lastige eter

Wat te doen met een lastige eter?

Kijk hem eens graaien in de bak met sla; Sten lust bijna alle groenten. Hij is een makkelijke eter, maar wat als je kindje een lastige eter is en zelfs patat vies vind?

Makkelijke eter

Sten is op dit moment een hele makkelijke eter. Ik zet hem gewoon een bord vol met wortels neer en hij eet alles op! Maakt eigenlijk niet uit wat voor soort groenten het zijn; slabonen, spinazie, bruine bonen, doperwten ga zo maar door hij eet het wel op.

Als hij zijn portie op heeft wil hij mijn portie er ook nog bij. Laatst had ik hem slabonen met stukjes knakworst gegeven, maar hij viste de slabonen ertussen uit en de knakworst liet hij staan! Mijn stukje kip wilde hij wel graag hebben.

Lastige eter

Deon is een lastige eter. Toen hij wat jonger was lustte hij wel wat meer, maar op dit moment is alles vies. Aardappels vind hij vies en wij kunnen hem geen plezier doen om naar de Mac Donalds te gaan. Ja alleen voor het speelgoed wat er in zijn Happy Meal zit, maar verder lust hij niks. ‘Patat vind ik gewoon vies mama’, zegt hij dan. Nou ja, hoe kan een kind patat nou vies vinden?? Dus geen patat of gebakken aardappels voor Deon.

Misschien dan gekookte aardappels met jus? Nee, jus vind hij ook vies. Zonder jus? Nee ook niet. Over groenten helemaal maar te zwijgen. Het enigste wat hij wel lust zijn tomaten, ei en pasta en soms een pannenkoek. Gelukkig zijn tomaten heel erg gezond, maar ik kan hem moeilijk elke dag tomaten gaan geven. Ik wil gewoon dat hij met ons mee eet. Kijk als je echt iets niet lust hoef je het natuurlijk ook niet te eten, maar probeer het dan in ieder geval.

Zo maak je de lekkerste gevulde eieren.

Appelmoes

Zelf lust ik sinds een jaar ook pas rode kool. Vond het vroeger altijd zo vies en stinken en nu is het mijn favoriete groente.  Vlees vind hij wel ok. Het lekkerste vind hij kip, maar dan wel het liefst met een botje.

Appelmoes bij de groenten doen, dan eten ze het wel. Eigenlijk is dat niet zo goed om te doen want dan leren ze geen smaken kennen. Ik heb het geprobeerd, maar dat was ook geen optie.

Ik heb mij staan uitsloven in de keuken om van de groenten ‘iets leuks’ te maken, maar ja de smaak blijft hetzelfde.

Dreigen met: ” Je mag geen toetje” is ook niet goed, want het hoort als onderdeel bij de maaltijd en dat is ook belangrijk. In de meeste gevallen is het ook gezond en dan krijgt je kindje in ieder geval iets binnen.

De oplossing

Deon heeft mij ook weleens geholpen in de keuken, maar de smaak blijft hetzelfde. Zelf zijn groenten uitkiezen in de winkel? Ook geen optie. Niet opletten als hij eet en over andere dingen praten? Nee ook niet. Tja, heel erg lastig allemaal. Elke avond gezeur over het eten en soms tot kokhalzend toe.

Maar ik heb iets ‘bedacht’ zodat hij ( tot nu toe ) wel zijn eten op eet. Laatst hadden wij wortels. Sten een bord vol en bij Deon heb ik 3 gebakken aardappeltjes, 3 worteltjes en een stukje vlees gegeven.

Natuurlijk begon hij meteen van ”dat lust ik niet mama”, maar ik heb gezegd dat hij 3 jaar is hij gewoon van alles 3 moet opeten en tot mijn grote verbazing at hij het gewoon op. Het ging niet meteen heel makkelijk, maar hij at het uiteindelijk wel.

Als hij het zou uitspugen o.i.d. kreeg hij weer een ‘nieuwe’. ” Maar mama, ik heb 4 aardappeltjes op mijn bord”. Nou, dat was zo’n ieniemienie stukje, maar goed het waren er wel 4, dus die heb ik dan maar opgegeten. In mei word hij toch 4!

Heb jij een lastige eter thuis? Hoe los jij dit op?

Lees ook: Het eerste hapje van je kindje .

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 2 Comments
  1. Nathalie schreef:

    Kieskeurig. Ze vissen het er maar uit, ik kook niets apart haha.

  2. […] is best een moeilijker eter, want als je Patat is vies hebt gelezen weet je dat hij bijna niks lust. Gelukkig gaat het nu iets beter en eet hij wel meer […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.