zandbak, kinderen

Zandbak aanschaffen? Dit moet je weten

Kinderen kunnen zich heel lang vermaken in een zandbak en daar gaat het natuurlijk om, maar voor mij hoeft het niet zo. Ben je aan het overwegen om er één aan te schaffen? Hier vind je de voor- en nadelen op een rij.

Zandbak aanschaffen

Wij hebben een heerlijke tuin met genoeg ruimte om speeltoestellen voor de kinderen in te zetten zodat ze heerlijk kunnen spelen en zich kunnen uitleven. Het leek mij ontzettend leuk om een zandbak aan te schaffen en toen Deon een jaar of 2 was besloot ik dus ook om er één te kopen. Nu ruim vijf jaar later kan ik niet wachten tot dat stomme ding weg is, want ik had er al best snel spijt van dat ik hem heb gekocht. In het begin was het allemaal best leuk en aardig, maar nu ben ik hem nog liever gisteren dan vandaag kwijt. De jongste twee zitten er nog regelmatig in, maar wat mij betreft mag hij weg.

Ben je van plan om er één aan te schaffen? Koop er dan één met een klep zodat je hem kan afsluiten of leg er een zeil over. Is het een open zandbak dan heb je kans dat katten er hun behoefte in doen, wat kan leiden tot toxoplasmose. Er komt veel rommel in en als het regent heb je een modderbad. Zet hem in de zon en half schaduw. Nooit op een donkere, vochtige plek, hierdoor heb je kans op groei van schimmels en bacteriën.

Wij hebben toentertijd gekozen voor een houten zandbak (gewolmaniseerd vuren) met kleppen die tevens fungeren als bankjes. Helaas gaan de jongens er een beetje wild mee om en is er van de bankjes niet veel meer over.

Voordelen

 • Kinderen kunnen zich uren vermaken.
 • Speelgoed voor in de zandbak is goedkoop en vaak hebben ze niet meer nodig dan wat vormpjes, een emmer en een schepje.

Nadelen

 • Die zandtaartjes smaken nergens naar en het knarst tussen je tanden.
 • Er ligt meer zand naast dan in de zandbak.
 • In plaats van een sneeuw- of waterbommen gevecht wordt er met zand gegooid.
 • Regelmatig het zand verversen.
 • Het zand wordt overal naartoe gesleept.
 • Naast het speelgoed dat speciaal voor de zandbak bedoeld is, worden er ook andere spullen van binnen stiekem mee naar de zandbak genomen.
 • Niet alleen naast de zandbak ligt zand, ook:
 1. In het haar.
 2. Zand in de oren.
 3. Achter de nagels.
 4. Broekzakken.
 5. Schoenen.
 6. Sokken.
 7. Zelfs in het ondergoed!
 8. En in huis vind je het overal terug.
 9. Ook al mogen ze er niet in eten, ze doen het (stiekem) toch. Een paar minuten later hoor je iemand janken, omdat er zand in de mond zit.
 • Vroeg of laat ligt er dus helemaal geen zand meer in de zandbak en heb je alleen een lege bak.

Wel of geen zandbak?

Dat de kinderen zich vermaken, daar gaat het om. Er zitten voor- en nadelen aan, maar ik zie er meer nadelen van. Daarbij zullen de jongens hem niet echt missen aangezien ze tegenwoordig liever in het zwarte zand in de tuin spelen dan de zandbak. Onze zandbak heeft zijn mooiste tijd gehad en zou er ook nooit meer één aanschaffen.

Heb jij een zandbak in de tuin?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

Be the first to comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.