broodbeleg, mamablog, batboy

Welk broodbeleg op brood?

Wat stop jij allemaal in de broodtrommel van je kindje als hij naar school gaat? Sowieso gaat er hier een boterham in de trommel en dit wordt ook altijd opgegeten, maar nu kwam hij thuis met een volle broodtrommel. Hij mocht zijn boterham met zijn broodbeleg op school namelijk niet opeten.

Broodbeleg

Sten zijn favoriete broodbeleg is hagelslag. Hij krijgt niet elke dag een boterham met hagelslag mee naar school, maar wel vaak. Ik wissel het af met smeerleverworst, smeerkaas of kaas. Iets anders zoals geprakt fruit op zijn boterham vind hij niet lekker en daarbij wordt het brood dan ook helemaal week, bah.

Daarnaast geef ik hem vaak een stuk fruit mee of een babybel. Fruit en groente krijgen ze sowieso op school. Er staat namelijk een grote groente-/fruitmand die de ouders telkens bijvullen en in de klas wordt dit aan stukjes gesneden en op de tafels gezet wanneer ze gaan ontbijten. Dit vind ik echt een heel goed initiatief, zo leren ze allerlei verschillende soorten groente en fruit eten.

Een volle broodtrommel

Voordat ze naar school gaan eten ze cornflakes, een cracker of een boterham.

Laatst kreeg Sten van mij een boterham met hagelslag mee naar school, maar dit keer kwam hij thuis met een volle broodtrommel. Er was slechts één hapje van zijn boterham af.

Ik vroeg hem waarom hij zijn brood niet had opgegeten en hij vertelde mij dat hij dat niet mocht. Ik was boos en verbaasd tegelijk, want wat had hij die ochtend op school dan gegeten?

De volgende dag heb ik het gevraagd op school, want ik kon het eigelijk niet geloven dat hij zijn boterham niet mocht opeten.

Geen hagelslag

Wat Sten mij vertelde was waar. Hij mocht zijn boterham niet opeten, omdat er hagelslag op zat en dit is ongezond, maar wat heeft mijn kind dan gegeten op school? De juf vertelde mij dat hij wel fruit heeft gegeten, maar een boterham met hagelslag mag niet.

Wat mag dan wel?

Ik vroeg welk broodbeleg ik dan wel op brood mocht smeren. Jam, kaas, worst of ander vleeswaren. Maar als ik mijn kind elke dag worst en kaas op brood smeer is dat volgens mij ook niet echt gezond, want hier zit veel vet en zout in. Jam is volgens mij hetzelfde als hagelslag, want hier zitten ook suikers in. Dat beaamde ze wel, maar regels zijn regels.

Soorten broodbeleg

Elk soort broodbeleg heeft zijn voor- en nadelen. Ik zet er een paar voor je op een rijtje:

Zoet broodbeleg

 • Hagelslag. Het voordeel van hagelslag is dat er geen zout in zit en kinderen vinden dit altijd lekker op brood. Een nadeel is dat er veel suiker in zit.
 • Jam. Het voordeel van jam is dat er geen zout en verzadigd vet in zit. Het nadeel: veel suiker.
 • Appelstroop. Een bron van ijzer en er zit geen verzadigd vet en zout in. Het minpunt is dat ook hier suiker in zit.
 • Honing. Het advies is om kinderen onder de 1 jaar géén honing te geven. Hier zit het bacterie clostridium botulinum in en kan ernstige voedselvergiftiging veroorzaken. Honing is een natuurproduct, maar ook honing bevat suiker.
 • Pindakaas. Pindakaas bevat veel gezonde stoffen zoals: ijzer, eiwit, vitamines( o.a. vitamine E) en gezonde vetten. Vitamine E werkt als antioxidant en beschermt het lichaam tegen beschadigingen. Pindakaas is wel vet en bevat veel calorieën. Daarnaast bevat het ook zout en soms suiker. Het Voedingscentrum adviseert kinderen om ongeveer 15 gram noten per dag te eten.
 • Kokosbrood. Bevat veel verzadigd vet en daarnaast ook veel suiker. Wel is kokosbrood een bron van vezels en dat is goed voor de spijsvertering.

Hartig broodbeleg

 • Kaas en smeerkaas. Kaas is een belangrijke bron van calcium, eiwit en vitamine B12 en dus erg goed om goed te kunnen groeien. Er zit helaas ook verzadigd vet en zout in. Veel zout is voor de nieren van kinderen niet goed.
 • (Smeer)Leverworst. De voordelen hiervan zijn dat er ijzer en verschillende soorten vitamine B (B12 en foliumzuur) en vitamine D in zit. Helaas bevat het veel zout en verzadigd vet. Het grootste nadeel is dat er veel vitamine A in zit. Veel vitamine A is schadelijk voor de gezondheid en zeker voor kinderen.
 • Ei. Eieren bevatten bijna alle goede voedingsstoffen die we nodig hebben. Het eigeel bevat de meeste voedingswaarden.

Afwisselen

Zo heeft elk broodbeleg dus wel zijn voor- en nadeel, zorg daarom voor voldoende afwisseling.

Ik snap de regels best, maar ik ben boos op het feit dat hij zijn boterham niet mocht opeten. Ik ben zijn moeder en ik bepaal toch wat hij wel of niet mag eten?

Zelf vind ik het een beetje ver gaan. Hij had zijn boterham toch best mogen opeten en mij daarover op kunnen aanspreken? Elke dag een babybel in zijn broodtrommel lijkt me ook niet gezond, toch? Hier zit veel zout in en teveel zout is ook slecht, maar daar hoor ik ze niet over.

Welk broodbeleg krijgt jouw kindje op brood? En wat zit er in de broodtrommel van jouw kindje?

Lees ook:

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 14 Comments
 1. Angela schreef:

  Echt belachelijk waar halen ze het lef vandaan om een kind zijn boterham te weigeren. Als ouder bepaal je toch zeker wat je je kindje meegeeft? Mijn zoontje van 4 lust geen vleeswaren en geen kaas dus ja hij krijgt elke dag zoet beleg op zijn brood. Dat mag dan wellicht niet volgens de ‘regels’ zijn maar verder eten we bijna elke dag aardappels en verse groenten en 2 stuks fruit per dag, dus wie zou de juf zijn om hierover te oordelen. Ik vind dat echt heel ver gaan zeg!

 2. Kirsten schreef:

  Een boterham met hagelslag is ongezond, maar vleeswaren mogen wel? Onder welke steen leeft die juf/school? Bewerkt vlees is al in veel onderzoeken in verband gebracht met het veroorzaken van kanker. Natuurlijk is te veel suiker ook niet goed, maar met mate is suiker best oké, zeker vergeleken met een carcinogeen als boterhamworst.

  P.s. probeer ook eens hummus of gepureerde doperwtjes met munt! Vooral die laatste is alleen maar gezond en ook heel erg lekker voor kids.

 3. Lisette schreef:

  Belachelijk! Arme kind hele dag op school met een lege maag. Mijn kind eet veel pindakaas (die van de Lidl is gewoon zonder suiker) en vet en calorieën hebben ze nodig. Daarnaast eer hij graag kaas, maar ook vind hij roomkaas erg lekker! Hierin is genoeg variatie te vinden en anders vallen de groentenspread van mister kitchen en zonnatura altijd goed. Soms eet hij wel smeerkaas maar zit ook een hoop troep in. Als in toevoegingen.

 4. Belachelijk! Ik snap dat het niet mag, maar leg dat voor tijd uit en laat het kindje z’n broodje gewoon op eten. Ik vind dat scholen er echt teveel in doorslaan.

 5. Roelina schreef:

  Echt een overtrokken oordeel van de school. Het is wat andees als je alleen maar snoep id broodtrommel stopt. Volg mij is afwisseling juist heel goed en van dat beerje hagelslag krijgen ze écht niks. Te veel fruit zorgt ook voor een te grote inname van suiker

 6. Charlotte schreef:

  Ik (juf zijnde) vind het belachelijk dat hij zijn boterham niet op mocht eten! Ze heeft dus liever dat een kind niks eet dan een boterham met hagelslag? Belachelijk! En als ze er dan perse iets van wilde zeggen dan had ze dat na schooltijd tegen jou kunnen doen, zodat hij nu wel gewoon zijn lunch op kon eten. Jouw kind wordt nu “gestraft” voor iets waar hij niks aan kan doen. En daarnaast vind ik trouwens überhaupt niet dat ze iets te vinden heeft over het broodbeleg. Dat kinderen geen chocolade, snoepjes, koeken of wat dan ook mee naar school mogen nemen snap ik helemaal. Maar het is broodbeleg!

 7. Leslie schreef:

  Heh, bah, een kind zo zonder eten laten zitten, want wees eerlijk, een stuk fruit is dan misschien wel gezond, echt een volle maag geven doet het ook niet voor lang 🙁

  En waar halen de scholen tegenwoordig het recht om zich te moeien met de taken van de ouders? Gelukkig doen wij daar lekker niet meer aan mee.

  Hier at mijn jongste jarenlang enkel choco op zijn brood, en avondeten was hier ook al een ramp. (tja, ASS, hé) Als ik hem geen choco had mogen geven, zou dat kind niets eten. Thuis ging ik wel eens “het gevecht” met hem aan zodat hij iets anders zou proberen, maar als hij boterhammen naar school mee moest, wou ik toch echt wel dat hij eten in zijn maag had. De school zou niet geweten hebben wat hen overkwam als hij zijn boterhammen niet had mogen eten.

 8. Manon schreef:

  Ik geloof echt niet wat ik hier lees! Waar gaat het heen met dit soort dingen. Ik vind het echt heel goed dat ze zo bezig zijn met gezondheid op scholen, maar wat je zegt: jij bent zijn moeder dus jij bepaald toch wat hij eet. Hoe kun je nou tegen een kind zeggen dat hij hij zijn boterham niet mag opeten? Echt bizar dit …

 9. lodi schreef:

  Ik vind dit heel ver gaan, echt, jij als moeder geeft dit mee en natuurlijk zorg jij er ook voor dat hij niet alleen zoetigheid eet. Maar hem zijn brood niet op laten eten omdat het zoetigheid is, ontzettend.

 10. Silkeblogs schreef:

  Euhm, excuseer? Dat is wel echt heel extreem. Ik snap wel dat het allemaal wat gezonder moet, maar het is niet eens zo dat een boterham met vlees zoveel gezonder dan eentje met hagelslag.

 11. Tamara S schreef:

  Dat kan toch niet? Zomaar een kindje met honger op school laten zitten. Scholen zouden zich helemaal niet met voeding van kinderen bezig moeten houden. Dat is de taak van de ouders.

 12. Nicole schreef:

  Dat is wel een heel overtrokken reactie van de juf zeg. Hier is Eem kindje wat elke dag pepernoten als tussendoortje mee neemt. Dat ze daar iets van zeggen zou ik snappen maar zoiets echt niet..

 13. Merel schreef:

  Ben het met je eens dat de juf verkeerd heeft gereageerd op de situatie. Dat ze richtlijnen/regels hebben dat snap ik, maar daar hoef je een kind in dit geval niet voor te straffen. Bespreek het gewoon na school met de moeder, dan ben je er ook. En los van alles: een boterham met hagelslag kan toch geen kwaad? Zeker niet als jam ook mag.

  Hier eten ze thuis. Ik geef ze altijd eerst een boterham met iets gezonds (maar goed, wat is gezond..) en daarna met iets zoetigs. En op maandag hebben we een feestlunch: croissantjes, poffertjes of bananenpannenkoeken.

 14. Jamey schreef:

  Naja zeg.. Wat is dit voor een idioterie! Slaat toch helemaal nergens meer op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.