batboy, eten prakken, mamablog

Prakken is vies

Het eten prakken is voor veel mensen vies en onsmakelijk, behalve bij stamppot, daar mag het dan wel. Maar wist je dat het eten prakken eigenlijk heel gezond is? Ik moet jullie iets bekennen; ik prak mijn eten nu nog steeds en ik vind het heerlijk! De foto in de blog kan voor sommigen onsmakelijk zijn (dan liever niet kijken) . Vertel eens prak jij je eten?

Eten prakken

Zoek je het woord ‘prakken’ op dan lees je: ”met een vork fijn drukken”. Bijvoorbeeld: ”Zij prakte de aardappel en de worteltjes en begon de kleuter te voeren”. Voor kinderen is het normaal dat het eten in het begin wordt geprakt, maar voor volwassenen, is dat niet heel erg raar?

Ik was vroeger een hele slechte eter. Alles wat groen of rood was moest ik niks van hebben. Ik rook eerst aan mijn eten en als ik het dan niet lekker vond ruiken of het er gewoon vies uitzag zei ik al: ”Dat lust ik niet”. Sommigen kregen er dan een klodder appelmoes bij (zoals mijn man en nu trouwens nog steeds), maar mijn moeder ging het eten prakken. Dat van die klodder appelmoes vind ík persoonlijk dan weer niet lekker.

Ik ben eigenlijk nooit gestopt met het prakken van mijn eten. Lekker alles door elkaar en er dan een lepel jus doorheen. Ik prak ook alles: van bloemkool tot rode kool.

Ik heb weleens geprobeerd om het niet te prakken, maar dan vind ik het toch minder smaken.

mamablog, batboy, eten prakken
Rode kool 🙂

Eten prakken is vies

Voor mijn kinderen heb ik het eerst ook altijd geprakt, maar Deon vind dat vies en eet graag alles gescheiden, ook op zijn bord moet alles zo ver mogelijk bij elkaar vandaan liggen. Deon vraagt weleens: ”Eet jij hetzelfde als ik?” 

Sten heeft nog niet echt een voorkeur, de ene keer wil hij het zo eten en de andere keer toch liever geprakt. Brent eet bijna hetzelfde als Sten, maar zit nu in een periode dat hij even helemaal niks lust.

De appelmoes haal ik speciaal voor Nick in huis, hij wil overal appelmoes bij. Deon vind dat net als ik vies; een warme maaltijd en dan een koude klodder zoete appelmoes erbij brrrr. Sten vind het dan wel weer lekker 🙂 .

Als je overal appelmoes bij doet, weet je niet hoe de groenten smaken en leert je kindje niet de smaak van de groente kennen. Rode kool heb ik trouwens pas leren eten toen ik zwanger was van Sten of Brent. Vond het vroeger vreselijk vies én stinken, nu is het mijn lievelings groente mét stukjes appel 😉 .

Eten prakken is gezond

Eten prakken is gezond! Het kan er dus wel onsmakelijk uitzien (voor sommigen), maar het prakken van groente zorgt ervoor dat bepaalde voedingsstoffen (carotenoïden*) beter worden opgenomen in het lichaam. Heel lang kauwen heeft hetzelfde effect, maar bijna niemand kauwt zolang.

*Carotenoïden zijn antioxidanten in het lichaam en er zijn wel 600 soorten carotenoïden. Carotenoïden zijn plantaardige en vetoplosbare stoffen, die groente en fruit kleur geven.

Ik blijf lekker prakken en jij of vind je dat onsmakelijk?

 

 

 

16 gedachten over “Prakken is vies”

  1. Klinkt inderdaad heel erg logisch! Ik prak mijn eten niet, omdat ik het graag gescheiden hou op mijn bord. Bij stamppot doe ik dit inderdaad wel…maar ook dan meestal worst of vlees apart…

  2. Ik ben van Marokkaanse afkomst dus prakken werd bij ons niet gedaan. Maar gelukkig ben ik een langzame eter en kauw ik goed. Krijg ik toch de vitamines binnen zonder te prakken. Maar een leuk weetje btw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *