zakgeld, mamablog, batboy

Zakgeld geven

Door zakgeld te geven leren kinderen omgaan met geld. Maar wanneer begin je met het geven van zakgeld en hoeveel moet je eigenlijk geven?

Zakgeld

De meeste ouders beginnen met zakgeld geven aan hun kindje wanneer ze 5 à 6 jaar zijn. Deon krijgt van mij elke week € 0,50 soms ook € 0,20 en dat stoppen we dan samen in zijn Snoopy spaarpot.

Leren om te sparen

Hij is nog maar net 4 jaar en heeft nog geen benul van waarde, maar zo leert hij langzaam al wel om te sparen en dat je geld nodig hebt om dingen te kunnen kopen. Hij denkt bijvoorbeeld dat als hij vier muntjes van 5 cent krijgt dat dat meer is wanneer hij € 0,50 krijgt.

Als we een cadeautje gaan kopen voor als Sten bijvoorbeeld jarig is doet hij er geld bij. Niet veel, maar het gaat om het idee vind ik. Zo ook op de rommelmarkt. Hij neemt dan zijn eigen portemonnee mee en dan kan hij van zijn eigen geld iets kopen.

Het maakt dus op deze leeftijd niet zoveel uit hoeveel je geeft, maar ik vind het belangrijk dat hij al wel weet wat geld is en wat je ermee kan en zo leert hij langzaam met geld omgaan. Ook voor later zodat hij leert om te sparen en niet overal zomaar klakkeloos geld aan uitgeeft.

Lees ook: Sparen voor je kind.

Spaarpot

Ik had vroeger een spaarpot van de Postbank en dan rolde het geld naar het bijbehorende vakje. Ik vond dat zo leuk om te zien dat het bedrag steeds meer werd en zo wist ik precies hoeveel geld ik al had gespaard.

spaarpot, postbank, sparen, geld, batboy, zakgeld, kinderen

De spaarpot van De Postbank

Hieronder heb ik een tabel geplaatst om te kunnen zien hoeveel zakgeld kinderen gemiddeld krijgen. Bron rendement.nl .

zakgeld, rendement, nibud, kinderen, geld, sparen

Zakgeld tabel

Hoeveel zakgeld geef jij aan je kind(eren) en met welke leeftijd ben jij begonnen? Komt het overeen met de tabel?

 

 

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 11 Comments
 1. Oh tof artikel.
  Ze krijgen dat hier nog niet. Ik vond ze te jong.
  Maar als ik dit lees moet ik er nog eens over nadenken.

 2. Nathalie schreef:

  Onze jongens krijgen zakgeld van opa en oma bijna elke week. Wij legen eens per maand onze portomonee in de gezamenlijke spaarpot.

 3. Birgit schreef:

  Demi is 6 en krijgt 0,70 cent zakgeld per week. Sem is 8 en krijgt 1,50 euro per week. Als ze iets willen hebben, moeten ze echt sparen. Vaak betalen wij wel mee als ze hebben laten zien er goed voor te sparen.

 4. Leonie van Mil schreef:

  Goed artikel. Ik denk een dilemma van iedere ouder. Handig dit tabel. Ik houd hem erbij!

 5. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik weet het niet meer zo goed moet ik bekennen. Wel vrij jong. Mijn man gaat het bij ons thuis over het zakgeld.

 6. […] Zakken vol nemen we mee met lege flessen. Ik heb het deze keer wel een beetje uit de hand laten lopen, want het zijn er een heleboel! Deon krijgt een eigen tas mee met een paar lege flessen erin ( stuk of 8 ) en het geld mag hij dan houden. Dan kan het mooi in zijn spaarpot bij de rest van zijn zakgeld. […]

 7. […] maakt het anders zo kapot mama”, zei Deon. En ach, Brent is toch nog te jong voor zakgeld […]

 8. […] dat wij onze kinderen zakgeld geven hebben wij voor alle drie de jongens een spaarrekening geopend (spaardeposito). Deze […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.