eerste woordjes, mamablog, batboy

Eerste woordjes

De eerste woordjes van je kindje is meestal ‘mama’ of ‘papa’. Je bent helemaal blij als je je kindje voor het eerst een woordje hoort zeggen, maar wat als het blijft bij alleen ‘mama’ en ‘papa’ ?

Eerste woordjes

Ik vond Deon al laat met praten. Ik weet nog dat ik zei: ”Volgens mij praat hij nooit”. Deon was 1,5 jaar toen hij begon met praten. En toen hij 2 jaar was kon hij heel goed en duidelijk praten. En nu voer ik hele gesprekken met hem!

”Een paar weken later zei hij opeens ‘Batman’ ”.

Sten zijn eerste woordjes ‘mama’ en ‘papa’ zei hij met 14 maand en daar bleef het heel lang bij. Met 20 maand zei hij ‘bo’ ( Bob de Bouwer ) en ‘ka’ ( kaas ). Met 21 maand kon hij ‘oma’ zeggen ( spreek uit mma ). Ik dacht steeds: ”Ach het komt wel, maak je niet druk, straks gaat hij opeens praten en heb je je voor niks zorgen gemaakt”. Hij begreep alles wat ik zei dus doof is hij niet, misschien gewoon eigenwijs? Of heeft het misschien met het Kiss Syndroom te maken?

Een eigen taaltje

Een paar weken later zei hij opeens ‘Batman’. Ik was helemaal blij en verbaasd. Nu komt het toch nog goed dacht ik. Hij is gewoon iets later dat kan. Maar dat was helaas maar voor even, daarna wilde hij geen ‘Batman’ meer zeggen. Als ik dan vraag: ”Sten, zeg eens batman?”. Dan zegt hij ( oh ja nee kan hij ook zeggen ) ”Nee”.

Hij brabbelt heel veel en heeft een soort van eigen taaltje ontwikkeld. Ik begrijp meestal alles wat hij zegt. Misschien is dat niet goed en moet ik net alsof doen dat ik hem niet begrijp? Dus dat heb ik gedaan. Maar als ik zeg dat ik hem niet begrijp en dat hij moet praten word hij boos en gaat dan gillen of gooien met iets.

”Hij wijst naar de dvd speler en maakt een grommend geluid”.

Sten is 9 maart 2 jaar geworden en praat nog steeds niet. Het is heel frustrerend. Hij ‘vraagt’ en wijst alles aan en ik benoem dan alles. Maar een auto is bij hem ’toet toet’ ( ok hij zegt misschien iets meer, maar niet zoals het hoort ) en een poes is ‘miauw’. De geluiden van dieren kan hij ook, maar hij benoemt ze niet. Als Sten een dvd wil kijken wijst hij naar de dvd speler en maakt een grommend geluid. Dat betekend dat hij ‘De Sprookjesboom’ van de Efteling wil kijken met de draak. Of hij doet een varken na en dan wil hij Peppa Big kijken.

Logopedie

De kinderarts heeft gezegd dat als hij in juni nog niet kan praten wij dan naar logopedie moeten. Nou dat duurde nog wel even dus tegen die tijd kan hij vast wel praten, maar het is al bijna juni en hij zegt nog steeds niks. Ik denk eerder dat hij het niet wil of niet durft. Laatst zei hij bijna krokodil, maar stopte bij de ‘kro’. Als ik vraag: ”Zeg eens ‘mama’ ”. Dan praat hij mij na zo ook bij ‘papa’ en ‘oma’, maar als ik dan een ander woord vraag zegt hij: ”Nee” of hij gaat lachen en dan zo’n sneeky lachje van : ”Ik zeg het lekker toch niet”.

Ik heb al van alles geprobeerd. Ik heb zelfs ‘gedreigd’ met snoep. “Als je ‘auto’ zegt krijg je van mama een snoepje.” En hoe lekker hij het ook vind hij vertikt het gewoon om iets te zeggen.

Totdat ik weer met hem met hem aan het oefenen was. ”Sten, zeg eens ‘klok’, ‘poes’, ‘boom’, ‘huis’. En opeens zei hij boom ( zonder de m ). Nu heeft hij eindelijk een nieuw woordje erbij, hopelijk gaat hij nu beginnen met praten. Ik blijf oefenen en proberen en hoop toch echt dat hij vandaag of morgen opeens toch begint met praten.

Praten als Brugman

Nu is hij 4 jaar en kletst het meest van iedereen! Hij is nooit stil en kan nu echt heel goed en duidelijk praten. Naar logopedie is hij nooit geweest dus zo zie je maar dat ik mij voor niks heb druk gemaakt.

 

Wanneer begon jouw kindje met zijn eerste woordjes? Wat was naast ‘papa’ en ‘mama’ zijn eerste woordje?

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 7 Comments
 1. Nathalie schreef:

  Mijn kids begonnen rond 1 jaar wel met de eerste woordjes en dat waren mama en papa.

  Wat bewerk je de foto’s altijd leuk. Heb je daar een app voor?

 2. Shannon Sheila schreef:

  Ik denk eerlijk gezegd dat het bij dit soort dingen (meestal wel) goed komt en dat je vooral niet moet kijken naar anderen. Sommige kinderen zijn nou eenmaal vroeg met dingen en andere weer laat. Bij het consultatiebureau zeiden ze deze week nog dat mijn zoon qua taalvaardigheid 1 à 2 jaar op zijn leeftijdsgenoten voorloopt. Maar… hij kon bijvoorbeeld echt su-per-laat kruipen. Ik begon me onwijs zorgen te maken, want alle kindjes van zijn leeftijd konden het echt allang. Dusja, ieder kind is anders. Je zit er in ieder geval bovenop, dus dat is heel goed.

 3. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik ben het helaas vergeten…. Raar hoe je dat soort dingen vergeet.

 4. Jeroen schreef:

  Mijn grootvader sprak pas op zijn zesde: bij hem was het een soort van verlegenheid, totdat hij op zijn zesde met andere kinderen in aanraking kwam en een soort van groeispurt maakte in zijn achterstallige spraakontwikkeling. Ikzelf sprak pas volzinnen toen ik 4 was. Later ben ik wel naar de logopedie gegaan maar dat was omdat ik niet duidelijk articuleerde. Iets wat niet te maken had met mijn verlate spraak trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.