tanden poetsen, tandenpoets drama

Het tandenpoets drama van onze peuter

Niet alle kinderen vinden het leuk om hun tanden te laten poetsen en dan kan het voor jou als ouder echt een uitdaging zijn om je kindjes tanden te poetsen. Wat kun je doen om het tandenpoets drama te voorkomen en werkt dit bij onze eigenwijze peuter?

Tandenpoetsen bij een peuter

Tandenpoetsen bij een peuter kan soms echt een drama zijn! Bij de twee oudsten was het precies hetzelfde drama en is alles behalve leuk om te doen. Je kan het tandenpoetsen heel leuk maken om je peuter te stimuleren, maar hoe leuk ik het ook maak, die peuters van mij blijven het verschrikkelijk vinden.

 • Ga samen een (tandenpoets) liedje zingen. Is leuk, maar niet handig om dan je peuter zijn tanden te poetsen.
 • Koop samen een leuke tandenborstel. Ja, het uitzoeken en kopen is leuk, maar gebruiken niet.
 • Laat je peuter zelf tandenpoetsen en poets het gebit daarna zelf even na. Ok, dat is ook erg handig, maar die peuters van mij willen de tandenborstel dan echt niet meer afstaan.
 • Zet een spiegeltje neer zodat ze zichzelf kunnen zien. Ja, leuk zo’n spiegeltje kunnen ze gekke bekken trekken en naar zichzelf kijken en van dat tandenpoetsen komt dus niks meer.
 • Gebruik een tandenpoets-app. Ik heb een hele leuke app gedownload, maar dat vind hij niks.
 • Doe het voor of samen.
 • Koop een zandlopertje. Dit duurt voor hem té lang.
 • Een tandpasta met een smaakje? Vind hij vies.
 • Boekje kopen over tandenpoetsen.

Dit kan voor sommige peuters helpen, maar helaas niet bij die van mij.

Bang voor de tandarts

De eerste keer naar de tandarts kan voor sommige kinderen best eng zijn. Het is daarom belangrijk om je peuter te laten wennen en hierop voor te bereiden, om te laten zien dat die grote stoel en de tandarts zelf helemaal niet eng zijn. Ook volwassenen kunnen bang zijn om naar de tandarts te gaan en daar hoef je je helemaal niet voor te schamen, want 1 op de 17 Nederlanders heeft daar last van. Dit kan bijvoorbeeld komen door een nare ervaring bij de tandarts. Geef dit aan bij je tandarts, zodat zij daar rekening mee kunnen houden. Tandarts Jordaan in Amsterdam is een tandartspraktijk die hier veel ervaring mee heeft. Zij helpen je om samen over je angst voor de tandarts heen te komen.

Geen van de jongens zijn bang voor de tandarts en hun tanden zien er altijd keurig uit. Ik ben niet bang, maar mijn favoriete uitstapje is het ook niet.

Tandenpoets drama

Naar de tandarts gaan is gelukkig geen drama voor de jongens, maar het tandenpoetsen bij onze peuter is dat helaas wel.

Kom we gaan naar bed. Eerst even tandjes poetsen en wassen”. ”Aaah, nee dat wil ik niet. Ik wil niet tandjes poetsen”. Toch loopt hij mee naar boven, maar slaat daarbij wel de deur van de badkamer over. ”Eerst even tandenpoetsen, kom anders krijg je allemaal beestjes in je mond. Dat wil je toch niet?”.

Met een vervelend gezicht en hangende armen sjokt hij naar de badkamer. Ik laat hem zijn mooie tandenborstel zien en doe er een beetje tandpasta op. ”Ik doe het zelf”, zegt hij. ”Eerst mama even en dan mag jij’‘, zeg ik, maar hij wil niet. Hij houd zijn mond stijf dicht en draait zijn hoofd weg. ”Even je mondje open doen anders kan ik je tandjes niet poetsen”.

Je moet er wel geduld voor hebben, maar uiteindelijk gaat zijn mond open. De tandenborstel zit in zijn mond en meteen doet hij zijn mond weer dicht. ”Nee, open doen zo gaat het niet. Laat me je tandjes eens zien”. Zijn mond gaat snel open en dicht en nu bijt hij op zijn tandenborstel. De borstel zit vast en zo gaat het poetsen voor geen meter!

Uiteindelijk laat hij de tandenborstel los en ik poets zijn tanden. Dan moet hij lachen, want het kietelt. ”Ga jij maar even poetsen”, zeg ik in de hoop dat ik daarna nog even zijn tanden kan poetsen. De borstel gaat amper twee keer heen en weer. Hij spuugt een keer en zegt dat hij klaar is. Ik doe nóg een laatste poging, maar hij houd zijn mond stijf dicht. Ondertussen ben ik al een geruime tijd in de badkamer en opgeschoten zijn we nog niet echt. Ik vind het wel goed zo en staak het poetsen. Wel zeg ik nog even snel dat de beestjes dan in zijn mondje komen, maar dat kan hem weinig schelen. Morgen weer maar een poging doen.

Bij de oudste twee poets ik altijd nog even hun tanden na. Dit is verstandig om te doen tot hun tiende jaar. Dit vinden ze niet altijd leuk, want ze zijn nu toch zeker wel groot genoeg om het zelf te doen?  Ze laten het wel toe en maken er gelukkig niet zo’n drama van als onze peuter.

Lees ook:

 

 

Zeg me dat ik niet de enigste ben en vertel mij jouw tandenpoets drama ook!

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 1 Comment
 1. Daniëlle schreef:

  Ooooo help, hier is het ook een tandenpoetsen drama. Ben blij dat ik niet de enige ben. Soms lukt het als ik iets beloof, nog even spelen of boekje lezen of iets anders dat ze leuk vindt. Maar soms, zoals vandaag helpt echt niks. Omdat ik het toch heel erg belangrijk vind was het vandaag echt een groot drama, huilen, schoppen, slaan en nog gewoon mond dicht houden. Pffffff om moe en radeloos van te worden. Hoe lang gaan dit nog duren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.