twentse woorden

Typische Twentse woorden die jij vast niet begrijpt

Elf jaar wonen wij nu in Duitsland, maar oorspronkelijk komen wij (de kinderen dan niet) uit Twente. Hengelo is waar ik ben geboren en ben opgegroeid. Het Twentse dialect is voor ons heel normaal, maar sommige mensen verstaan er geen bal van. Dit zijn typische Twentse woorden die jij als niet Twentenaar vast niet begrijpt.

Typische Twentse woorden

Wij Twentenaren korten woorden af, praten plat (sommigen dan) en hebben benamingen voor dingen die een ander misschien wel helemaal niet begrijpt. Zo zei ik een keer tegen een vriendinnetje op de camping ‘ajuus’ en ze had geen flauw idee wat dat betekende. Het is gewoon hetzelfde als doei of dag: Aju paraplu! De jongens gebruiken ook vaak Twentse woorden en Deon kort soms zelfs woorden af, best grappig om te horen.

Nick is echt een ras Tukker en hij zegt soms dingen die ik zelfs niet versta! Zoals bijvoorbeeld ‘slepkeuken’ waar ik nog nooit van heb gehoord. Het is echter een caravan.

Als ik het Twentse dialect op de televisie hoor vind ik het echt heel lelijk klinken vooral als de klinkers op het eind van een woord lang worden uitgesproken zoals Hengelooo. Deze woorden zijn typisch Twents en klinken voor jou misschien wel als een hele vreemde taal.

Kats

Dat ben ik kats vergeten”. Geen Twents meervoud van katten hoor 😉 . Kats is hetzelfde als: totaal, volkomen of helemaal.

Kattenbak

Wij hebben een ruime kattenbak en er past veel in, ideaal voor als we op vakantie gaan. Hiermee bedoelen we niet de kattenbak van onze poezen, maar de kofferbak van de auto.

Onmeunig

”Dat is onmeunig lekker”, zoals bijvoorbeeld de Bienenstich die ik laatst heb gemaakt. Onmeunig is zoiets als super, heel erg.

Otto

Voor jaren terug woonde ik alleen in een appartement. Toen ik ’s morgens uit het raam keek zag ik dat mijn otto in brand was gestoken. Ik belde meteen naar een bedrijf (niet uit Twente). De vrouw aan de andere kant van de lijn had geen flauw idee waar ik het over had. Ze dacht dat mijn auto in brand was gestoken. Ik irriteerde mij enorm, want wat is er nu niet te begrijpen aan ”mijn otto is in brand gestoken!” Ik had werkelijk waar geen idee dat het woord otto alleen in Twente wordt gebruikt. Ik dacht dat het een hele normale benaming was voor de kliko. Het woord otto stond er trouwens ook gewoon op aan de voorkant.

kliko, twentse woorden

Droog stoet

Het woord ‘stoet’ gebruikt ik heel zelden. Meestal zeg ik gewoon brood.

Mijn handen pikken

Het woord pikken gebruiken we heel vaak. De jongens hebben wel eens pikkerige handen, plakkerig dus 😉 . Ook de tafel of de vloer kan pikken als er iemand met ranja heeft gemorst.

De vaatwasser uitpakken

Niet echt Ă©Ă©n van de leukste klusjes, al klinkt het alsof ik een vaatwasser als cadeau mag uitpakken. Wij zeggen in plaats van uitruimen, uitpakken.

Sloffe chips

Bah, sloffe chips en koekjes. Die zijn dus oud en zacht geworden. Slof dus.

Krang

Gooi dat shirt maar krang in de was. Dan weet je natuurlijk dat je je shirt binnenstebuiten in de wasmachine moet stoppen.

Niet goed te pas

Als iemand zegt dat hij niet goed te pas is voelt diegene zich niet lekker.

De winkel is los

Het raam, de deur of is de winkel al los? Klinkt een beetje als een kindertaaltje, maar als ik vraag of je de deur even los wil doen betekent dat gewoon open doen.

Kraamschudden

Als je bij iemand op kraamvisite gaat, gaan wij in Twente kraamschudden.

Tuk

Een ander woord voor broekzak.

twente, broekzak

Hakkepak

Mag ik op je hakkepak?”. Je kind wil dan bij je op de rug.

Glip

Een glip in bijvoorbeeld je vinger. Dat is een snee, een glipje. Heel naar trouwens 😉 .

Woorden uit Twente

Overige Twentse woorden die we vaak gebruiken:

 • Mangs – Soms
 • Heanig – Kalm, rustig
 • Pröttel – Rotzooi, rommel

Er zijn vast nog wel veel meer Twentse woorden die ik vergeten ben. Als je een leuke weet zet hem er gerust bij in de comments! Ik kiek er naar oet!

 

Wat is een typisch woord uit jouw dialect? Welk Twents woord vind jij heel gek klinken?

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 10 Comments
 1. Marloes schreef:

  Leuk!!
  Ik heb 10 jaar bij een Twents bedrijf gewerkt ( als Hollander) en herken veel van je woorden.

 2. Alidus Wessels schreef:

  Euli ieleu oeleu wal in?
  Deze vraag wordt gesteld als mensen hartje zomer in de volle zon komen.

  Oliën jullie je wel in? Met de olie wordt dan zonnebrand bedoeld.

 3. Bert Bos schreef:

  Mijn favoriete Twentse woord is nuilÂŽn. Het betekent: onzin uitkramen. In combinatie met ‘alderieuwigst” maakt het helemaal lekker!

 4. Ronnie schreef:

  Leppelpan, wie weet het?

 5. Apolonia schreef:

  Kuupke, wie weet wat dat betekent?

 6. Robby Bakker schreef:

  Een van mijn favoriete woorden is “gloepens” van bv “he is gloepens neisgierig”.
  En een van mijn favorite Twentse gezegde’s is:
  “dat vrös oe op ‘m emmer”‘

  Van een goede bekende hoorde ik pas geleden een gezegde waar ik nog nooit van gehoord had:
  ” wie pakt de paling in” en betekend ” wie goat hen”.

 7. Gerda Janmaat schreef:

  Een paraplui ( uitklapbaar), wordt die kneu genoemd ( in het Twents) ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.