blauwe regen, pergola

Zo maak je zelf een pergola

Dat zoeken in winkels naar een pergola waren we zat en dus besloot Nick om er zelf één te maken om onze blauwe regen tegenaan te laten groeien. Het voordeel van zelf maken is dat je het precies naar je eigen wensen kan maken én daarbij is het nog veel voordeliger ook! 

Wat is een pergola

Een pergola is meestal gemaakt van hout of metaal. Het zijn latten op hoge palen voor in de tuin waar planten tegenaan kunnen groeien. Vaak worden pergola’s tegen de gevel van een huis gebouwd, maar je kan hem natuurlijk ook gewoon ergens in je tuin plaatsen bij een gezellig zitje. Een pergola dient meestal als overkapping boven een pad of terras om schaduw te geven.

Blauwe regen

In onze tuin staat al zo lang als wij hier wonen een blauwe regen. Echter wisten wij niet dat het deze mooie plant was, sterker nog, we irriteerden ons eraan, omdat de takken overal in ging zitten en draaide zich om alles heen. Wij hebben hem dus steeds afgeknipt.

Totdat we een blauwe regen boompje kochten en deze hetzelfde blad heeft als die ‘rot plant’ in onze tuin. Nu we weten dat dit een mooie blauwe regen is willen we er ook optimaal van genieten en wilden dus graag een pergola in de tuin. We hadden er één nodig van 4m breed, maar konden het in tuincentra of bouwmarkt niet vinden en dus besloot Nick om er zelf één te maken.

pergola, blauwe regen

Om zoveel mogelijk bloemen te krijgen hebben wij nog een blauwe regen gekocht voor aan de andere kant van de pergola. Zo word hij mooi vol.

pergola, blauwe regen

Een pergola maken

Als je handig bent is een pergola maken helemaal niet moeilijk én daarbij nog veel goedkoper ook! Voor een pergola van ongeveer 1.20m betaal je al rond de €100,- . Wij hebben een hele grote van 4m breed en 2.20m hoog (inclusief latjes is hij 2.26m).

Benodigdheden

Hiervoor heb je natuurlijk hout nodig en wij hebben hiervoor geïmpregneerd vurenhout gekocht. Dit hout is al behandeld en kan zo jaren blijven staan.

 • IJzers om de palen aan te bevestigen (H ijzers).
 • Beton.

Zo maak je een pergola

De plek waar de blauwe regen staat is achter de picknicktafel.

pergola

Op de plek in het gras waar de lat ligt moet de pergola komen te staan.

blauwe regen

Op maat zagen

Eerst zijn de staanders op maat gezaagd en de resten zijn gebruikt om de staande palen te verbinden met de bovenkant.

De delen kunnen nu aan elkaar worden geschroefd.

blauwe regen

planten

Met een winkelhaak zorg je ervoor dat de palen haaks op de planken staan.

Aan de andere kant word ook een lat bevestigd.

Latten bovenop bevestigen

De balkjes (in totaal 9 stuks van 60 cm lang) worden bovenop bevestigd. Eerst even voorboren, want anders kan het hout splijten. Daarna kunnen ze worden vastgeschroefd.

Het is belangrijk dat je eerst de balken aan beide uiteinden vastschroeft. Zo weet je precies hoeveel ruimte ertussen moet zodat de afstand overal gelijk is.

Als alle balken zijn bevestigd kun je de ijzers aan de palen vastmaken.

Gaten graven

De pergola is klaar en de gaten kunnen gegraven worden.

Zwaar is de pergola niet, maar ja ik moest foto’s maken 😉 ,  dus hebben we een andere hulptroep ingeschakeld. Nu kan hij op de plek komen te staan en stel je de pergola, want hij moet natuurlijk wel recht staan.

Daarna kun je gaan beginnen met beton storten.

Een dag later is het beton hard en staat de pergola mooi op zijn plek. Nu is het wachten tot de blauwe regen gaat groeien.

Nu de pergola klaar is kwam Nick op het idee om er nog een stuk bij aan te bouwen zodat het een hoek word. Als de blauwe regen dan in bloei staat kunnen we heerlijk aan de picknicktafel zitten met een prachtig zicht op de blauwe regen, ik kan niet wachten!

Wat zijn jouw favoriete bloemen of planten voor in de tuin?

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 17 Comments
 1. rachel schreef:

  wij hebben vroeger zoon ding gehad en durfde er nooit onder door vanwege de beestjes hhahaha dus ik vind het mooi bij een ander maar eronder door lopen doe ik nog steeds niet 😉

 2. Felice Veenman schreef:

  Idyllische tuin zeg, ik word spontaat jaloers. Blauwe regens zijn echt prachtig. Vorig jaar kreeg ik 10 zaden, daar heb ik er 5 van aan de praat gekregen!

 3. Lodi schreef:

  Leuk dat hij dit zelf heeft gemaakt en wat een mooie tuin, hier maakte mijn man laatst zelf de deur van de schutting, het is een werk, maar je hebt wel eer van je werk. Onze tuin staat vol met planten en ik hou van hortensia’s als ze zo mooi bloeien.

 4. VerKlaproos schreef:

  Zo handig ben ik niet haha. Ik hou van wilde bloemen dus heb heel veel gezaaid dit jaar. Word zo blij van al die kleuren! ❤️🍀

 5. Ooooh wauw die blauwe regen ziet er echt heel tof uit.

 6. Mandy schreef:

  Oh wauw!! Ik denk dat dat heel prachtig word. Ik ben benieuwd!

 7. Marsha schreef:

  Super knap dat hij dat zelf kan maken zeg! En het is ook wel echt een prachtige plant.

 8. Annelore schreef:

  Wat een schitterend resultaat!!

 9. Frederique schreef:

  Blauwe regen vind ik prachtig. Fijn van die pergola, ik ben zelf helaas helemaal niet handig dus dat soort dingen lukken me niet 🙁

 10. Simone schreef:

  Wij hebben een hele grote tuin die gezelliger gemaakt mag worden, dus ik sla deze even op. Super fijne tips.

 11. Wanda schreef:

  Goed gedaan van je man! Zo’n pergola is inderdaad een mooie aanvulling voor je tuin, zou ik zelf ook graag willen, maar wij hebben helaas niet echt een tuin waar dat mogelijk is. Mijn favoriete bloemen? Tja, ik vind die viooltjes eigenlijk altijd wel erg mooi, net als hortensia’s.

 12. Cynthia schreef:

  Wow jullie hebben echt een grote tuin. Mooi hoor! Deze stap voor stap uitleg is ideaal voor de thuisklusser. Goed beschreven!

 13. Fijn hoor, zo’n handige man! Ziet er heel mooi uit, vind de blauwe regen echt een toevoeging aan de tuin. Mijn eigen favoriet? Een klimroos!

 14. Jasmina schreef:

  Ik ben echt jaloers op jou tuin man

 15. Eliane schreef:

  Wow wat een tuin, zou dit ook op een dakterras kunnen denk je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.