verstikkingsgevaar

Verstikkingsgevaar

Deon is helemaal wild van Lego en het liefst speelt hij er uren mee aan tafel, maar van de week is er ons iets overkomen en nu mag er niet meer met Lego aan tafel worden gespeelt. Gelukkig is het goed afgelopen, maar pas op met kleine voorwerpen, want dit kan verstikkingsgevaar veroorzaken.

Verstikkingsgevaar

Kleine kinderen stoppen van alles in hun mond. Dit doen ze om te ontdekken, maar het kan wel levensgevaarlijk zijn. De kleine voorwerpen kunnen klem komen te zitten in de luchtpijp met verstikking als gevolg.

Ik heb al eerder een blog geschreven over Pinda’s en in dit artikel kan je lezen wanneer je kindje wel pinda’s mag eten en waarom pinda’s zo gevaarlijk zijn ook voor kinderen van Deon zijn leeftijd. Net zoals popcorn. Popcorn lijkt misschien onschuldig, maar als er in popcorn nog ongepofte mais zit kan je kindje hierin ook stikken en dat is levensgevaarlijk.

Niet geschikt voor kleine kinderen

Er staat natuurlijk niet voor niets een leeftijd op de doosjes van Lego. Deon is er al heel handig mee, want hij bouwt van alle losse steentjes zo een ander voertuig. Hij heeft al aardig wat Lego nu en dan vooral van Super Helden en Star Wars.

Deon zit altijd netjes aan tafel en dan het liefst als Sten tussen de middag slaapt, want voor Lego is Sten nog te klein. Hij wil er ook mee spelen, maar voor hem hebben we Duplo Lego. Dat wil hij natuurlijk niet en wordt boos en kan dan zo alle Lego van de tafel gooien.

Omdat hij aan het bouwen is kan er natuurlijk weleens iets op de grond terecht komen. Uiteraard laten we het niet op de grond liggen, want stel je voor dat Brent het in zijn mond stopt.

Paniek

Rond 18:30 uur was het tijd om Brent zijn slaapzak aan te trekken. Ik zette hem even in de box en maakte een flesje voor hem klaar. Daarna zette ik hem in het wipstoeltje voor de televisie en gaf hem het flesje. Toen begon hij steeds te hoesten en op de één of andere manier voelde en hoorde ik dat er iets niet klopte en ging natuurlijk kijken.

Normaal ben ik in zulke situaties heel paniekerig en weet ik echt niet meer wat ik moet doen. Ik zou het alarmnummer dan opeens niet meer weten en helemaal in de stress raken. Mijn man was op dat moment net even de deur uit dus ik stond er alleen voor.

Wat ik zag was zo naar! Brent zijn lipjes waren al paars en maakte een zwaar ademend geluid. Ik wist niet hoe snel ik hem uit het wipstoeltje moest halen en natuurlijk kreeg ik de riempjes niet zo snel los. Ik trok hem uit het stoeltje en hield hem schuin naar beneden en klopte op zijn rug. Hij bleef maar hoesten en zonder erbij na te denken stak ik meteen mijn vinger in zijn keel.

Gelukkig spuugde hij het uit en ik hoorde het op de grond vallen:

lego, kleine kinderen, gevaarlijk stikken, batboy, verstikkingsgevaar, paniek, als

Dit had Brent in zijn keel; een soort Lego lampje.  Ik denk dat het op de één of andere manier in de box terecht is gekomen.

Als, als, als

Als ik eraan terug denk wat er allemaal had kunnen gebeuren als ik niet zo snel had gereageerd. Stel dat ik nadat ik hem het flesje had gegeven even naar de wc was gegaan dan was ik terug gekomen en had ik iets heel anders in het wipstoeltje kunnen aantreffen.

Ik heb het beeld nog steeds voor me en dat was vreselijk om te zien. Lego in de woonkamer is nu verboden en ben ik nu nóg alerter voor kleine dingen op de grond. Met kinderen in verschillende leeftijden heb je natuurlijk voor ieder ander soort speelgoed en dat is best lastig.

Ik liet hem nog een hele poos beneden, want durfde hem nog niet in bed te leggen. Die avond ben ik nog een paar keer bij hem wezen kijken of alles nog steeds goed was.

 

Heb jij een EHBO cursus gevolgd voor als je in een dergelijk situatie terecht komt? Raak jij snel in paniek of blijf je rustig?

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 9 Comments
 1. Merel schreef:

  Ik ben een beetje paniekerig. Gelukkig is mijn vriend heel kalm, maar niet altijd thuis natuurlijk. Kan me voorstellen dat je geschrokken bent en hem bij je hield, goed gehandeld! En bedankt voor de waarschuwing, twijfelde laatst even over lego (voor de oudste) maar nu niet meer.

 2. Volgmama schreef:

  Dat is schrikken zeg! Ik heb ook een keer meegemaakt dat mijn dochter bijna in een stukje brood stikte. Liep ook paars aan. Ik moest het er echt uitslaan over de knie. Gelukkig kwam het eruit. Op dat moment heb je geen tijd om na te denken en doe je wat je denkt wat goed is.

 3. Mimi Rose schreef:

  Dat was ff schrikken!! Je hebt t goed gedaan.

  Het lijkt alsof ik kalm ben, maar van binnen bonkt mijn hart tig x en raak ik in paniek, maar kan t niet goed uiten.

  Leuke blog! Ik kom vaker ff buurten.

  x

 4. MetMirjam schreef:

  He getver! Ik kan me voorstellen dat je geschrokken bent!! Je hebt het goed gedaan hoor meid!

 5. Gerdi schreef:

  Jakkes wat schrikken, maar je hebt super goed gehandeld! Ik heb op m’n werk een EHBO cursus moeten volgen gelukkig.. Hier is lego ook iets waar onze oudste alleen boven mee mag spelen.

 6. Malou schreef:

  Jeetje dat is schrikken zeg! Je hebt goed gehandeld 🙂

 7. Kidzblogger.nl schreef:

  Jeetje wat schrik je dan! En wat super dat het goed afgelopen is!

 8. Oh bah, wat schrikken zeg! En wat goed dat je zo snel handelde! Ik zou echt niet weten wat ik zo’n situatie zou doen. Wat akelig he, dat kleine spul, bah! Ik heb geen EHBO-cursus gevolgd, als ik dit soort dingen lees dan denk ik echt dat ik zoiets zou moeten volgen!

 9. Tessa schreef:

  Oh bah wat eng! Gelukkig wist je goed te handelen. Ik weet niet hoe ik zou reageren in zo’n situatie, ik hoop dat ik mijn (weliswaar verouderde) EHBO kennis nog zou weten. En nieuwe cursus staat wel op de planning, want inderdaad, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.