olievat, vuurkorf

Van een olievat een vuurkorf maken

Een vuurkorf is erg gezellig in de tuin. Op killere avonden geniet je heerlijk van de warmte en zo kun je lekker lang buiten zitten. Heb je geen vuurkorf? Wij maakten er één van een olievat.

De gezelligheid van een vuurkorf

Een vuurkorf in de tuin is heel sfeervol en gezellig, want zo kun je ’s avonds lekker bij het warme vuur zitten of met je kinderen kampvuur hapjes gaan maken. Je kunt natuurlijk een vuurkorf kopen, maar je kan er ook zelf één maken van een olievat. Nick liep er toevallig tegenaan, maar op Marktplaats worden ook olievaten aangeboden en je hebt er al één voor €15,-.

olievat

Van olievat naar vuurkorf

Heb je een olievat gescoord? Teken dan eerst met een permanent marker de vorm van het deurtje hoe en waar je hem wilt hebben. Slijp er dan een gat in met een haakse slijper met een dun schijfje. Let erop dat je heel precies te werk gaat, want dit gebruik je straks als deurtje. De hoeken zaag je met een decoupeerzaag met ijzerzaagje in vorm. De kanten van het deurtje en het gat moet je afbramen met een vijl zodat er geen scherpe randen meer zijn.

olievat

Het deurtje zet je vast met een popnageltang en scharnieren. Meestal zit er ook nog een laag olie in het vat. Wij hebben er 2,5 liter uitgehaald!

olie

Met een decoupeerzaag zaag je bovenin een gat voor de pijp. Je kunt hiervoor een kachelpijp kopen bij bijvoorbeeld Gamma, wij hebben een dikke roestvrijstalen pijp gebruikt.

vuurkorf

Aan de pijp zijn vier plaatjes gelast, deze rusten op het deksel. Daarna zijn ze vastgezet met schroeven.

Olievat een kleur geven

Rood is niet mijn kleur en dus besloten we om het olievat zwart te maken. Gooi wat hout in het olievat en steek hem aan, hierdoor laat de verf los. Als hij goed is afgekoeld kun je de rest van het verf eraf schuren met schuurpapier. Nick heeft na het schuren het vat geborsteld met een staalborstel om alle vuiligheid eraf te borstelen. Daarna het hele olievat ontvetten.

vuur

vuurkorf

Nu kun je je olievat een kleur geven. Gebruik hiervoor speciale hittebestendige verf. Voor dit olievat hebben wij twee spuitbussen (mat zwart) gebruikt. Je kunt er nog pootjes onder zetten, maar je kunt het vat ook op een paar stenen zetten.

Over de kleur van de pijp zijn we het nog niet eens. Nick wil hem graag zo laten, maar mijn mening is om de pijp ook zwart te maken zodat het echt één geheel is. De vuurkorf is klaar en nu kunnen wij er heerlijk van genieten in onze tuin.

 

Batboy, mamablog, lifestyle, blogger

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 8 Comments
 1. rachel schreef:

  dit soort dingen hebben mijn voorkeur 😀 zelf gemaakt dus veel leuker

 2. Lodi schreef:

  Wat een super gaaf idee om zelf te doen en wat heerlijk voor in de tuin. Ik vind het zo leuk om dingen zelf te maken. Helemaal top dit!

 3. Mandy schreef:

  Wij hebben een buitenkachel maar wauw! Dat is wel een mooi idee zeg

 4. Frederique schreef:

  Ik vind het er geweldig uitzien. Ik heb qua gereedschap in huis een hamer en een schroevendraaier en daar houdt het mee op dus ik zal dit niet zo snel gaan maken haha maar ik vind het wel supertof!

 5. Jasmina schreef:

  Super gaaf gedaan! Dit lijkt wel echt mega sfeervol

 6. KoolFamily schreef:

  Hoe cool is dat!

 7. Wanda schreef:

  Ik vind het altijd ontzettend sfeervol tot ik binnen komen ontdek dat ik een uur in de wind stink naar rook, maar ach, dan heb je daarvoor wel de hele ervan kunnen genieten, dus vergeet ik dat ook wel weer snel.

 8. Simone schreef:

  Super gaaf gedaan. Zelf hebben we alleen zo’n kleien vuurkorf van de action. Maar die is niet heel stevig haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.