batboy, eten prakken, vies, mamablog

Waarom eten prakken zo gezond is

Het eten prakken is voor veel mensen vies en onsmakelijk, behalve bij stamppot, daar mag het dan wel. Maar wist je dat het eten prakken eigenlijk heel gezond is? Ik moet jullie iets bekennen; ik prak mijn eten nu nog steeds en ik vind het heerlijk! De foto in de blog kan voor sommigen onsmakelijk zijn (dan liever niet kijken) . Vertel eens prak jij je eten?

Eten prakken

Zoek je het woord ‘prakken’ op dan lees je: ”met een vork fijn drukken”. Bijvoorbeeld: ”Zij prakte de aardappel en de worteltjes en begon de kleuter te voeren”. Voor kinderen is het normaal dat het eten in het begin wordt geprakt, maar voor volwassenen, is dat niet heel erg raar?

Ik was vroeger een hele slechte eter. Alles wat groen of rood was moest ik niks van hebben. Ik rook eerst aan mijn eten en als ik het dan niet lekker vond ruiken of het er gewoon vies uitzag zei ik al: ”Dat lust ik niet”. Sommigen kregen er dan een klodder appelmoes bij (zoals mijn man en nu trouwens nog steeds), maar mijn moeder ging het eten prakken. Dat van die klodder appelmoes vind ík persoonlijk dan weer niet lekker.

Eigenlijk ben ik nooit gestopt met het prakken van mijn eten. Lekker alles door elkaar en er dan een lepel jus doorheen. Ik prak ook alles: van bloemkool tot rode kool en van doperwten tot sla.

Ik heb weleens geprobeerd om het niet te prakken, maar dan vind ik het toch minder smaken.

mamablog, batboy, eten prakken

Rode kool 🙂

 

Vies en onsmakelijk

Voor mijn kinderen heb ik het eerst ook altijd geprakt, maar Deon vind dat vies en eet graag alles gescheiden, ook op zijn bord moet alles zo ver mogelijk bij elkaar vandaan liggen. Deon vraagt weleens: ”Eet jij hetzelfde als ik?” 

Sten heeft nog niet echt een voorkeur, de ene keer wil hij het zo eten en de andere keer toch liever geprakt. Brent eet bijna hetzelfde als Sten, maar zit nu in een periode dat hij even helemaal niks lust.

De appelmoes haal ik speciaal voor Nick in huis, hij wil overal appelmoes bij. Deon vind dat net als ik vies; een warme maaltijd en dan een koude klodder zoete appelmoes erbij brrrr. Sten vind het dan wel weer lekker 🙂 . Als je overal appelmoes bij doet, weet je niet hoe de groenten smaken en leert je kindje niet de smaak van de groente kennen. Rode kool heb ik trouwens pas leren eten toen ik zwanger was van Sten of Brent. Vond het vroeger vreselijk vies én stinken, nu is het mijn lievelings groente mét stukjes appel 😉 .

Eten prakken is gezond

Eten prakken is gezond! Het kan er dus wel onsmakelijk uitzien (voor sommigen), maar het prakken van groente zorgt ervoor dat bepaalde voedingsstoffen (carotenoïden*) beter worden opgenomen in het lichaam. Heel lang kauwen heeft hetzelfde effect, maar bijna niemand kauwt zolang.

*Carotenoïden zijn antioxidanten in het lichaam en er zijn wel 600 soorten carotenoïden. Carotenoïden zijn plantaardige en vetoplosbare stoffen, die groente en fruit kleur geven.

Ik blijf lekker mijn eten prakken en jij of vind je dat onsmakelijk?

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 16 Comments
 1. Merel schreef:

  Eigenlijk eten we nooit aardappelen met groenten en vlees, vind het niet echt lekker. Maar als we het eens eten dan prak ik ook hoor, vind het lekkerder.

 2. Annabel schreef:

  Heerlijk wij prakken ook veel! Haha al ben ik de grootste prikker 😂. Zelfs soms de bloemkool en broccoli.

 3. Niet mijn ding om te prakken. Mijn man prakt zelfs gebakken aardappels nog haha. Wist niet dat het voor groenten beter was.

 4. Roelina schreef:

  Ik prak alleen mijn bloemkool, maar misschien nu toch wel s wat vaker

 5. Jamey schreef:

  Whaha nee ik prak echt niks. Vind dat zo vies 😂

 6. Charel schreef:

  Haha soms vind ik het lekker maar alleen in een stampot

 7. Marjolein schreef:

  Ik ben geen prakker, vind ik er aecht zo sugf uitzien en dan ziet je hele bord er hetzelfde uit, nope niets voor mij

 8. Nicole Orriëns schreef:

  Ik mag ook graag prakken zo nu en dan. Vooral bij aardappels, rode kool en worst!

 9. Dhini schreef:

  Prakken of niet maakt mij niet uit als maar de gerechten lekker is. Dat is belangrijk voor mij 😀 eetsmakkelijk

 10. Marieke schreef:

  Klinkt inderdaad heel erg logisch! Ik prak mijn eten niet, omdat ik het graag gescheiden hou op mijn bord. Bij stamppot doe ik dit inderdaad wel…maar ook dan meestal worst of vlees apart…

 11. Judith schreef:

  Ik mix mijn eten, maar prak het niet. Daarentegen eet ik heel vaak een stamppotje van iets want dat vind ik wel zo lekker

 12. Bouchra schreef:

  Ik ben van Marokkaanse afkomst dus prakken werd bij ons niet gedaan. Maar gelukkig ben ik een langzame eter en kauw ik goed. Krijg ik toch de vitamines binnen zonder te prakken. Maar een leuk weetje btw!

 13. marjolein schreef:

  Mijn man prakt altijd, en oh boy niets voor mij, Het ziet er zo onsmakelijk uit. Ik ga prakloos door het leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.