duimzuigen,

Duimzuigen

Zuigt je kindje op zijn duim of heeft hij/zij een speen? Meestal stopt het duimzuigen vanzelf, maar dit geldt niet voor ieder kind. Wat zijn de gevolgen van duimzuigen en hoe leer je het af?

Duimzuigen

Foetussen zuigen al op duim of vingers in de baarmoeder. Het duimen is een oefening op het zuigen aan de borst. Meestal verdwijnt duimzuigen wanneer je kindje 4 maand is, maar dit geldt niet voor ieder kind.

Vroeger vond ik duimzuigen altijd heerlijk! Lekker mijn duim in de mond en mijn beertje erbij. Volgens mij heb ik tot mijn zevende jaar wel geduimd. Duimen geeft een rustgevend gevoel en verlaagt de bloedruk. Bij mij was het een gewoonte geworden.

Duimzuigen slecht?

En wanneer het een gewoonte is geworden dan is het nog niet zo makkelijk om er van af te komen. Er wordt gezegd dat duimzuigen slecht is en gevolgen kan hebben (dit geld ook voor een speen).

 • Wanneer je nog op je duim zuigt als je tanden gaan doorbreken kunnen de tanden naar voren gaan staan, maar dit kan ook met een speen. Een speen kan je alleen ‘makkelijker’ afpakken.
 • Er kunnen problemen met eten en praten ontstaan.
 • Mondademhaling en een openstaande mond.

Geen speen

Alle drie mijn kinderen wilden geen speen. Deon en Brent hebben nooit deze zuigbehoefte gehad, maar Sten begon al direct met duimzuigen. Ik vond het ook wel schattig staan.

Wanneer hij moe begint te worden of hij kijkt televisie stopt hij al snel zijn duim in zijn mond. Hij heeft er ook wel een aparte behoefte bij, want het duimzuigen gaat niet gepaard met een knuffel of een lapje, maar met de duim en nagel van mij (of oma).

Hij pakt je duim en wrijft over je nagel. Zo wordt de nagel nog mooi gepolijst ook 😉 .

duimzuigen, geen speen

Het duimen afleren

Zoals ik al zei is het afleren van het duimen nog niet zo makkelijk, want je duim heb je altijd bij je en afpakken wordt dus lastig. Maar hoe kan je het duimen afleren?

Mijn moeder maakte een lijstje en wanneer ik een dag (’s avonds in bed mocht ik wel duimen) niet had geduimd zette ze een kruisje en mocht ik er een mooie sticker bij plakken wat ik erg leuk vond. Zo werd het steeds langer en als ik dan een week niet had geduimd kreeg ik een beloning (een klein cadeautje). Bij mij ging het meteen goed.

Zelf ik heb trouwens nooit geen spraakproblemen, beugel of openstaande mond gehad omdat ik zolang heb geduimd.

Zuigt jouw kindje duim of heb je vroeger zelf geduimd? Hoe heb jij het duimzuigen afgeleerd en met welke leeftijd?

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 5 Comments
 1. Mijn jongste zoon deed dat altijd. Nu alleen nog heel soms als hij in bed ligt om in slaap te komen.

 2. Malou schreef:

  Ik heb een kind dat een speen wil, en een duimertje. Interessant artikel!

 3. Gelukkig hier allemaal geen duimgezogen.

 4. Oh ik zie daar dus echt tegenop.
  De oudste twee hadden een tutje.
  Maar de jongste wilde dat dus echt niet en zuigt ook op haar duim!

 5. Merel schreef:

  Oudste deed het wel en die kreeg ik er bijna niet vanaf. Maar ze groeide er uiteindelijk gelukkig overheen. Tanden staan niet netjes meer helaas. Allemaal gekomen door een logopediste die ernaar informeerde, waarna ze vanuit het niets begon met duimzuigen. Je kan je wel voorstellen hoe blij ik was 😑
  Jongste twee hebben niks, ook geen speen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Secured By miniOrange