waarom fase, mamablog, batboy

Waarom fase

Elke dag de hele dag vragen beantwoorden. De waarom fase is aangebroken en je kindje verwacht van je dat je overal een antwoord op hebt.

De waarom fase

Deon begint nieuwsgierig te worden en wil alles, maar dan ook alles weten. Je kan het zo gek niet bedenken, maar probeer maar eens overal een antwoord op te geven.

Het is voor kinderen goed om deze waarom vragen te stellen voor hun taalontwikkeling en kennis. Door de antwoorden van de waarom-vragen ontstaan vaak weer nieuwe vragen en zo leren ze om hun gedachten om te zetten in vragen. Door te vragen leren ze dingen te begrijpen en dat stimuleert de ontwikkeling. Het is ook goed om zelf aan je kindje de waarom-vraag te stellen zodat ze later ook eerder ergens een antwoord op kunnen geven.

”Mama, waarom is er niks leuks op de televisie?”

Deon stelt de hele dag waarom vragen en soms word ik er echt een beetje gek van. Het is wel belangrijk dat je serieus antwoord geeft en probeer het niet al te ingewikkeld uit te leggen.

Een paar voorbeelden van de vragen

 • Waarom moet ik opruimen?
 • Naar bed?
 • Mogen kinderen geen cola?
 • Naar school?
 • Kan jij niet staan als je moet plassen?
 • Heeft Brent geen tanden?
 • Moet ik tanden poetsen?
 • Moet ik eten?
 • Hebben konijnen geen vleugels?

En door deze vragen te stellen krijgt hij dus een antwoord en daarop volgt ook weer een waarom vraag. En zo blijf je bezig, tja het heet niet voor de niks de waarom fase.

Laatst stond ik met Deon in de wc en daar lag een pak maandverband. ”Oh mooi, nieuwe pampers”, zei hij. ”Nee, dat zijn geen pampers”. “Wat is dat dan?”. ”Dat zijn ‘pampers’ voor mama”. ”Waarom heb jij dan ook pampers?”. Ja, hoe moet je zoiets dan makkelijk uitleggen?

Lees tip: De nee fase van je peuter.

Zit jouw kindje ook  in de waarom fase?

 

 

Article by Batboy

Hi, ik ben Krystle oprichtster van de blog Batboy. Batboy is opgericht in 2016 en in 2017 is Batboy ingeschreven als bedrijf en ben ik zelfstandig ondernemer. Op Batboy vind je dagelijks inspirerende blogs over het ouderschap, dagjes uit, fashion, jongens speelgoed, persoonlijke verhalen en meer.

This Article Has 2 Comments
 1. Nathalie schreef:

  Deze periode kan lang duren 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.