurtjes te voorkomen.

Handschoentjes

Brent ( maar Deon vooral ) had zijn hele gezichtje vol met krassen. Bij Brent heb ik speciale handschoentjes aangetrokken en die deed ik vooral aan als hij naar bed ging. Je kan je baby ook babysokjes om de handjes doen.

nagels knippen, nageltjes vijlen, baby, schaar, knipper, vijl, handschoentjes, sokjes, batboy, nageltjes knippen

Baby handschoentjes

Niet de nageltjes scheuren

Vingernageltjes groeien heel erg snel. Soms is het wel nodig om vaker dan één keer in de week te knippen. Sommige ouders bijten of scheuren de nageltjes eraf. Het scheuren kan je beter niet doen, want dan kan het zijn dat je de nagel in het leven scheurt en dat is pijnlijk. Let er op dat je ze niet te kort knipt, want dan kan de nagelriem namelijk gaan ontsteken.

Wanneer een nagelriem ontstoken is word hij rood. Maak de ontstoken nagelriem 3 keer per dag schoon met alcohol 70 % ( te koop bij de drogist ), of betadine jodium. Zie je na 3 dagen nog geen verbetering stop de vinger dan 3 keer per dag in een soda badje. Mocht je dan nog geen verbetering zien neem dan contact op met je huisarts.

Een nagelschaartje

Ik gebruik bij het knippen van de nagels nooit een nagelknippertje, maar altijd een nagelschaartje, ook bij Deon en Sten gebruik ik een babyschaartje.

De schaartjes hebben ronde uiteinden dus je kan je kindje geen pijn doen als je per ongeluk uitschiet. Vind je het toch nog lastig of een beetje eng dan kan je natuurlijk ook samen met je partner de nageltjes bij je baby knippen. Dit heb ik de eerste keer ook gedaan, omdat ik het nog een beetje eng vond. De één houd het handje vast zodat de ander kan knippen. Je kan ook de nageltjes knippen wanneer je kindje ligt te slapen. Dit heb ik nooit gedaan, omdat ik bang was dat ze dan wakker zouden worden.

babyschaartje, nagels knippen, nageltjes, schaartje, baby, batboy, nageltjes vijlen

Babyschaartje met ronde uiteinden

Zachte nageltjes

Wanneer je kindje net uit bad komt kan je de nageltjes beter niet knippen. Ze zijn dan zo zacht dat je gemakkelijk in een vingertje of teentje knipt. De teennagels kan je het beste recht afknippen om zo het ingroeien van de teennagels te voorkomen.

Bij Brent gaat nu best makkelijk om zijn nageltjes te knippen. Ik zet hem dan op mijn schoot en met mijn linker duim en wijsvinger pak ik een vingertje en met de rest van mijn hand houd ik de andere vingers tegen.

Deon en Sten vinden het ook geen probleem wanneer ik hun nagels wil knippen. Zij gaan er mooi voor zitten en zo kan ik ze rustig knippen.

Lees ook: Het eerste hapje van je kindje.

Vond jij het ook eng om voor de eerste keer de nageltjes van je kindje te knippen? Knip jij ze alleen of doe je dit liever samen met je partner?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 6 Comments
 1. Nathalie schreef:

  Mijn man durft dat nog steeds niet haha.. ik doe het eigenlijk altijd. Hier wel met een knippertje trouwens.

 2. Vlijtig Liesje schreef:

  Ja ik vond dit zeker eng. Ik was altijd bang om de baby pijn te doen.

 3. Leonie van Mil schreef:

  Ik vijl ze nog steeds, maar ik merk wel dat dat steeds lastiger wordt nu hij idd de 3 maanden gepasseerd is. Maar hij is zo beweegelijk, dat ik hem echt niet durf te knippen.

 4. Yvonne schreef:

  De eerste tijd vijlde ik de nageltjes van Marc, hij krabde zich ook aan zijn gezicht. Toen we begonnen met knippen deed mijn vriend dat en nu nog steeds. Ik durf het niet omdat ik het idee heb dat ik het niet goed zie. Goede tips geef je hier, ik wist niet dat het niet mocht vlak na een badje..

 5. Yvonne schreef:

  Nee, ik had er geen moeite mee om ze te knippen. Maar als hand en nagelspecialist… ( ik doe het ook bij de kinderen), maar het knippen van de nagels is erg slecht. Een nagel bestaat namelijk uit drie lagen en door te knippen, komt er veel druk op de lagen te staan. Hierdoor kan er een litteken ontstaan. Die zie je bij veel mensen die regelmatig hun nagels knippen, van boven naar onder een lijn. De nagel zal daar ook altijd gaan splijten…

  Vijlen is de beste optie, bij mijzelf doe ik dit wel, maar bij de kinderen knip ik ze ook gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.