schoolfoto, foto, schoolfotograaf

Tips en dont’s voor de schoolfoto

Binnenkort is het zo ver: de schoolfotograaf komt. Waar let je op en moet de schoolfoto perfect zijn? Natuurlijk houd je er rekening mee dat er een foto van je kindje word gemaakt en zorg je voor een leuk kledingsetje, maar wat is nu belangrijk en welke dingen kun je beter niet doen?

Schoolfoto

Zelf vond ik het vroeger vreselijk als de schoolfotograaf kwam. Mijn haar zat juist op die dag niet goed én ik had niks om aan te trekken. Nu nog steeds heb ik er een hekel aan om pasfoto’s te laten maken. Het resultaat is altijd vreselijk, terwijl als ik de deur uitga ik denk dat dit dé foto wordt. Ik durfde vroeger mijn ID-kaart niet eens te laten zien, omdat ik mij zo schaamde voor mijn foto, gelukkig zagen ze mij ook in levende lijve en konden ze wel zien dat ik in het echt véél leuker ben dan op de foto 😉 .

De jongens maken zich er niet zo druk om, het is gewoon een foto. Voor mij hoeft de schoolfoto van de jongens niet perfect te zijn, je staat erop zoals je bent en of dat ene plukje haar nu rechtop staat dan is dat maar zo.

Eerder wilde ik graag dat het perfect was, maar nu maak ik mij er niet zo druk meer om. Kinderen staan altijd leuk op de foto, vind ik. Het is wel een beetje balen als je kindje verkouden is en er met een snottebel opstaat, maar perfect hoeft hij van mij niet te zijn. Oefenen doe ik dus zeker ook niet, want zo leg je er nóg meer druk op. De dag dat de schoolfotograaf komt zeg ik wel dat ze niet aan hun haar moeten zitten en proberen om schoon te blijven. Natuurlijk zorg ik voor een leuk kledingsetje en hoop dat hun kapsel goed blijft zitten, maar al zou dat niet zo zijn vind ik dat geen ramp.

Tips voor de schoolfoto

Je wilt dat je kindje leuk op de foto staat en voor de ‘perfecte’ schoolfoto zijn hier enkele tips:

 • Vertel je kindje dat de schoolfotograaf komt en wat hij/zij kan verwachten.
 • Kies voor kleding waar je kindje zich prettig in voelt. Handig om dit de dag van te voren al klaar te leggen.
 • Voor jongens is een mooie en goed zittende spijkerbroek en een gekleurd shirt prima voor de schoolfoto. Vaak probeer ik wel een shirt met een beetje felle kleuren te kiezen. Een setje wat bij elkaar matcht in dezelfde kleur is zeker ook een aanrader zoals een spijker-look.
 • Gaat je kindje samen met broer of zus op de foto, zorg er dan voor dat de kleding op elkaar is afgestemd.
 • Vaak hoor je een aantal weken van te voren dat de schoolfotograaf komt. Ga dus op tijd naar de kapper zodat je kindje niet met een dikke mat in zijn nek op de schoolfoto staat. Mijn jongens dragen graag een pet, maar op een schoolfoto is dat niet de bedoeling. Bij Sten gebruik ik gel en voor extra stevigheid spuit ik er vaak nog wat haarlak in. Wat ik tegenwoordig ook vaak gebruik is seasalt spray en styling powder.
 • Zorg voor nette schoenen, want er worden niet alleen portretfoto’s gemaakt.

Wil je de zekerheid dat je kindje zonder vlekken in de kleding op de foto komt? Dan is het handig om een extra setje mee te geven.

Wat je beter niet kan doen

 • Een trui met capuchon. Vaak blijft dit aan de achterkant omhoog staan waardoor het lijkt of je kindje een korte nek heeft.
 • Een shirt met een laag uitgesneden hals. Een blote hals op de foto is niet zo mooi.
 • Shirts met een kraag. Vaak zit de kraag niet goed waardoor de ene kant omhoog staat en de andere naar beneden.
 • Witte kleding, heel besmettelijk.
 • Drukke printjes.

Schoolfotoboek

Alle schoolfoto’s heb ik in een speciaal schoolfotoboek, zo heb je een leuk overzicht van alle schooljaren en blijven de foto’s ook niet in het mapje ergens in een lade liggen. Ontzettend leuk om alles bij elkaar te hebben en de verschillen te zien vanaf de peuterklas.

Het belangrijkste is dat je kindje er plezier in heeft en dat zie je dan zeker ook terug op de schoolfoto’s. Het is geen modellenwedstrijd wie de mooiste foto heeft, maar met deze tips komt het helemaal goed! En nu maar hopen dat het niet gaat regenen als we naar school fietsen.

Waar houd jij rekening mee als de schoolfotograaf komt?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
 1. Miekezegt schreef:

  Als ik sommige school fotografen van deze tijd zie dan mogen die ook wel een paar tips gebruiken! 🙂 Waar ik zelf een bloed hekel aan heb, zijn die nep geposeerde fotos , ” doe 1 arm maar achter je nek!” of ” doe je armen maar over elkaar, dat lijkt zo lekker stoer” ondertussen voelt geen kind zich daarbij op zijn gemak en ziet de foto er niet uit, daar slaap ze echt de plank mee mis. Net als met die vreselijke achtergronden : kies je achtergond.nl bah! Nee misschien ouderwets, maar een leuke pasfoto blijft gewoon leuk! neutraal en altijd passend! een familie foto kan je tegenwoordig overal wel maken of laten maken. Mensen zijn dusdanig creatief geworden, wat mij betreft mag de schoolfoto wel weer lekker net als vroeger. Alleen het hoofd en niet een hele sessie 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.