melktandjes

Melktandjes bewaren of invriezen?

Het bewaren van de melktandjes van je kind(eren) is heel belangrijk. Ze kunnen namelijk stamcellen opslaan uit melktandjes. Je kunt de tandjes bewaren in een tandendoosje, maar er zijn nog meer mogelijkheden.

Melktandjes

Ik weet nog precies hoe mijn tandendoosje eruit ziet. Mijn moeder was erg heilig van overtuigd dat ze het doosje aan mij had gegeven, maar dat kon ik mij niet herinneren. Totdat ze laatst met mijn tandendoosje ( zie foto ) kwam aanzetten en toen ik het doosje opende zag ik al mijn melktanden erin zitten.

melktandjes, bewaren, tandendoosje, mamablog, batboy

In het artikel het eerste tandje kun  je lezen wanneer je kindje zijn/haar eerste melktandje kan krijgen met een tabel welke tanden wanneer doorkomen. Rond de leeftijd van 6 jaar gaat je kindje wisselen. Als eerste zijn de centrale snijtanden aan de beurt.

”Bewaar de melktandjes van je kind(eren), want ze kunnen levensreddend zijn”

Ze kunnen namelijk stamcellen uit de melktandjes halen. Stamcellen hebben de mogelijkheid om beschadigde cellen te herstellen en te vervangen. Het kan verschillende ziekten en aandoeningen overwinnen. Dus ik was erg blij dat mijn moeder mijn tandendoosje ( met inhoud ) heeft bewaard!

Heb ik geluk dat ik mijn eigen melktandjes nog heb?

Ik dacht eigenlijk toen ik die zin las dat je zelf de melktandjes kan bewaren. En mocht er dan iets zijn dat je de stamcellen nodig hebt dat je dan blij moet zijn dat je ooit de melktandjes van je kindje toch hebt bewaard. Maar het antwoord op de vraag is; nee.

Opsturen naar een stamcellenbank

De melktanden zelf bewaren heeft namelijk geen zin. Wanneer de melktanden van je kindje zijn uitgevallen moet je het tandje opsturen naar een stamcellenbank. Daarnaast moet je binnen 7 dagen nadat de melktand uit de mond is gekomen nog een bloedmonster van je kindje hebben.

Van de melktandjes worden 2 buisjes met elk minimaal 400.000 stamcellen verkregen. De stamcellen worden dan opgeslagen in een vriezer. Er zijn verschillende stamcelbanken waar je het kan laten opslaan, maar dat is natuurlijk niet gratis. Ook zijn er verschillende pakketten te koop. Wanneer je bijvoorbeeld kiest om de stamcellen te laten opslaan voor 20 jaar betaal je rond de € 1800,- . Daarna kan je ervoor kiezen om het telkens te verlengen met een jaar of een extra pakket kopen om het te verlengen met 10, 20 of 30 jaar.

Stamcellen uit navelstrengbloed

De stamcellen uit navelstrengbloed is tot nu toe de meest voorkomende methode en word door de meeste stamcelbanken gebruikt. De stamcellen uit navelstrengbloed helpen bij een behandeling van leukemie en andere bloedziekten.

Melktandjes bewaren

Aan mijn melktandjes heb ik dus eigenlijk niks meer. Het is gewoon leuk dat ze bewaard zijn gebleven. Je kan tegenwoordig heel veel leuke tandendoosjes kopen om ze in te bewaren zoals dit mooie eiken tandendoosje waar je iets persoonlijks kan laten ingraveren zoals de naam van je kindje of een speciaal ontwerp wat het nog persoonlijker maakt. Dat gaan wij dan ook doen. Gewoon bewaren onder het kussen voor de tandenfee en in een tandendoosje bewaren, omdat dat leuk is voor later. Je kan er ook een speciaal sieraad van laten maken.

 

 

Vertel jij je kindje dat de tandenfee komt en een muntje onder het kussen legt? Of heb jij een speciaal tandendoosje? En zou jij de melktandjes van je kindje laten opslaan?

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 2 Comments
  1. Volgmama schreef:

    Wij bewaren alleen het eerste uitgevallen tandje. Mijn ouders hebben al mijn tandjes bewaard maar ondertussen ook weggegooid omdat ik ze niet wilde hebben.

  2. Wij hebben ook alle tandjes nog van onze kleine. Alles in een tandendoosje gedaan voor later!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.