lolly, lolly's

Kun je zelf lolly’s maken met slechts 4 ingrediënten?

Weet je dat je zelf heel makkelijk met slechts 4 ingrediënten je eigen lolly’s kan maken? In allerlei vormen en kleuren. Althans ik dacht in allerlei vormen, maar het gaat om de smaak toch? In werkelijkheid ging het allemaal niet zo makkelijk en eindigde het in een pikkerige, plakkerige en kleverige bende.

Lolly’s maken

Bakken zoals deze overheerlijke Bienenstich, Apfelschnitten of de speculaasballetjes waar je je vingers bij aflikt vind ik erg leuk om te doen. En als iedereen geniet van je zelfgemaakte creaties is dat natuurlijk helemaal geweldig. Zo leek het mij ook een leuk idee om zelf lolly’s te maken voor de jongens, want met lolly’s maak je ze altijd blij.

Ik zag het al helemaal voor me. Mooie rode hartjes lolly’s, een paar ronde, misschien een paar vierkante erbij en voor wat variantie een paar lolly’s met snoepjes erin. Ik vond een heel makkelijk recept op internet en de jongens konden niet wachten. Sten zat verlekkerd te kijken en zocht alvast zijn eigen grote lolly uit die hij straks ging opeten.

Ingrediënten

Het recept en de werkwijze waren heel eenvoudig. Daar durfde ik me wel aan te wagen en wat kon er nou mis gaan?

 • 300 Gram kristalsuiker
 • 50 Gram geleisuiker
 • 100 Ml water
 • Kleurstof

Werkwijze

Stop alle ingrediënten in een pannetje, zet het op het vuur en laat het koken. Om te checken of het mengsel klaar is doe je een druppeltje in een bakje koud water, als het een hard bolletje vormt is het klaar”.

lolly

Heb je er eenmaal een kleur inzitten (blauw in ons geval) dan kun je geen groene lolly’s meer maken of regenboog lolly’s. Je kunt natuurlijk vier verschillende pannetjes op het vuur zetten, maar daar hadden we geen zin in. We besloten om er rood bij te doen zodat we ook wat paarse lolly’s hadden. Tot zo ver is het appeltje eitje, maar dan komt het: de vormen.

Leg een vel aluminiumfolie op het aanrecht. Met een juslepel heb ik het mengsel op het aluminium geschonken en gebruikte papieren rietjes alias lollystokjes.

lolly's

Ok, ze hebben wel verschillende vormen, maar niet zoals ik in gedachten had. Ik had ze graag ook iets dikker willen hebben, maar toen ik dacht dat ik er wel een tweede laag bovenop kon doen, vloeide het uit elkaar. Ik was wel zo slim om ook een paar uitsteekvormpjes te gebruiken voor de hartjes lolly’s, maar dit vloeide er zo onderuit.

Geduld

Laat de lolly’s afkoelen, ze zullen vanzelf hard worden”, stond erbij.

Misschien was ik iets te snel en kun je beter vormen maken als het iets meer is afgekoeld? Ik wachtte rustig af, maar met geen mogelijkheid kreeg ik mooie vormen. Het vloeide direct weer uit. Ik besloot om de lolly’s in de koelkast te leggen dan zou het vast sneller hard zijn, dan maar geen vormen. Het gaat immers om de smaak toch?

Na het eten vond ik dat de lolly’s wel lang genoeg in de koelkast hadden gelegen (ik was ’s middags al begonnen). Sten stond ongeduldig achter mij, maar toen ik de koelkastdeur opende was het binnen één plakkerige bende.

Geen zelfgemaakte lolly’s

Dat vanzelf hard worden gaat dus niet gebeuren. Alles was stroperig en plakkerig en heb alles weg moeten gooien. Dit tot grote teleurstelling van de jongens en dan vooral Sten. Nee, dit recept is helemaal niks net zoals het recept om zelf appelchips te maken ook totaal niet zo makkelijk was als werd beschreven.

Het antwoord op de vraag of je zelf lolly’s kunt maken met slechts vier ingrediënten is dus: nee. Althans ik niet en niet met deze ingrediënten.

 

Heb jij wel eens lolly’s gemaakt? Deel dan jouw recept hier onder de comments. En heb jij wel eens iets gemaakt/gebakken wat een totale mislukking was?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 16 Comments
 1. Jasmijn schreef:

  Jammer dat het niet gelukt is, volgens mij heb ik het ooit wel eens gedaan met scouting, maar zou niet meer weten hoe

 2. Frederique schreef:

  Oei, dat is dus wel mislukt maar ik denk dat mijn zoontje het alsnog hartstikke grappig had gevonden maar meer als experiment of proefje. Vooral omdat jullie blauw kleurstof hebben gebruikt, is het meteen zo chemisch zeg maar 🙂

 3. Desi schreef:

  Hahaha dit komt mij zo bekend voor. Als ik dit soort dingen probeer lukt het vaak ook net niet. Was het wel nog een beetje lekker?

 4. Anvanassche schreef:

  Nooit gemaakt maar het lijkt me erg leuk om met kinderen te doen

 5. Gabrielle schreef:

  Wat jammer zeg, het ziet er wel makkelijk uit maarja als het niet hard wordt heeft het helaas weinig zin.

 6. Manon schreef:

  Je hebt het in ieder geval met goede bedoelingen iets geprobeerd van te maken

 7. Heidi schreef:

  Jammer dat het niet gelukt is.
  Ik zelf heb nog nooit lolly’s gemaakt.
  Maar we eten hier dat ook mega graag, soms kopen we der in Brugge der van die mega loly’s.

 8. Lizzie schreef:

  Ahh wat jammer dat het niet is gelukt, het had zo leuk geweest!

 9. Tessa schreef:

  Jammer dat het resultaat niet is wat je had gehoopt

 10. Felice Veenman schreef:

  wat een heerlijk eerlijk blog!! ik mis in het recept eerlijk gezegd wel iets wat smaak geeft aan de suiker

 11. Mandy schreef:

  Hahah wat een leuke blog! Maar wat jammer dat het niet uitpakte zoals je hoopte..

 12. Wat jammer dat het mislukt is! Wel goed dat je leuke dingen uitprobeert. Koken en bakken gaat met vallen en opstaan. Ik heb wel eens gehad dat een recept wat ik super vaak maakte compleet mislukte op het moment dat ik gasten kreeg. Ergens heb ik toen toch wat verkeerd gedaan. Omdat ik het al zo vaak had gedaan had ik geen back up. Daar stond ik dan met een cake zonder karamel erg vervelend maar ik heb er van geleerd voortaan zoveel mogelijk een dag van te voren te maken.

 13. Jody schreef:

  Haha! Wat een heerlijk eerlijk artikel!

 14. Patricia Vetker schreef:

  Je moet de geleisuiker vervangen door glucose 😂 appeltje eitje
  Oh ja en een mal gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.