bedtijd, slapen, meerdere kinderen naar bed, bed, bedritueel

Wanneer is het bedtijd en wie brengt de kinderen naar bed?

Zodra het bedtijd is breng ik de kinderen naar bed, maar soms zou het ook wel fijn zijn als papa dit zou doen. De jongens zijn het helemaal gewend en willen ook graag dat ik ze naar bed breng, maar als je meerdere kinderen naar bed moet brengen moet je wel even een ritme creëren. 

Bedtijd

De jongste is 3 jaar en gaat rond 18.30 uur naar bed. Hij wil ook alleen maar door mij naar bed worden gebracht. Rond 19:00 uur gaat nummer twee en de oudste gaat rond 19.30 uur naar bed. Alle drie de jongens willen graag door mama naar bed gebracht worden, papa doet dit bijna nooit. Vaak omdat hij geen tijd heeft en bezig is met andere dingen.

Toch zou ik het wel fijn vinden als ik ook eens een keer lekker op de bank kan blijven zitten en rustig te kunnen kijken naar het nieuws en mijn programma’s in plaats van Peppa Big. Fijn dat er zoiets bestaat als de tvgids, want op deze manier heb ik een makkelijk overzicht van alle programma’s en heb je iets gemist dan klik je heel eenvoudig door om de uitzending alsnog te bekijken.

Bedritueel

In het begin was het wel even puzzelen om drie kinderen naar bed te brengen, maar in de loop van de jaren heb ik een mooie routine. De oudste twee zijn nu groot genoeg om zelf hun pyjama aan te trekken, dus dat scheelt. De jongens hebben op tijd al hun pyjama aan en kunnen dan nog even iets voor hun zelf doen: televisie kijken, spelletje, tablet, tekenen of puzzelen.

Brent gaat als eerste naar bed en vaak geeft hij zelf ook aan dat hij naar bed wil, dan is hij gewoon moe. Hij kiest altijd twee boekjes uit die ik voor mag lezen, soms ‘leest’ hij ze zelf ook voor.

Sten gaat om 19:00 uur naar boven en ook geen minuut eerder, want hij weet precies wanneer het 19:00 uur is en daar word ik dan ook op gewezen. ”Nee, mama de wijzer moet op de 12 staan, dan is het bedtijd”. Na het wassen en tandenpoetsen kiest ook hij een boekje uit wat ik voor mag lezen. Op dit moment lees ik Borre boekjes aan hem voor.

Deon gaat om 19.30 uur naar boven en ook bij hem lees ik natuurlijk een verhaaltje voor. Soms wil hij daarna nog even alleen lezen. Gelukkig gaan ze nooit met tegenzin naar bed. Deon wil soms nog wel eens tegenstribbelen, maar gaat altijd wel braaf mee.

Na een uur ben ik klaar en liggen de jongens op één oor. Mijn huispak heb ik ook al aan en dus kan ik lekker op de bank ploffen of genieten onder de veranda.

Tips meerdere kinderen naar bed brengen

Vind je het lastig om meerdere kinderen naar bed te brengen?

  • Begin op tijd. Op deze manier zorg je voor rust en hoeft het niet allemaal zo gehaast.
  • Ze kunnen makkelijk in hun pyjama (misschien ook alvast wassen en tandenpoetsen) nog even tv kijken of spelen zoals tekenen. Ze weten dat het dan niet meer zo lang duurt voordat ze naar bed gaan en zijn ook een stuk rustiger.  Als het dan bedtijd is, zijn ze ook meteen klaar om naar bed te gaan. Wanneer ze erg moe zijn hebben ze vaak ook weinig zin in het wassen en tandenpoetsen en kunnen er dan een heisa van maken. Als ze al helemaal klaar zijn hoeft het ook niet allemaal zo gehaast en heb je overal rustig de tijd voor.
  • Met z’n allen op het grote bed van papa en mama gaan zitten en een verhaaltje lezen. Voor wie het nog geen bedtijd is, kan daarna weer naar beneden.

Creëer een ritueel wat bij je past, want ieder kind is anders en wat voor de één werkt hoeft voor een ander natuurlijk niet zo te zijn. Naarmate je kindje ouder word krijgt hij/zij ook andere behoeften waardoor het kan zijn dat de oude routine niet meer werkt. Creëer dan een nieuwe routine wat bij jullie past.

 

Hoe laat gaat jouw kindje naar bed en hoe oud is hij/zij?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.