grove, motoriek

Met deze spelletjes en activiteiten stimuleer je de grove motoriek

De motoriek is de beweging van het lichaam. De grove motoriek wordt als eerste ontwikkeld en is voor de meesten makkelijker dan de fijne motoriek, omdat dit veel meer aandacht en concentratie vereist. Niet voor alle kinderen is de grove motorische ontwikkeling vanzelfsprekend en hebben hier meer moeite mee dan andere kinderen. Door te bewegen ontwikkelt je kindje zijn grove motoriek en met deze spelletjes en activiteiten werk je er op een leuke manier aan.

Fijne en grove motoriek

Motorische ontwikkeling is belangrijk voor het lichamelijk functioneren, maar ook voor de ontwikkeling van de hersenen. Door te bewegen leren de zintuigen om met elkaar samen te werken. Hierin word er onderscheid gemaakt tussen fijne en grove motoriek.

Fijne motoriek

De fijne motoriek zijn kleine bewegingen en handmotoriek zoals tekenen, knippen en schrijven. Dit vraagt om aandacht en concentratie wat voor je kindje nog best lastig kan zijn.

Grove motoriek

De grove motoriek bestaat uit grote, grove bewegingen die je kindje leert en maakt zoals kruipen, lopen en springen. Bij kinderen met het KIDD syndroom ontwikkelen de grove en fijne motoriek zich matig.

Wanneer de grove motoriek van je kind achterblijft, kan dat problemen opleveren. Kinderen met slecht ontwikkelde grove motorische vaardigheden kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met activiteiten die voor anderen heel makkelijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fietsen, voetballen, gym, zwemmen en klimmen. 

Spelletjes en activiteiten voor de grove motoriek

Er bestaat geen leukere manier om aan de grove motoriek te werken dan lekker bewegen! Om de motorische ontwikkeling van je kindje op een speelse manier te stimuleren zijn er een aantal dingen die je kunt doen zoals bijvoorbeeld spelletjes en activiteiten die speels én leerzaam zijn.

Begin met iets wat je kindje al goed kan om zo zijn zelfvertrouwen te stimuleren en geef complimenten.

 1. Doe een voetbalwedstrijd.
 2. Zet een hinkelpad uit.
 3. Houd een skippybal/step race.
 4. Ga touwtje springen
 5. Speel een potje tafelvoetbal.
 6. Ga dansen op de favoriete liedjes van jouw kindje.
 7. Blikjes omgooien met een balletje.
 8. Kijk wie er het hoogst kan springen op de trampoline.
 9. Ga naar de speeltuin en klim samen als aapjes in het klimrek.
 10. Overgooien met een bal of ballon.
 11. Zet een parcours uit met hindernissen.
 12. Plak met tape een patroon op de vloer en laat je kindje hier overheen lopen.
 13. Speel een potje twister.
 14. Zet een paar emmers neer en laat je kindje proberen om balletjes (of maak ze zelf van bijvoorbeeld aluminiumfolie) in de emmers te gooien.
 15. Kijk wie de hoogste toren kan bouwen van blokken.
 16. Doe een wedstrijdje wie er het langst op één been kan staan.

Bewegen is belangrijk

Kinderen ontwikkelen de motoriek vooral door te bewegen en dit is dus ook heel belangrijk. Door te bewegen en te spelen leren de zintuigen met elkaar samen te werken en worden er nieuwe verbindingen in de hersenen aangemaakt. Doe de activiteiten samen met je kindje, zo kan je kindje het van je afkijken en daarbij is het ook nog eens gezellig.

 

 

 

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 4 Comments
 1. Bouchra schreef:

  Bewegen is super belangrijk! Afgelopen weekend nog lekker gevoetbald met mijn zoon.

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind het altijd weer fijn dat zoiets simpels als spelen ook meteen goed is voor je kind. En met al dat leuke speelgoed is er genoeg te doen.

 3. Joany schreef:

  Wat een superleuke tips allemaal! En toevallig staan mijn favoriete spelletjes en activiteiten met de kleine man er ook tussen. Blij om te lezen dat ik kennelijk toch iets goed doe haha.

 4. Wat een leuke ideeën! Hier heb ik als leerkracht ook wat aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.